ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ … ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ή ΓΙΑ ΤΗΝ … «ΠΑΡΤΥ» ΤΟΥΣ;

Η διοίκηση του δήμου γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το μέλλων των Ξανθιωτών

Μία από τα ίδια τελικά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, αφού το σημαντικό θέμα, «Έγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού και συνέχιση διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Ξάνθης 2020-2023 με εισηγητή τον δήμαρχο Ξάνθης, μόνη της η διοικούσα παράταξη το πρότεινε, μόνη της το ψήφισε μετά τα μεσάνυχτα αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Με λίγα λόγια η σημαντικότερη διαδικασία μιας δημοτικής αρχή πέρασε στο «ντούκου» χωρίς να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί το 60 περίπου τις εκατό των Ξανθιωτών.

Δυστυχώς για την Ξάνθη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μπούτος και ο δήμαρχος συζήτησαν τις μεταμεσονύχτιες ώρες και το «πέρασαν» χωρίς καν να ακουστούν οι φωνές των εκπροσώπων των δημοτών παρόλο που ο επικεφαλής της παράταξης ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Σάββας Μελισσόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση όπως αρμόζει και μετά από διαβούλευση.

Τελικά ο δήμαρχος Ξάνθης πρόχειρα, βιαστικά «έκλεισε» το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού με την Ξάνθη αφού ο ίδιος το εισηγήθηκε και η «παράταξή» του το ψήφισε, σε πείσμα της κοινωνίας της Ξάνθης, που μάταια περιμένει να δει έναν σχεδιασμό από την παρούσα δημοτική αρχή που θα του κάνει καλύτερη την καθημερινότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Στην ημερήσια διάταξη που μας αποστείλατε στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 για τη σημερινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως 9ο Θέμα της ημερήσιας διάταξης αναγράφεται: «Έγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού και συνέχιση διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Ξάνθης 2020-2023 (εισηγητής Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, Πρόεδρος ΕΕ)».

 

Όπως είναι σε όλους γνωστό τα τετραετή Επιχειρησικά Προγράμματα περιλαμβάνουν ό,τι πιο σοβαρό σχεδιάζεται, προγραμματίζεται, εφαρμόζεται και τελικά αξιολογείται στη λειτουργία ενός Δήμου και περιλαμβάνουν:

 

  1. Τις Στρατηγικές Επιλογές (Στρατηγικό Σχεδιασμό ενός Δήμου) που προγραμματίσατε να συζητήσουμε σήμερα μαζί με άλλα 18 θέματα της ημερήσιας διάταξης.
  2. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο
  3. Τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης

 

Ένα τόσο σοβαρό και θεμελιώδες δηλαδή ζήτημα αρχικά του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ξάνθης για την περίοδο 2020 – 2023, ενώ τόσο πολύ καθυστέρησε χρονικά, ενώ υπάρχει απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Δημάρχου από τις 30-7-2021 και το εισηγείται προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20-8-2021, δίδεται στα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου για μελέτη μόλις στις 3-9-2021 δηλαδή 4 μέρες πριν τη σημερινή Συνεδρίαση. Και όλα αυτά προκειμένου σήμερα να συζητηθεί και να ψηφιστεί μαζί με άλλα 18 θέματα ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου μας, μία πρόταση η οποία ως εισήγηση πέρα από τη σοβαρότητά της, αφού κρίνει το μέλλον του Δήμου για την επόμενη τετραετία και όχι μόνο, συμπεριλαμβάνει και κείμενο 210 ιδιαίτερα απαιτητικών για μελέτη σελίδων.

Επειδή λοιπόν αυτό έγινε μάλλον από λάθος και όχι από μία συνειδητή επιλογή υποβάθμισης, προχειρότητας και όχι επί της ουσίας συζήτησης του πιο σοβαρού θέματος ενός Δήμου, ζητώ σήμερα από τον Δήμαρχο Ξάνθης να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα  και να δοθεί ένα περιθώριο τουλάχιστον μίας εβδομάδας σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου μας  προκειμένου να μελετηθεί η εισήγηση, να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε μία ξεχωριστή Ειδική Συνεδρίαση, έτσι ώστε να υπάρξει η άνεση ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου.