Πύραρχος Γ. Αραμπατζής Διοικητής Π.Υ. Ξάνθης: Συμφωνούμε με την ζώνη πυρασφαλείας μεταξύ πόλης και περιαστικού άλσους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εκτίμηση όλων είναι αν «θεός φυλάξει» ξεσπάσει πυρκαγιά στο περιαστικό άλσος και ειδικά στο ύψος του θερινού δημοτικού αμφιθεάτρου, τα πρώτα σπίτια της παλιάς πόλης θα κινδυνεύσουν άμεσα.

Σαφώς και αυτή η διαπίστωση είναι υποκειμενική και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως λένε οι ειδικοί για αυτά τα θέματα. Βέβαια οι παράγοντες για να γίνει το «κακό» είναι πολλοί και είναι ανάλογα με το που θα προκύψει η φωτιά, την ένταση της, την δύναμη του ανέμου, τι δυνάμεις θα κινητοποιηθούν, αν υπάρχουν δυνάμεις πυροσβεστικής διαθέσιμες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε πολλές φορές άνδρες της Π.Υ. Ξάνθης καλούνται να συμμετάσχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, επίσης για να γίνει το “κακό” εξαρτάται επίσης από το πόσο ξερή θα είναι η βλάστηση και γενικά  είναι πολλοί παράγοντες και κρατούμε αυτό που ειπώθηκε από τους ειδικούς ότι έχει αποδειχθεί στις τελευταίες πυρκαγιές στην Εύβοια και αλλού, ότι όσα σπίτια είναι κοντά σε δάσος κινδυνεύουν αν ξεσπάσει μία δασική πυρκαγιά και φυσικά αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, που θα δώσουν την δυνατότητα να εμποδίσουν την φωτιά να πλησιάσει στον χώρο τους.

 Με το θέμα που άνοιξε ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης αναφορικά με την προστασία της πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος και την δημιουργία μίας αντιπυρικής ζώνης που θα προστατεύσει τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο περιαστικό άλσος, συνομιλήσαμε με τον Διοικητή της Π.Υ. Πύραρχο κ. Γ. Αραμπατζή, ο οποίος ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου λέγοντας: «Φυσικά το θέλουμε να γίνει αυτό. Σαφώς και πρέπει να γίνει μία ζώνη περιμετρικά της πόλης με το αλσίλιο που αν πιάσει φωτιά αυτά τα σπίτια θα κινδυνεύσουν να καούνε. Πρέπει να υπάρχει μία τέτοια ζώνη με κάποιες φωλιές και κάποια στόμια, για να μπορέσουμε να παρέμβουμε και ένα κενό για να μπορούμε να δράσουμε εκεί μέσα. Δεν γίνεται να έχεις το δένδρο πάνω σου να καίγεται και εσύ να επιχειρείς. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάτος ανεκτό για να αναπτύξεις την δράση σου και τα αυτοκίνητα και είναι λογικό ότι πρέπει να έχει φωλιές με κάποια στόμια για να εφοδιάζεσαι το απαραίτητο νερό.

Ρωτήσαμε τον κ. Διοικητή αν η Πυροσβεστική μπήκε στην διαδικασία παρέμβασης για την υλοποίηση αυτής της αντιπυρικής ζώνης.

ΔΚΤΗΣ Π.Υ: Δεν μπήκαμε στην διαδικασία να δούμε πώς μπορεί αυτό να γίνει τεχνικά. Αυτό έχει πολύ δουλειά και πρέπει να μελετηθεί. Αλλά σαν σκέψη, ναι, είμαστε υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας αλλά δεν εμπίπτει ο σχεδιασμός στις δράσεις της Πυροσβεστικής.

Ρωτήσαμε τον κ. Αραμπατζή αν κρίνει ότι και σε άλλες περιοχές της Ξάνθης θα κινδύνευαν σπίτια σε περίπτωση πυρκαγιάς και η απάντηση του μας θορύβησε.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Υ: Βεβαίως. Όπως και από την πλευρά της Χρύσας εκεί που είναι το πρώην καζίνο, το ψυχολογικό όπου και εκεί πρέπει να γίνει μία ζώνη όπως σε κάποιο τυφλό δρόμο που είναι κοντά στο υδραγωγείο , πάνω από το ψυχολογικό γιατί αν πας εκεί μέσα θα βρεθείς σε αδιέξοδο.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν δηλαδή οι δρόμοι είναι αδιέξοδο, δεν μπορείς να κάνεις καμία παρέμβαση με ότι αυτό συνεπάγεται για τα σπίτια, οπότε και εκεί πρέπει να γίνει μία δουλειά αλλά και στο Σαμακώβ.

Στο Σαμακώβ έγινε κάποια δουλειά από το δασαρχείο, κάποια υλοτομία και ένας καθαρισμός, μια μικρή ζώνη γύρω από τα σπίτια, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί καθώς επίσης η αλλαγή στην βλάστηση όπως μας έλεγε ο δασάρχης κ. Μήλιος, ούτως ώστε να μπούνε κάποια πλατύφυλλα τα οποία ποιο δύσκολα αναφλέγονται και έτσι δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης και σβήνει η φωτιά ποιο εύκολα

Επισημάναμε στον κ. Διοικητή ότι αυτά είναι μακροπρόθεσμα σχέδια, σήμερα αύριο τι γίνεται; Ο χειμώνας που έρχεται αρκεί για να γίνουν παρεμβάσεις;

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Υ. Τεχνικά δεν το γνωρίζω αν μπορούν να γίνουν τόσο σύντομα γιατί για να γίνει μία χάραξη δρόμου θέλει μία μελέτη με λίγα λόγια ένας δρόμος για να ξεκινήσει από την Χρύσα και να καταλήξει νομίζω σε ένα τυφλό μονοπάτι κοντά στην εκκλησιαστική σχολή, θα πρέπει να συνταχθεί μία μελέτη, να χρηματοδοτηθεί, αντιλαμβάνεσθε ότι θέλει καιρό.

Ποιος έχει την ευθύνη της μελέτης;

«Υποθέτω το δασαρχείο, γιατί έχει σχέση με τις δασικές εκτάσεις και ίσως και ο δήμος αν η δασικές εκτάσεις έχουν μπει μέσα σε πολεοδομικές εκτάσεις ή οικισμοί που έχουν μπει μέσα στο δάσος και δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο, δεν τα γνωρίζω αυτά τα θέματα και μάλλον ο δήμος και το δασαρχείο τα γνωρίζουν καλλίτερα. Εμείς για να κάνουμε πιο αποτελεσματικά την δουλειά μας, θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στα επικίνδυνα σημεία. Άρα εμείς που θα επιχειρήσουμε μεταξύ σπιτιών και δάσους, θέλουμε να έχουμε πρώτον βατότητα και δεύτερον την ασυνέχεια του δάσους έως τα σπίτια και να υπάρχει συνεχή ροή νερού.

Το πώς θα σχεδιασθεί η ζώνη και όλα όσα χρειάζονται για μία αποτελεσματική κατάσβεση θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και χρηματοδότηση από την πολιτεία.

Εκτιμώ ότι θα ζητηθεί η δική σας γνώμη

 

«Εννοείτε ότι στον σχεδιασμό, πρέπει να ερωτηθούμε αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το μελετήσουμε.

Στην συνέχει ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης κ. Αραμπατζής Ιωάννης αναφέρθηκε πρώτα στους κατοίκους που τα σπίτια τους είναι κοντά σε δάσος που πρέπει να πάρουν όλα εκείνα τα προληπτικά μέσα που θα ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς όπως π.χ. να καθαρίσουν από τις αυλές τους και γύρω από αυτές αν είναι δυνατόν, τα ξερά χόρτα και ότι εύφλεκτο υλικό υπάρχει. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν από τους ίδιους τους πολίτες πολύ πριν φτάσει η φωτιά έξω από τα σπίτια τους. Μοιραία, όταν πλησιάζει το πύρινο μέτωπο και δεν έχεις προετοιμαστεί, μοιραία, θα καεί και το σπίτι σου. Θα πρέπει να αναφέρω ότι στην αρχή του καλοκαιριού, έδωσα εντολή και προσωπικό της πυροσβεστικής όπου μοίρασε σχετικό φυλλάδιο σε κατοίκους από το Σαμακώβ μέχρι και την Χρύσα που έχουν δίπλα σε δάσος τα σπίτια τους με οδηγίες, αμφιβάλλω όμως αν ασχολήθηκε κανείς να κάνει αυτά που αναφέρονται στις οδηγίες. Εμείς ενημερώσαμε τους πολίτες αν και οι πολίτες που μένουν δίπλα στα δάση θα πρέπει να ενδιαφέρονται από μόνοι τους».

Μας λείπει η παιδεία;

«Σαφώς και λείπει η παιδεία, το βλέπουμε καθημερινά. Βγαίνουν έξω και πετάνε τα σκουπίδια στο δάσος. Ναι είναι και θέμα παιδείας. Βλέπεις σε χώρους αναψυχής δίπλα από το δάσος, κάθονται οι πολίτες και όταν φεύγουν, η εικόνα με τα σκουπίδια είναι σκέτη απογοήτευση και παραδίπλα ο κάδος σκουπιδιών να είναι άδειος.  Μην πάτε μακριά ενώ λέμε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις δασικές περιοχές, υπάρχουν άτομα που πάν και βάζουν ψησταριές, σίγουρα είναι θέμα έλλειψης παιδείας.

Μαθήματα στα σχολεία; Πόσο θα βοηθήσει μία επίδειξη πυρόσβεσης μια φορά στην σχολική χρονιά;

«Εκτιμώ ότι μέσα στα σχολεία θα πρέπει να εντατικοποιηθούν κάποια μαθήματα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αυτά θα τα καθορίσουν οι ειδικοί, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ναι θα πρέπει να γίνονται αυτά τα μαθήματα με θέματα που μας απασχολούν καθημερινά είτε είναι πλημύρες είτε πυρκαγιές. Εκτιμώ ότι μία βόλτα μαθητών στην Πυροσβεστική μια φορά το χρόνο, δεν νομίζω ότι μπορεί να δώσουν την εικόνα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σαν αυριανοί πολίτες. Μέσα από το μάθημα και σε συνεργασία με την πυροσβεστική εκτιμώ ότι θα τους μείνει η εικόνα ποιο εύκολα».

Ευχαριστήσαμε τον διοικητή της Π.Υ. Πύραρχο κ. Ιωάννη Αραμπατζή για τις πολύτιμες πληροφορίες και θέσεις του και να ευχηθούμε αυτός και το προσωπικό της Π.Υ. Ξάνθης να είναι αχρείαστοι.