Δεν επαναπροωθεί ο κ. Μηταράκης στην Βουλγαρία όσους λαθρομετανάστες έρχονται από εκείνη την πλευρά των συνόρων

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απάντηση του υπουργού κ. Μηταράκη στην ξεκάθαρη ερώτηση που έθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με την ερώτηση της Ελληνικής Λύσης στο Εθνικό Θέμα της αλλοίωσης του πληθυσμού που θα τολμούσε να πει κανείς ότι προωθεί η κυβέρνηση σιωπηλά συνεχίζοντας την αντεθνική πολιτική του κ. Τσίπρα,  ο κ. Μηταράκης εξακολουθεί να απαντά με τον γνωστό ξύλινο λόγο.

Βέβαια δείγμα του ότι αντιλαμβάνεται το κακό που κάνει στην χώρα είναι η παραδοχή του ότι η λαθραίες εισαγωγές πολιτών ξένων χωρών στην χώρα μας δεν είναι μειωμένες κατά 90% που διατυμπάνιζε ο ίδιος κατά το παρελθών, αλλά είναι 60%.

Προφανώς ο κ. Μηταράκης δεν είναι καλός και στα μαθηματικά γιατί το 60% των παράνομων ροών μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδων αλλόθρησκων πολιτών ξένων χωρών που ζημιώνουν Εθνικά την Χώρα.

 

Ποιο συγκεκριμένα ρωτά η Ελληνική Λύση:

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθεσθε να επαναπροωθείτε άμεσα τους παράνομα εισερχόμενους από την Βουλγαρία προς την τελευταία, όπως πράττει αυτή προς εμάς; Σε αρνητική εκδοχή απάντησης, θα μας πληροφορήσετε για τους λόγους που δεν θα το πράξετε; Αν υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις, από ποιους συμφωνήθηκαν;
  2. Προτίθεσθε να θέσετε άμεσα το ανωτέρω θέμα σε όλα τα όργανα της Ε.Ε.; Σε θετική εκδοχή απάντησης, γιατί δεν το έχετε πράξει μέχρι τώρα; Σε αρνητική εκδοχή απάντησης, ποιοι είναι οι λόγοι της αρνήσεώς σας;
  3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε, άμεσα, στην πρόσληψη επιπλέον συνοριοφυλάκων για τους νομούς Δράμας και Ξάνθης;
  4. Προτίθεσθε να εισακούσετε και να υλοποιήσετε το αίτημα του Δημάρχου Ορεστιάδος, των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής για τη μη επέκταση της δομής φιλοξενίας παράνομα εισερχομένων στο Φυλάκιο Έβρου, επειδή θα σταλεί λάθος μήνυμα στους επίζηλους λαθροεισβολείς, περί του ότι η χώρα μας ετοιμάζει νέους ή μεγαλύτερους χώρους υποδοχής τους;

Ο ερωτών βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τι απαντάει ο Μηταράκης. Σε όλα, εκτός από την ερώτηση του κ. Χήτου για την επιστροφή των λαθρομεταναστών που έρχονται από την Βουλγαρία και την επέκταση του ΚΥΤ Ορεστιάδας.

Με λίγα λόγια όποιος λαθρομετανάστης μπαίνει στην Ελλάδα μένει και με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας με θέμα: «Άμεση επαναπροώθηση στη Βουλγαρία των Παρανόμως Εισερχομένων Προσώπων από αυτήν» και κατά το μέρος αυτής που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σας γνωρίζω καταρχήν ότι η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος και κράτος δικαίου, αλλά και ως κράτος-μέλος Ε.Ε. πρώτης γραμμής, φυλάσσει και προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα αποτελεσματικά και σε ευθυγράμμιση με το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Ως αποτέλεσμα, οι ροές αφίξεων στο σύνολο της χώρας από Ιανουάριο έως και Ιούλιο 2021 (4.176 αφίξεις) είναι δραστικά μειωμένες (-60%), σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του έτους 2020 (10.437 αφίξεις).

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, σημειώνεται ότι έχει στηρίξει ορισμένες από τις βασικές θέσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων επί των προτάσεων Κανονισμών που συνθέτουν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως άλλωστε το έχουν πράξει και λοιπά κράτη-μέλη πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και με τα οποία η χώρα μας είναι σε συστηματική συνεργασία, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να προωθήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα τις θέσεις της στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Αναφορικά με την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά ταμεία μετανάστευσης, ασύλου, εσωτερικής ασφαλείας και προστασίας συνόρων, προτίθεται να χρηματοδοτήσει τέτοιες δαπάνες, όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων για τα χερσαία σύνορα και ακτοφυλάκων, για τα θαλάσσια σύνορα, όπως επίσης και πλήθος ακόμη δαπανών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των αναγκών για προμήθεια εξοπλισμού που ενισχύουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των συνόρων μας.

Σχετικά με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου σας ενημερώνω ότι ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ και την επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ ο μέσος χρόνος διαμονής εντός του ΚΥΤ Φυλακίου είναι κάτω από είκοσι (20) ημέρες.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν την Βουλή είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ