Στην Ξάνθη ο Σταϊκούρας. Συναντήσεις με Φορείς.

ΣΤΟ … ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Σε μία προσπάθεια να τονώσει το λαβωμένο στην Ξάνθη προφίλ της ΝΔ εξ αιτίας των ανύπαρκτων στελεχών της, επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας ο οποίος είχε συναντήσεις με την τοπική ηγεσία και τους φορείς του νομού.

Το αν το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Ξάνθη εκτός από υποσχέσεις στα λόγια, θα φέρει και κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ο καιρός θα το δείξει καθώς επίσης το περιβόητο 12% που είναι «ξεχασμένο» στα συρτάρια του υπουργείου και τα οικόπεδα που έταξε στον δήμαρχο Τσέπελη για να ενισχύσει και αυτός με την σειρά του το προφίλ της ΝΔ (;) στην Ξάνθη, όλοι γνωρίζουν πώς δύσκολα ξεμπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία των πολιτών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Σταικούρας, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη και στην συνέχεια τις εγκαταστάσεις του τένις όπου δεσμεύθηκε ότι ο χώρος θα αποδοθεί στον δήμο από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και το πρώην οικόπεδο επί της Γ. Κονδύλη απέναντι από το βενζινάδικο όπου πληροφορίες θέλουν ο δήμος να χρίσει παιδικό σταθμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε το επιμελητήριο Ξάνθης όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, Στέλιο Μωραΐτη, και αμέσως μετά συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ όσο βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, με πλέον σοβαρή αυτή της πανδημίας ενώ τόνισε πως “στην Π.Ε. Ξάνθης η Κυβέρνηση έχει διαθέσει 100 εκατ. ευρώ μόνο για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Δεν υπολογίζω και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα και τη μείωση των ενοικίων. Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού η περιοχή πήρε 100 εκατ. ευρώ. Εκτιμώ συνεπώς – και από αυτά που άκουσα σήμερα στην Παλιά Πόλη – ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται”.

 

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο 12% των επιχειρήσεων της Θράκης, λέγοντας πως “για παράδειγμα το πρόβλημα του 12% που αφορά συγκεκριμένες περιοχές της Θράκης δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά νομοθετήσαμε και είχαμε τέτοια βούληση για να λύσουμε το θέμα που νομοθετήσαμε ξανά”.

 

Το μόνο καλό νέο; Ο Υπουργός τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ο περιβόητος συμψηφισμός οφειλών που αναμένουν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχες του 12% ενώ για τη λειτουργία της διακομματικής επιτροπής της Θράκης, τόνισε πως αναμένει το σχετικό πόρισμα της και πως βούληση της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει περαιτέρω την περιοχή της ΑΜΘ.

 

Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπέγραψαν στο υπουργείο Οικονομικών μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΑΒ για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.

 

Το έργο αφορά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», για τη σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένου drone και με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης. Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευσή του, αφορά στην ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων εθνικής άμυνας και ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κλπ.. Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών), καθώς και για πολλές εμπορικές χρήσεις.

Το μη επανδρωμένο αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας, που θα του δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους.

Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.

Στο τέλος ο Υπουργός Οικονομικών παρακάθισε σε γεύμα που δόθηκε προς τιμή του από τον Δήμο σε γνωστή ταβέρνα της πόλης.