Τι αναφέρει η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ για Ανάπτυξη, για τους συντελεστές του ΦΠΑ, γιά την τριμερή Αθήνα-Λευκωσία – Τέλ Αβίβ

Ανάπτυξη: «Πρωτιά» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο

Χθες, η Eurostat δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 3ο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου, σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:

  • Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%.
  • Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.
  • Το ΑΕΠ της χώρας μας, το 3ο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας:

  • Εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.
  • Προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη.

 

Συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία στους συντελεστές ΦΠΑ της Ε.Ε. 

Συμφωνία επιτεύχθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Με τους νέους κανόνες, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα παρέχεται στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και θα διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • Η κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
  • Η παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και  βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
  • Η διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
  • Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.
  • Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

 

Σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

Η σκέψη για ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, που περιλαμβάνει στρατηγικό διάλογο, στρατιωτική και αμυντικο-βιομηχανική συνεργασία είναι ίσως το σημαντικότερο νέο στοιχείο από την κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου κορυφής της Ιερουσαλήμ, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

  1. Η κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θεωρούνται «στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους».
  2. Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά.
  3. Παράλληλα οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν «σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνησης σε βίαιες ενέργειες» καθώς και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να περιορίσει «τη μετακίνηση τρομοκρατών και ξένων μαχητών, να περιορίσει τη βοήθεια σε τρομοκρατικές οντότητες και να καταπολεμήσει τη διάδοση του εξτρεμισμού».

Στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

  1. Το σχήμα τριμερούς συνεργασίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό όσον αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας και συμβάλλει σταθερά στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλεια.
  2. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Και το project του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα και απόδειξη της στέρεης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε τα τελευταία χρόνια.
  3. Βλέπουμε σημαντικές ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, και αναμένουμε ασφαλώς να υποδεχτούμε ακόμη περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες.
  4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και γι’ αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
  5. Η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι μια λύση που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

 

Υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ 

Υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διεξάγεται η 9η Σύνοδος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για την 9η Σύνοδο του θεσμού και διεξάγεται με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.

  • Το θέμα της Συνόδου για το 2021 είναι «Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση».
  • Σκοπός είναι η αξιολόγηση των στρατηγικών τηλεργασίας που υιοθέτησαν τα κράτη μέσα στην πανδημία και η εξαγωγή συμπερασμάτων για την βέλτιστη αξιοποίησή της στο μέλλον.
  • Το Global Strategy Group έχει ως αποστολή να διευκολύνει τη δράση του ΟΟΣΑ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο υψηλόβαθμα στελέχη των κρατών μελών του. Προετοιμάζει τις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, υιοθετώντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη οπτική σε θεματικές όπως: ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το μέλλον της αγοράς εργασίας και του εμπορίου σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο, ο σχεδιασμός πολιτικής και η διεθνής συνεργασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα μετά την πανδημία, καθώς και ο σχεδιασμός και εφαρμογή ενός αειφόρου και εμπεριστατωμένου σχεδίου ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο του 2021, ως Πρόεδρος του Global Strategy Group ορίστηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.