ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
ένα όνειρο χειμερινής νυκτός που έμεινε όνειρο εξ αιτίας ποίων; Τι έφταιξε και η πόλη μας είναι ουραγός των εξελίξεων; Γιατί οι διπλανοί νομοί έχουν τον «τρόπο» τους και η Ξάνθη όχι;

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς μία τόσο εύρωστη οικονομικά, πολιτιστικά, τόπος διασκέδασης, κεφιού και τόπος επισκεψιμότητας από τις γύρω πόλης, που ήταν η Ξάνθη, βρέθηκε στο μηδέν και μη μου πείτε
ότι φταίει η σημερινή συγκυρία λόγω covid και η οικονομική συρρίκνωση των νοικοκυριών λόγω ανεργίας.
Θα συμφωνήσουμε σε αυτό και ο μαρασμός που ήρθε στην πόλη μας και κατ επέκταση σε ολόκληρο τον νομό, είναι πρωτίστως η οικονομική ένδεια και η έλλειψη εργασίας.
Άρα κάτι πρέπει να γίνει για να ανασάνει οικονομικά η πόλη, να ξαναβρεί το κέφι τις και να αντιπαλέψει όλα τα στραβά.
Άρα πρέπει να έρθει η ανάπτυξη, όχι έτσι όπως την εννοούν οι πολιτικοί, κούφια και χωρίς καμία σημασία, να μπει χρήμα στα νοικοκυριά και να ξανάρθει το κέφι και το χαμόγελο στους Ξανθιώτες.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ;

Γιατί όχι; Οι άνθρωποι δεν έπαψαν να ταξιδεύουν.

Ζητούμενο πλέον είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ίσως το μοναδικό όπλο κατά της φτώχειας που ήδη σαν ποσοστό αυξάνεται ανελέητα χωρίς να ξεχωρίζει ανθρώπους, γειτονιές της Ξάνθης, εργαζομένους ή ανέργους, επαγγελματίες και μη.
Δυστυχώς η φτώχεια ούτε ακούει ούτε βλέπει.
Ακόμη χειρότερα που οι ταγοί αυτού του τόπου δεν φρόντισαν να βάλλουν τα θεμέλια για να αναδείξουν το υπέροχο τουριστικό προϊόν της Ξάνθης, παρά τον πακτωλό των χρημάτων των δημοτών και πολιτών της Ξάνθης που σπατάλησαν σε φιέστες και προσωπική προβολή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στον δήμο και τον νομό.
Τώρα είναι αργά για δάκρυα.
Τώρα είναι η ώρα να ανασκουμπωθούν όλοι, να ζευτούν κάτω από τον ζυγό με σκοπό την κοινή προσπάθεια για την τουριστική ανάταξη της Ξάνθης.
Είπαμε πιο πάνω ότι χρειάζεται ένα όπλο για να πολεμηθεί η φτώχεια και η ανεργεία που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άγγελου Μπεμπεκίδη στους νέους μας φτάνει περίπου το 70%.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ;

Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα να ανακάμψει η ανάπτυξη στην πόλη μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο που κινούμαστε όμως διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε και ακούμε ότι ο κόσμος έξω από την Ξάνθη εξακολουθεί και ταξιδεύει για αναψυχή, ίσως όχι με τους ρυθμούς που το έκανε αυτό παλαιότερα, όμως ταξιδεύει και ίσως αυτό είναι το μικρό μυστικό που θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου πιασμένοι χέρι με χέρι με τούς τοπικούς άρχοντες «αντάμα» ίσως και αυτό να είναι ένα μέρος της λύσεις που αναζητά με αγωνία ο μέσος Ξανθιώτης που βλέπει το μεροκάματο λειψό στο σπίτι, ο μέσος επαγγελματίες βλέπει τους τζίρους του να μειώνονται δραματικά και οι τουρίστες περαστικοί ν μην σταματούν στην Ξάνθη να πάρουν ένα μπουκάλι με νερό.

ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;

Να ξεκινήσουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη της Ξάνθης με καταγωγή από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης μίας πανέμορφης, ίσως μία από τις ποιο όμορφες περιοχές της Ελλάδος με έναν καταρράκτη που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης αυτόν του Λειβαδίτη.
Πόσους επισκέπτες έφερε;
Πια καμπάνια σε συνεννόηση με τα καταλύματα της περιοχής έκανε;
Ποιοι γνωρίζουν, είδαν και μετέφεραν αυτήν την σπάνια ομορφιά της ορεινής Ξάνθης πέρα από τα όρια της Ξάνθης;
Ποιούς δρόμους έκανε για να οδηγούνται με ασφάλεια οι επισκέπτες;
Ποια συγκοινωνία επιδότησε για να μεταφέρει τους μαθητές των σχολείων στην περιοχή;
Ποια ζωή έδωσε στα χωριά που αδειάζουν και χάνουν μέρα με την μέρα την ικμάδα τους;
Φανταστείτε να μην ήταν από εκείνη την περιοχή.
Να φτάσουμε στον δήμαρχο Ξάνθης Μ. Τσέπελη.
Όλα τα παραπάνω και να θυμίσουμε στον δήμαρχο ότι η ανάπτυξη στην περιοχή της Σταυρούπολης δεν έρχεται κάνοντας μία παιδική χαρά για παιδιά που δεν υπάρχουν στην Σταυρούπολη γιατί οι γονείς τους έχουν μετακομίσει, στην καλύτερη περίπτωση, λόγω δουλειάς στην Ξάνθη και στην χειρότερη έχουν φύγει μετανάστες στο εξωτερικό.
Όσο για το πάρκινγκ στην Σταυρούπολη με αγορασμένο οικόπεδο από κάποιο φίλο, φαντάζει το λιγότερο ουτοπικό με την λογική ότι οι ντόπιοι έχουν βρεί που θα βολέψουν τα αυτοκίνητά τους και το πρόβλημα παρκαρίσματος θα φανεί όταν υπάρχουν επισκέπτες στην ορεινή Σταυρούπολη. Ας φέρει πρώτα τους επισκέπτες και ας κάνει 10 πάρκινγκ.
Με «μπ@ύρδες» αυγά δεν βάφονται κύριε αντιπεριφερειάρχα και δήμαρχε.

Είναι μία καλή ευκαιρία τώρα που οι ανάγκες των Ξανθιωτών είναι μεγάλες, οι πολιτικοί του τόπου μας, μαζί με τους επαγγελματικούς φορείς να στύψουν τα κεφάλια τους και να δώσουν λύση, αφού έχει εγκαταλειφθεί η αγροτιά, ας κάνουν κάτι με τον τουρισμό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ