Τα σοβαρά λάθη του Μ. Τσέπελη που αγγίζουν τα Εθνικά θέματα και την Εξωτερική Πολιτική της Χώρας έφθασαν στην Βουλή.

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ ΤΟ ΥΠΕΞ: «Δεν γνωρίζουμε τίποτε»

Ποιος πλήρωσε την διοργάνωση κύριε δήμαρχε; Μήπως το Τουρκικό Προξενείο;

 

Με ερώτηση της η Ελληνική Λύση προς τους αρμόδιους υπουργούς, θεωρεί στην ουσία υπεύθυνο για τα οικτρά Εθνικά λάθη που έγιναν εξ αιτίας του δημάρχου Μ. Τσέπελη στο κλειστό Αμοιρίδιο Γυμναστήριο κατά την διάρκεια του Βαλκανικού – Μεσογειακού  Πρωταθλήματος  Πάλης που αγγίζουν την Εθνική Ευαισθησία των Ελλήνων. Σαφώς και το αμείλικτο ερώτημα που θέτει η Ελληνική Λύση για την πιθανή διοργάνωση και χρηματοδότηση από το Τουρκικό Προξενείο  η διοργάνωση αγγίζει τα όρια της Εθνικής Μειοδοσίας.

Το δε Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει άγνοια του συμβάντος και στην ουσία ν’ίπτρι τα χείρας του σε κάθε αντεθνική ενέργεια «πολιτικών» της Ξάνθης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/11/2021

Των:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:         Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:         «Εθνικά, σοβαρά ατοπήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Βαλκανικού – Μεσογειακού Πρωταθλήματος Πάλης που διεξήχθη στην Ξάνθη»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Από την 28η έως και την 31η Οκτωβρίου 2021 διεξήχθη στο «Αμοιρίδειο» κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης το Βαλκανικό – Μεσογειακό Πρωτάθλημα Πάλης (Balkan/Mediterranean Champion ships) με διοργανωτές την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και τον Δήμο Ξάνθης και με την συμμετοχή πολλών χωρών (Κόσσοβο, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Σκόπια κλπ.). Και ενώ οι αγώνες ολοκληρώθηκαν, εύλογα ερωτήματα απτόμενα των εθνικών συμφερόντων στον ευαίσθητο θρακικό χώρο προκλήθηκαν κατά την διεξαγωγή τους. Συγκεκριμένα: α) Επίσημος προσκεκλημένος και καθήμενος σε πρώτη και περίοπτη θέση ήταν ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής. Για του λόγου το αληθές υπάρχει αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. β) Οι αθλητές των Σκοπίων εμφανίστηκαν στους αγώνες με τα διακριτικά στις φόρμες τους «ΜΚD», κατά παράβαση της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών (επίσης υπάρχει πλήρες φωτογραφικό υλικό). Για αυτήν τους την παρουσία με τα διακριτικά «ΜΚD» δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση από τους διοργανωτές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Την στιγμή κατά την οποία οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην χώρα μας είναι στο έπακρο, με ποιό σκεπτικό εκλήθη ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, ως επίσημος προ- σκεκλημένος, καθήμενος, μάλιστα, σε περίοπτη θέση και δίπλα στον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη, στους ανωτέρω αγώνες; Μήπως το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής ήταν αφα- νής διοργανωτής και δεν γνωστοποιήθηκε το γεγονός δημοσίως;
  2. Κατεβλήθη προσπάθεια από τους οργανωτές των ανωτέρω αγώνων να κληθούν και Πρέσβεις ή Πρόξενοι των άλλων συμμετεχόντων στους αγώνες χωρών; Αν ναι, ποιοι προ- σεκλήθησαν και δεν προσήλθαν; Αν όχι, γιατί δεν προσκλήθηκαν, με αποτέλεσμα ο Τούρ- κος Πρόξενος Κομοτηνής να είναι ο μοναδικός παρών, εξασφαλίζοντας την υπερπροβολή του στους ως άνω διεθνείς αγώνες;
  3. Η πρόσκληση του Τούρκου Προξένου στους ως άνω αγώνες ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού; Αν όχι, ποιος τον προσκάλεσε; Δικαιούται αυτός που τον προσκάλεσε να ασκεί εθνική πολιτική, προσκα- λώντας αποκλειστικά και μόνον τον Τούρκο Πρόξενο σε μια τέτοια δημόσια εκδήλωση, ιδιαιτέρως, αν πρόκειται για τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Τσέπελη,;
  4. Αν η πρόσκληση του Τούρκου Προξένου ήταν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, γιατί δεν διέκοψαν τους αγώνες οι διοργα- νωτές, όταν εμφανίστηκε η ομάδα των Σκοπίων με το διακριτικό «ΜΚD», ζητώντας την αποχώρησή της, καθώς, αυτό απαιτεί η χώρα μας σε διοργανώσεις του εξωτερικού; Γιατί δεν εφαρμόστηκε η παραπάνω πρακτική στους αγώνες της Ξάνθης; Προτίθεσθε να κατα- λογίσετε ευθύνες για αυτό το εθνικό ατόπημα στους διοργανωτές των ανωτέρω αγώνων και αν ναι, ποιές θα είναι αυτές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στην ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Digitally signed by DIMITRA RAMMOU

Date: 2021.11.22 12:24:43

EET

 

Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

 

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2021

Α.Π.: 62076

 

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

–      Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων

ΚΟΙΝ: – Βουλευτές κ.κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Κωνσταντίνο Χήτα

Ε.Δ.: – Διπλωματικό Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

–      Διπλωματικό Γραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού

–      Διπλωματικά Γραφεία κ.κ. Υφυπουργών

–      Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα

–      Γραφεία κ.κ. Α’ και Ε’ Γενικών Διευθυντών

–      Α3, Α4, Ε3 Διευθύνσεις

–      Ειδική Νομική Υπηρεσία/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου

–      Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

–      Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 954 από 08.11.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση των

Βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Βελόπουλου και Κωνσταντίνου Χήτα

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών ουδέποτε ενημερώθηκε ως προς τη διεξαγωγή της αθλητικής διοργάνωσης, στην οποία αναφέρεσθε στην ερώτησή σας, ούτε και, ευνοήτως, ως προς τους προσκεκλημένους σε αυτήν.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας στα Σκόπια, μεριμνά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει, για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προβαίνει δε σε όλες τις δέουσες ενέργειες όταν διαπιστώνονται καθυστερήσεις, ελλείψεις ή στρεβλώσεις εκ μέρους της άλλης πλευράς.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ