Ο ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΙ “4” ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μία συζήτηση «εφ όλης»

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Σ. Μελισσόπουλος: Δυστυχώς για τον δήμαρχο Ξάνθης, τον διαψεύδει η καθημερινότητα

ΠΩΣ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ «4»;
«Έχουμε μία απόλυτη ταύτιση απόψεων σε θέματα αρχών, διαφάνειας δημοκρατίας σε θέματα συνεργασίας και έτσι προχωρούμε και έτσι θα διοικήσουμε τον δήμο από το 2023 και μετά».

Με αφορμή την μεγάλη ομολογουμένως δαπάνη από την δημοτική αρχή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, ζητήσαμε ένα πρώτο σχόλιο στα πλαίσια μιας «εφ όλης» συζήτησης από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» και επικεφαλής των «4» Σάββα Μελισσόπουλο ο οποίος απάντησε λέγοντας.

Εμείς 2,5 χρόνια τώρα, βλέπουμε μία μόνο εικόνα. Τον δήμαρχο Ξάνθης, να συγκρούεται καθημερινά με την πραγματικότητα και αυτή να τον διαψεύσει. Έχουμε ακούσει πάρα πολλά σχέδια πάρα πολλά όνειρα, πάρα πολλές αναλύσεις οι οποίες δεν αποτυπώνονται ποτέ σε κανένα χαρτί ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο Τεχνικό Πρόγραμμα»

Με λίγα λόγια ο Σ. Μελισσόπουλος αποκρυσταλλώνοντας το σχόλιο του ανέφερε ότι δυστυχώς για την Ξάνθη (και δεν είναι σχήμα λόγου), είναι σχέδια επί χάρτου. Μπορεί οι ιδέες να είναι ωραίες, ελκυστικές όμως τίποτε δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΗΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Ακολούθως ο Σ. Μελισσόπουλος ξεκινώντας το σχόλιό του για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, αναφορικά με το υπέρογκο ποσόν που καλούνται να καταβάλλουν οι Ξανθιώτες, μίλησε για το σύστημα ελέγχου της στάθμευσης που πρότεινε η προηγούμενη δημοτική αρχή και όχι μόνο προεκλογικά, της οποίας δημοτικής αρχής ήταν και ο νυν δήμαρχος Μ. Τσέπελης.

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει κάτι ανάλογο, το είχε προϋπολογίσει στις 70.000, σταμάτησε και δεν υλοποιήθηκε. Από τότε και μετά, δεν μπήκαν στον κόπο να μας ενημερώσουν για κάποιο σχεδιασμό που έχουν, παράλληλα ανέστειλαν κάθε πρωτοβουλία με το υπάρχων σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης».
Κάτι που επισήμανε ότι η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την ατονία του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου της στάθμευσης και που στην καθημερινότητα σημαίνει ότι εδώ και 2,5 χρόνια η δημοτική αρχή χάνει έσοδα, σημειώνοντας ότι η εικόνα στο σχετικό θέμα παρουσιάζει μία αναρχία. «Και ξαφνικά μας ανακοινώνουν στην συνεδρίαση κάποιας οικονομικής επιτροπής, την οποία εγώ δεν γνώριζα, τις τεχνικές προδιαγραφές, με ένα πολυσέλιδο τεχνικό κείμενο χωρίς εισήγηση και ανάλυση, χωρίς να υπάρχουν οι ειδικοί να απαντήσουν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο και εγώ στην λογική να μην σταματήσει κανένα έργο στην πόλη, ψήφισα λευκό ζητώντας μία σοβαρότερη και ποιο επεξηγηματική παρουσία. ξαφνικά βλέπουμε την προκήρυξη του έργου, ενός ηλεκτρονικού διαγωνισμού κοντά στο 1 εκατομμύριο και λέω, ως ένας απλός πολίτης της πόλης της Ξάνθης, μιας πόλης με χιλιάδες προβλήματα. Δεν έχει ούτε μία είσοδο στην πόλης της προκοπής, όταν έχει δρόμους με λακκούβες σκαμμένους συνεχώς, το κυκλοφοριακό της είναι άθλιο όταν δεν έχουν προχωρήσει τα ζητήματα της πεζοδρόμησης, όταν δεν έχουν γίνει τα υπόγεια πάρκινγκ όταν δεν έχει γίνει τίποτε και πραγματικά για το που θα πάει αύριο η πόλη την επόμενη δεκαετία εμείς – η διοίκηση – προτάσσει ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο μπορεί να είναι πρωτοποριακό, αλλά εδώ δεν είμαστε Αθήνα. Αυτό εφαρμόζεται στο Ρέθυμνο με πολύ λιγότερα χρήματα από εμάς και καταθέτουμε 1 εκατομμύριο για προμήθεια και όχι για μελέτη».
Διευκρινίζοντας ο επικεφαλής της παράταξης Σ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στην αδυναμία κατανόησης του δημάρχου ότι αν ξόδευε αυτό το 1 εκατομμύριο σε μελέτες από όπου θα αναδεικνύονταν τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσε να φέρει στην πόλη έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. «Θα λειτουργούσε δηλαδή η μελέτη σαν υπομόχλιο για να φέρεις περισσότερα έργα και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Περιοριζόμαστε σε ακριβές αγορές, τις περισσότερες φορές μάλιστα στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Είμαστε υπέρ του ωραίου και σύγχρονου αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα, τα γεωγραφικά, τα πληθυσμιακά μια πόλης για να δούμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και πώς θα το εφαρμόσουμε».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης Ξάνθη για όλους αναρωτήθηκε με βάση ποια διαβούλευση και ποια μελέτη πάρθηκε μία τέτοια απόφαση. Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως σημείωσε ο κ. Μελισσόπουλς είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή για την πόλη που λογικά θα έπρεπε να γίνει η σχετική διαβούλευση, κάτι που δεν έγινε.

Στην συνέχεια αμφισβήτησε την δήλωση του Μ. Φανουράκη ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποσβεστεί σε δύο χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά. «Αν εγώ σας έλεγα να μου δώσετε 10 εκατομμύρια για να εκμεταλλευτώ το αεροδρόμιο του Ζυγού και σε τρία χρόνια θα έκανα απόσβεση θα με πιστεύατε; Αντιλαμβάνεσθε ότι οι θέσης είναι το λιγότερο, ουτοπικές και εκτός πραγματικότητας από την στιγμή που καμία μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Εκτός αν ο κ. Δήμαρχος κρατάει στα χέρια του κάποια μελέτη, την οποία εμείς αγνοούμαι, όπου με συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ναι θα γίνει απόσβεση σε 2 χρόνια. Που το στηρίζει αυτό ο κ. Φανουράκης. Εγώ δεν είμαι Τεχνικός και από όσο ξέρω ούτε ο κ. Φανουράκης. Ο κ. Φανουράκης μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά με κάποιον τρόπο πρέπει να αποδεικνύεται».

ΠΟΙΑ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ “4”;

Συμφωνείτε, διαφωνείτε, είναι ο καθένας ανεξάρτητος οργανισμός , απλά ο σκοπός είναι να ρίξετε τον Μ. Τσέπελη για να πάρετε την εξουσία; Δώστε μας ένα μοτίβο συν λειτουργίας των «4» και για να είσθε αρχηγός εσείς, σημαίνει ότι συμφωνούν και οι άλλοι τρείς.

ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΠΕΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

«Κατ αρχήν η διαδικασία συν λειτουργίας 4 δημοτικών παρατάξεων που στις προηγούμενες εκλογές πήραν περίπου τις μισές ψήφους ήτοι κοντά στο 49 %, η συνεργασία 4 παρατάξεων που έχουν στο σύνολο 15 εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους και σημειώστε ότι υπολόγισα από την «Αγάπη για την Ξάνθη μας» μόνο τον κ. Παπαχρόνη ούτε τον κ. Β. Παπαδόπουλο ο οποίος έφυγε μεν από την παράταξη του κ. Παπαχρόνη αλλά συμμετέχει ενεργά και η συμμετοχή του μας δίνει ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική, δεν είναι απλά μία διαδικασία που στοχεύει μόνο να ρίξει τον Μ. Τσέπελη. Έχει προηγηθεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, έχουν προηγηθεί επί 2,5 χρόνια μία αλόγιστη πολιτική του Μ. Τσέπελη η οποία λέει ότι όλα τα «σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω» Εγώ είμαι η αρχή της πόλης, δεν με ενδιαφέρει το δημοτικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων.
Σε αυτή πλέον την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου έτσι όπως την έχει διαμορφώσει ο Μ. Τσέπελης, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος της αλαζονείας και ο δρόμος της συνεννόησης και την συνύπαρξη με τις όποιες αντιθέσεις πολλών δημοτικών παρατάξεων. Όλο αυτόν λοιπόν που πήρε μορφή με εμένα επικεφαλής και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνεργασία, όλο αυτό το διάστημα η σκέψη μου ήταν να βρούμε έναν κοινό βηματισμό να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και έχουμε μία απόλυτη ταύτιση απόψεων σε θέματα αρχών, διαφάνειας δημοκρατίας σε θέματα συνεργασίας και έτσι προχωρούμε και έτσι θα διοικήσουμε τον δήμο από το 2023 και μετά».
Στην συνέχεια ο Σ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες συνεννόησης πολλές φορές σε πολλά θέματα αλλά είναι λογικό, όμως, αυτό που κάνει την κοινή προσπάθεια των «4» να ξεχωρίσει είναι η λογική, η διαφάνεια, όλες οι δυνάμεις του τόπου χρειάζονται για να βγει η πόλη από το τέλμα και το αδιέξοδο. «Δεν είμαστε αυτοί που θα κάνουμε ένα σάλτο στην εξουσία, αλλά με αίσθημα ευθύνης θέλουμε να ξανακάνουμε την πόλη μία κανονική πόλη όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος».

Η πόλη το τελευταίο διάστημα έχει πάρει έναν άσχημο, ολισθηρό κατήφορο και οι μόνοι που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα της πόλης είναι οι συγκεκριμένοι διοικούντες. Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο και την ευθύνη έχει η διοίκηση του Μ. Τσέπελη και σε αυτήν θα πάμε να αντιπαραταχθούμε στις επόμενες εκλογές .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα μπορέσετε να αντιπαλέψετε στις επόμενες εκλογές την νυν διοίκηση του δήμου η οποί κινείται στην λογική της διαχείρησης του δημοτικού χρήματος μόνο και μόνο να συσπειρώσει γύρω της ομάδες εκλογέων με προφανή σκοπό. Οι «4» πώς θα μπορέσουν να σπάσουν αυτήν την λογική της «παντοδυναμίας» της διοίκησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: όλες οι δημοτικές αρχές που έχασαν τις εκλογές αυτό ακριβώς πίστευαν και αυτό προσπαθούσαν να κάνουν, όχι όλες, εν πάση περιπτώσεις αυτές που είχαν την ίδια αντίληψη, αλλά αυτές που έχουν αυτή την αντίληψη, όπως η διοίκηση Τσέπελη που νόμιζαν ότι είναι αήττητες. Υπενθυμίζω ότι και η διοίκηση του κ. Δημαρχόπουλου, η οποία δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, πίστευε ότι θα ήταν δημοτική αρχή ες αεί αλλά η δημοκρατία δίνει τις λύσεις κάθε 4 χρόνια όπου οι ετυμηγορία των πολιτών είναι αυτή που καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει να γνωρίζεται ότι οι πολίτες τις Ξάνθης, είναι αρκετά ενημερωμένοι και γνωρίζουν τα πάντα. Ξέρουν ποιοι τους υπόσχονται και πώς, ξέρουν ότι ένας δήμαρχος ο οποίος ήταν, όπως λέγανε της «πιάτσας» αποδείχθηκε τελικά ότι δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ένα έργο στην πόλη. Κατάλαβαν τις αδυναμίες ενός συστήματος, μιας λογικής και μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας πολλών δεκαετιών στην Ξάνθη και αποζητούν μία αλλαγή και πιστεύω ακράδαντα, αν θέλει ο Θεός, αυτή η αλλαγή θα έρθει το 2023.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πλέον περιφέρεια και περιαστυκές περιοχές, έχουν κοινά προβλήματα τα οποία έχουν ενταθεί από την παρουσία της διοίκησης Μ. Τσέπελη, επομένως δεν τίθεται θέμα αποχής γιατί το 2023 με τους συγκεκριμένους ρυθμούς η πόλη θα είναι σε χειρότερη μοίρα. Η κακή εικόνα καταγράφεται και στα Κιμέρια όπου δεν ξεκίνησε κανένα μεγάλο έργο, το ίδιο στο Εύμοιρο όπου έχει ένα καταπληκτικό άλσος, η ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης όπου για χρόνια δεν έχει μπει μία πέτρα στην άλλη και φυσικά ο αστικός ιστός όπου έχουν κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δυσκολέψουν την καθημερινότητά του χωρίς ούτε ένα μεγάλο έργο, αντίθετα, έχουν κλείσει και αυτά που υπήρχαν όπως το υπόγειο πάρκινγκ. Πιστεύω λοιπόν σε μία μεγάλη νίκη σε όλους τους οικισμούς και όλα τα επίπεδα. Όσο για το αστικό κομμάτι, θέλω να απευθύνω μέσα από το μέσον ενημέρωσης σας μία μεγάλη πρόσκληση. Πολλές φορές στο αστικό κομμάτι, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες της Ελλάδας, είναι επαναπαυμένοι και δεν συμμετέχουν ενεργά και αυτό είναι καταδικαστικό για το μέλλον της πόλης. Ιδιαίτερα στους νέους. Όμως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιστροφή στην πραγματικότητα και την συμμετοχή τους