Οι εχθροί της Ελλάδος είναι εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, που εξέδωσε το ΕΛΙΣΜΕ, σχετικά με την ανθελληνική έκθεση φωτογραφιών στα Τίρανα, αφιερωμένης στην “γενοκτονία των Τσάμηδων”.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ( ΕΛΙΣΜΕ) εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την “φιλοξενία” στο Προεδρικό Μέγαρο στα Τίρανα μιας ανιστόρητης και ανθελληνικής έκθεσης φωτογραφιών και κειμένων αφιερωμένης στην ούτω πως μια αποκαλουμένη “γενοκτονία των Τσάμηδων”. Επίσης εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την στάση του Αλβανού Προέδρου κ. Ιλιρ Μέτα, ο οποίος όχι μόνον εδέχθη να “φιλοξενήσει” την ανθελληνική αυτή εκδήλωση, αλλά την επισκέφθηκε και ενημερώθηκε επ’ αυτής. Ως εικώς η δικαιολογία που προέβαλε το φερέφωνο του, ότι ο Αλβανός Πρόεδρος δεν ενστερνίζεται το “μήνυμα’ της έκθεσης, όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά καθιστά περιττό οποιοδήποτε σοβαρό σχόλιο.

Το γεγονός ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για το γεγονός, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι ανθελληνικές αυτές δραστηριότητες όχι μόνο υποθάλπονται, αλλά και εμμέσως ενθαρρύνονται.

Είναι εξοργιστικό ότι η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα που συμμάχησε με τις φασιστικές και ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στον Β΄ΠΠ και ευθύνεται για μακράν σειρά αγριοτήτων σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Ηπείρου, έχει το θράσος να διεκδικεί την επιστροφή τους στον “τόπο του εγκλήματος” και την ανάκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία εγκατέλειψαν οικειοθελώς για να αποφύγουν την δίκαιη τιμωρία τους μετά τον πόλεμο.

Η γενικότερη στάση της αλβανικής πλευράς σε επίδειξη ανοχής στην παραποίηση της ιστορίας και σε εγκλήματα πολέμου, όχι μόνον δεν συνάδει με τις επίσημες διακηρύξεις της περί καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας με την χώρα μας, αλλά δημιουργεί αμφιβολίες καθ’ όσον αφορά στην προσήλωση της στις αρχές περί δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της πορείας. Μιας πορείας η οποία σίγουρα δεν πρέπει να ευοδωθεί εάν δεν σημειωθεί μια ειλικρινής και οριστική αναστροφή της αδιέξοδης αυτής αλβανικής πολιτικής.

 

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2021

Ο

Γενικός Γραμματέας

Αχιλλέας Σαραντινός