Μ. Φανουράκης: «Ο δήμος διαθέτει 232.000 ευρώ για τον covid»

Χ. Δημαρχόπουλος. «Με τόσα λεφτά θα άνοιγε ένα δημοτικό ιατρείο».

Σ. Μελισσόπουλος: Ας ενημερώσει ο δήμαρχος τον Ξανθιωτικο λαό που πήγαν οι επιχορηγήσεις covid.

Μία νέα χρηματοδότηση ύψους 232.000 ευρώ εγκρίθηκε από τα αρμόδια υπουργεία προς τον δήμο Ξάνθης σε ότι αφορά τις δαπάνες covid.

Συνομιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο των οικονομικών Μ. Φανουράκη ροτόντας τον πώς και αν έχει προγραμματισθεί ή κατανεμηθεί η απορρόφηση αυτού εγκεκριμένου κονδυλίου,  αναφορικά πάντοτε για τον covid.

Απαντώντας στο σχετικό μας ερώτημα ο αντιδήμαρχος των οικονομικών Μ. Φανουράκης ανέφερε ότι το εγκεκριμένο κονδύλι αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες που έχουν σχέση με τον covid και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού. Αυτό το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί σε είδη πρώτης ανάγκης, για την προστασία του προσωπικού σε σχέση με τον κωρονοιό, είτε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για να στηρίξουν την Ξάνθη αναφορικά πάντοτε με την προστασία από τον covid.

Ρωτήσαμε τον Μ. Φανουράκη αν από αυτό το κονδύλι προβλέπετε να προσληφθεί προσωπικά για την καθαριότητα των σχολείων, με δεδομένο ότι οι ανάγκες απολύμανσης είναι αυξημένες.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη καθαριστριών διότι έχει μεριμνήσει ο δήμος και προσλήφθηκαν επί πλέον καθαρίστριες για τις ανάγκες των σχολείων ήτοι από 60 καθαρίστριες πέρυσι,  φέτος εγκρίθηκε και γίνεται προκήρυξη για 80 καθαρίστριες και άρα το θέμα της καθαριότητας – απολύμανσης καλύπτεται, διευκρινίζοντας ότι αυτή την στιγμή ο δήμος Ξάνθης έχει για τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια του χρόνου το ποσόν των 232.000 ευρώ.

Στην ουσία ανέφερε ο Μ. Φανουράκης καταχωρούνται οι δαπάνες για τον covid σε συγκεκριμένη πλατφόρμα για να γίνεται και ο σχετικός έλεγχος και αφαιρούνται απόν εγκεκριμένο κωδικό του covid.

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΗΡΑΝ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Σχολιάζοντας ο Χ. Δημαρχόπουλος την έγκριση του παραπάνω ποσού ανέφερε ότι αυτό ισχύει σε όλους τους δήμους της Ελλάδας και όπου υπάρχουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι οι οποίοι σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες το διαχειρίζονται διαφορετικά. Εμείς εδώ (εννοώντας τον δήμο της Ξάνθης) έχουμε χάσει την μπάλα. «Γιατί δεν έκανε ένα δημοτικό ιατρείο να βάλλει και δυο γιατρούς να κάνει όλα τα τεστ στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας υγείας όπως είναι η διάγνωση, η στήριξη των δημοτών αναφορικά με τον covid; 1,5 εκ. πήρε ο δήμος Ξάνθης. Θα μπορούσε να συντηρήσει άνετα ένα δημοτικό ιατρείο. Είναι πολλά τα λεφτά. Τα έκανε όλα σαπούνια θα μπορούσε να λούσει όλη την Ελλάδα. Να μην αναφερθούμε για τα μαθήματα που έκαναν για να ευαισθητοποιήσει τις ευπαθείς ομάδες, αλλά ένα δημοτικό ιατρείο θα μπορούσε να το ανοίξει. Αν εγώ ήμουν στην θέση του με τόσα χρήματα που πήρε η δημοτική αρχή αυτό θα έκανα. Θα άνοιγα ένα δημοτικό ιατρεία και θα έκανα εκεί όλα τα τεστ και τις εξετάσεις των Ξανθιωτών χωρίς καμία επιβάρυνση»

ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΙΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ 232.000 ΕΥΡΩ.

Στην συνέχεια ζητήσαμε μία δήλωση του επικεφαλής της παράταξης Ξάνθη για όλους και εκπρόσωπο των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης Σάββα Μελισσόπουλο,  σχετικά με το κονδύλι που εγκρίθηκε στον δήμο αναφορικά με την πανδημία.

Απαντώντας ο Σ. Μελισσόπουλος ανέφερε ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την διοίκηση του δήμου στοιχεία αναφορικά με τις δαπάνες για τον κορωνοιό. Ποιο συγκεκριμένα ο Σ. Μελισσόπουλος ανέφερε: «Εμείς από την αρχή της πανδημίας  ζητήσαμε από τον δήμαρχο να μας πει πόσα χρήματα πήραμε από επιχορηγήσεις από την πολιτεία για τις ανάγκες covid, πόσες χορηγίες έχουν λάβει, από ιδιώτες, από φορείς να μας τους πουν αναλυτικά και συγκεντρωτικά. Και αφού μας πουν πόσα έχουν πάρει να μας πουν πού δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Σε ποιες κατηγορίες, σε ποιους πολίτες , ποια υλικά και αφού ολοκληρωθεί αυτό, ρωτάμε. Μία από τις χορηγίες ήταν και μία γεννήτρια οξυγόνου που προοριζόταν για το Αμοιρίδιο παραχωρήθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Για αυτήν την γεννήτρια, με ομόφωνη απόφαση, διαθέσαμε κάποια χρήματα ούτως ώστε να εγκατασταθεί σωστά στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Σήμερα όπως μαθαίνουμε, δεν λειτουργεί, παρότι πέρασαν 10 μήνες. Για όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον Ξανθιώτικο λαό.