Ξηρά ή υγρή τροφή

Όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ξηρά ή υγρή τροφή σκύλου, είναι λογικό να ζυγίζουμε στο μυαλό μας τα πλεονεκτήματα της μιας και της άλλης. Η ξηρά τροφή είναι εξαιρετική για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, ενώ η υγρή είναι πολύ σημαντική για την ενυδάτωση του σκύλου μας. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να επιλέγουμε την καλύτερη τροφή σκύλου με βάση τις ανάγκες, αλλά και τις προτιμήσεις του κατοικιδίου μας.

  1. Ξηρά τροφή

Η ξηρά τροφή σκύλου αποτελεί την εύκολη λύση για τα γεύματά του, εφόσον είναι πιο διαδεδομένη σε σύγκριση με την υγρή. Συμβάλλει πολύ στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής του σκύλου μας και έχει γενικότερα θετικές επιδράσεις στην οδοντοστοιχία του. Καθώς το κατοικίδιό μας μασάει την τροφή του, η ξηρά τροφή φροντίζει να καθαρίζει τα δόντια του από περιττά υπολείμματα προηγούμενων γευμάτων. Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο να σχηματιστεί πέτρα στα δόντια του σκύλου μας η οποία θα προκαλέσει θέματα αργότερα. Πλέον, κυκλοφορούν ειδικά διαμορφωμένες τροφές, με επικάλυψη από πολυφωσφορικό νάτριο, οι οποίες, σε συνδυασμό με το σάλιο του σκύλου, δημιουργούν μικρές ποσότητες ασβεστίου που απομακρύνουν την πέτρα.

  1. Υγρή τροφή

Παρ’ όλο που η ξηρά τροφή είναι η πιο δημοφιλής, η υγρή τροφή αποτελεί μία έξυπνη λύση, ώστε ο σκύλος μας να μην βαριέται το φαγητό του. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω των υγρών που εμπεριέχονται σε τέτοιου είδους τροφές, οι μυρωδιές των υλικών τους αναδίδονται στον αέρα και δελεάζουν περισσότερο το σκυλάκι μας, με αποτέλεσμα να τρώει με μεγαλύτερη όρεξη και προθυμία το φαγητό του. Η υγρή τροφή είναι μια εξαιρετική λύση και για περιπτώσεις στις οποίες το κατοικίδιό μας δεν πίνει πολύ νερό κατά την διάρκεια της ημέρας ή ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή που το αφυδατώνει.

  1. Ο συνδυασμός των δύο

Τα πλεονεκτήματα των δύο ειδών τροφής είναι πλέον εμφανή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μόνο μία από τις δύο. Με την ανάμιξη ξηράς και υγρής τροφής εξασφαλίζουμε για το κατοικίδιό μας μια ολοκληρωμένη και πλήρη διατροφή, και ταυτόχρονα μια ξεχωριστή γεύση. Συνδυάζοντας τα οφέλη των δύο τροφών περιορίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Η υγρή τροφή μειώνει το ρίσκο για ανάπτυξη κάποιας νεφρικής νόσου ή πέτρας στην ουροδόχο κύστη του μικρού μας φίλου. Παράλληλα, με την ξηρά τροφή προστατεύουμε την στοματική και οδοντική υγιεινή του.

 

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που και θα εξασφαλίζουν την καλή υγεία του κατοικιδίου μας, αλλά και θα του αρέσουν. Ο συνδυασμός υγρής και ξηράς τροφής είναι μια καλή λύση για να πετύχουμε και τα δύο.