Κεφαλαλγίες κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες η μέλλουσα μανούλα να έχει συχνά κεφαλαλγίες και πόσο μάλλον στο πρώτο τρίμηνο καθώς πρόκειται περισσότερο για θέμα ορμονών.

Ωστόσο, οι συχνοί πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να αποτελούν συνδυασμό παραγόντων όπως είναι η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η πείνα, η αφυδάτωση αλλά και η γενικότερη κόπωση. Όπως είναι φυσιολογικό, οι ορμόνες σταθεροποιούνται μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου και συνεπώς οι πονοκέφαλοι δεν είναι το ίδιο έντονοι και συχνοί σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό.

 

Αιτίες πονοκεφάλου κατά την εγκυμοσύνη

Σίγουρα οι κεφαλαλγίες μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες είτε σωματικούς είτε ψυχολογικούς. Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να αμελήσει το άγχος της κύησης ως παράγοντα που προκαλεί πονοκέφαλο. Όπως είναι γνωστό, το άγχος σε συνδυασμό με την γενική κούραση των πρώτων μηνών προκαλεί συμπτώματα πονοκεφάλου.

Επιπλέον, τα πρώτα κιλά της εγκυμοσύνης αλλάζουν τις περισσότερες φορές τη στάση του σώματος μας με αποτέλεσμα την εξασθένιση της σπονδυλικής στήλης και την πρόκληση πονοκεφάλων.

 

Τροφές που προκαλούν κεφαλαλγίες κατά την εγκυμοσύνη

Φυσικά, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί εκτός από την αύξηση των ορμονών να οφείλεται και στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Μερικές από τις τροφές είναι φυσικά η σοκολάτα, η καφεΐνη καθώς και προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά, νιτρικά άλατα αλλά και ασπαρτάμη. Ωστόσο, αν πιστεύετε πως κάποια τροφή σας προκαλεί πονοκέφαλο, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε  τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό νευρολόγο, ο οποίος και μπορεί να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα προκειμένου να βρείτε την πραγματική αιτία της κεφαλαλγίας.

 

Αντιμετώπιση κεφαλαλγιών

Για να απαλλαγείτε άμεσα από τον πονοκέφαλο, η εύκολη λύση φυσικά είναι κάποια φαρμακευτική αγωγή ή κάποιο φάρμακο που να απαλύνει τον πονοκέφαλο. Πριν όμως αποφασίσετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, να είστε σίγουρες πως έχετε περιγράψει στον γιατρό τα συμπτώματά ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο φάρμακο. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία μας.

 

Ωστόσο, για να απαλλαγείτε από τον πόνο, θα μπορούσατε να κάνετε ένα δροσερό ντους αποβάλλοντας για λίγα λεπτά το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Μην ξεχνάτε πως ένα δροσερό ντους ανακουφίζει από τους πόνους και σας ξεκουράζει. Τέλος, υπάρχουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα που σίγουρα θα βοηθήσουν τη στάση του σώματος σας και θα σας κάνουν να αισθάνεστε ευεξία μειώνοντας πιθανούς πόνους στην πλάτη η στο κεφάλι. Το πιο σημαντικό όμως είναι, σε ό,τι κι αν κάνετε,  ο γιατρός σας να είναι σύμφωνος και όλα θα πάνε καλά!