Η πανδημία μας δίδαξε ότι η ασφάλεια των πολιτών και σε θέματα υγείας είναι και γεωπολιτική προτεραιότητα. Υπό αυτή την έννοια το φάρμακο για τον κορονοϊό αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το sputnik έως τα τέλη του έτους προσδιορίζεται το χρονικό περιθώριο έγκρισης φαρμάκων κατά του κορονοϊού σύμφωνα με ένα αισιόδοξο σενάριο. Κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται σε χώρες του δυτικού κόσμου και στη Ρωσία. Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το φάρμακο.

Ευχάριστα τα νέα για τη ανάπτυξη φαρμάκων για τον κορονοϊό καθώς όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εταιρείες του δυτικού κόσμου έχουν φτάσει στην τρίτη φάση ανάπτυξης των φαρμάκων, κάτι που σηματοδοτεί την προέγκριση δηλαδή για αντιικά αλλά και μονοκλωνικά φάρμακα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρωσική απάντηση στην πανδημία μέσω των φαρμάκων καθώς μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Immunology Research τα αποτελέσματα των μελετών με μια εκ θεμελίων νέα προσέγγιση στη θεραπεία της COVID-19.

Πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο Leutragin που καταχωρήθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας τον φετινό Μάιο για τη θεραπεία της πνευμονίας που προκαλείται από την COVID-19.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το Leutragin μείωσε τα επίπεδα ενός βασικού παράγοντα που προκαλεί τη φλεγμονή κατά την COVID-19, αυξάνοντας την έκκριση ενός ενζύμου που κατόρθωσε να ελέγξει τον συγκεκριμένο παράγοντα.

Παράλληλα, στη Ρωσία, ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου «MIR 19» για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, κατά τα δύο πρώτα στάδια της μελέτης, αποδείχθηκε η ασφάλεια του φαρμάκου. Οι ειδικοί αναμένουν ότι το MIR 19 θα απευθύνεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μιας βιομηχανικής τεχνολογίας για την παραγωγή του φαρμάκου, έτσι ώστε μετά την επίσημη να είναι διαθέσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους.

Παράλληλα υπάρχουν σχέδια για την εξαγωγή του φαρμάκου.

Το φάρμακο για τον κορονοϊό – Πότε αναμένεται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια πρώτη δεσμευτική συμφωνία για τα φάρμακα κοινή για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόθεση είναι να δίνονται δωρεάν.

Πρόκειται για τα φάρμακα που θα εγκρίνει η ΕΕ, όπως μας εξηγούν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα και μετά τις πρώτες εγκρίσεις, οι αρμόδιοι θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για το πλαίσιο χρήσης των φαρμάκων.

«Αυτό που μας λείπει στη διαχείριση της πανδημίας είναι ένα φάρμακο που θα στοχεύσει τον ιό, με τη λήψη από το στόμα» τονίζει στο Sputnik η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

«Ίσως ο χειμώνας δεν θα μας βρει με το φάρμακο στο χέρι, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στο 2022 θα βρίσκεται στη διάθεση μας. Όμως υπάρχουν ελπίδες επειδή οι μελέτες έχουν προχωρήσει. Το στοίχημα είναι να μην καταλήγουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο. Να υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο που θα πολεμάει τον ιό ώστε οι άνθρωποι να πολεμήσουν τη νόσο» αναφέρει χαρακτηριστικά

Γιατί όμως υπάρχει η δυσκολία της ανάπτυξης φαρμάκου κατά του κορονοϊού;

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν φάνηκε να αντιμετωπίζεται από τα φάρμακα που χορηγούνται για τη γρίπη. Χρειάστηκε τεράστια έρευνα ώστε να αντιμετωπιστεί η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού. Άρα η απάντηση κρύβεται στις ιδιαιτερότητες του» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο sputniknews.gr