Μια βόλτα στον Κόσυνθο αυτή την εποχή είναι μαγεία!!

ΒΙΝΤΕΟ 5604007339626434

Μια βόλτα στον Κόσυνθο ποταμό αυτή την εποχή – ακόμα και για άλλον λόγο – έχει την ομορφιά της!!
Μπορεί να δεις εκεί έναν παλιό σου μαθητή – έφηβο τώρα – να κάθεται στο παγκάκι με τα ακουστικά του και να ακούει μουσική απολαμβάνοντας τα νερά του ποταμού που τρέχουν με ορμή..
Η σκέψη μοιραία πηγαίνει στο μεγάλο ζητούμενο:
Έχουμε έναν ωραίο τόπο, ας δημιουργήσουμε ευκαιρίες να τον αναδείξουμε και να τον προβάλουμε όπως του αξίζει.
Το μεγάλο μου ΟΝΕΙΡΟ αλλά και επιθυμία πολλών άλλων συμπολιτών μου είναι ο Κόσυνθος να μετατραπεί σε ένα νέο επίκεντρο για την πόλη, σε ένα νέο σημείο αναφοράς και ομορφιάς, σε τόπο συνάντησης και αξιοθέατο τουρισμού, σε ένα μεγάλο Περιβαλλοντικό Πάρκο δράσεων που μπορεί να δημιουργηθεί παράλληλα με την κοίτη του. Μπορούν από εδώ να ξεκινούν π.χ. φυσιολατρικά μονοπάτια άθλησης και αναψυχής, ποδηλατοδρόμοι και διαδρομές ΜΤΒ δίπλα στον Κόσυνθο.
Παράλληλα μπορεί να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον με νέα πρωτοποριακή φωταγώγηση, με έργα ανάπλασης και φύτευσης κατάλληλων δένδρων που θα προσθέσουν νέα χρώματα στην παλέτα της φύσης, με χώρους αναψυχής, με καλλιτεχνικές δημιουργίες και έργα Ξανθιωτών, αλλά και με παράλληλη εφαρμογή νέων καινοτομιών. Γενικότερη αναβάθμιση της ημερήσιας αλλά και νυχτερινής εικόνας και αισθητικής της περιοχής μέσα από μία ενδεδειγμένη εναρμόνιση της τεχνολογίας για τον πολίτη και του φυσικού κάλους του ποταμού.
Το Πανεπιστήμιό μας με τις σχολές του μπορεί να μας προσφέρει μια άρτια και πρωτοποριακή μελέτη για το σκοπό αυτό. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, κυρίως μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Θέληση χρειάζεται να υπάρξει μόνο και κοινή προσπάθεια!!
Βασική μου σκέψη και μέλημα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ανθεκτικού Δήμου.
Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι εκτός από το ΟΡΑΜΑ, να ενεργοποιηθούμε, να συμμετέχουμε, να αλλάξουμε λογική και τρόπο σκέψης.
Να περάσουμε από την ανάγκη της εξυπηρέτησης των προσωπικών μας μικροσυμφερόντων, στην ανάγκη για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής που θα αυξήσουν και θα ομορφύνουν το δημόσιο χώρο της πόλης μας που είναι το μεγάλο μας σπίτι, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα ζωής όλων μας.
Τα έργα αυτά που έχει ανάγκη ο Δήμος μας, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι και η ανάδειξη και αξιοποίηση του Κόσυνθου ποταμού, πέρα από το μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό όφελος θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ ή ακόμα και να φέρουμε κάποιους πίσω, από εκείνους που έφυγαν.
Ας μην μένουμε στα παλιά, ας σταματήσουμε αυτή την πολύχρονη αδράνεια…
Και κυρίως ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι μετά από την βροχή, βγαίνει πάντα ο ήλιος..
Σάββας Μελισσόπουλος
Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ