Πώς να φτιάξετε παστέλι

 

 

Προετοιμασία 5 λεπτά
Μαγείρεμα 10 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 3 ώρες
Σύνολο: 3 ώρες 15 λεπτά
Μερίδες: 20 μερίδες

 

 

Κάτι σαν μια αρχαία ελληνική εκδοχή μιας power bar, το παστέλι φτιάχνεται με τα ίδια δύο συστατικά εδώ και χιλιετίες: μέλι και σουσάμι. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας νηστίσιμα γλυκά και η κοινή εκδοχή που πωλείται συνήθως στις αγορές είναι γενικά σκληρή – είναι η προσθήκη ραφιναρισμένης ζάχαρης σε αυτές τις συνταγές που το κάνει έτσι. Αντίθετα, αυτή η κλασική εκδοχή δεν χρησιμοποιεί ραφιναρισμένη ζάχαρη, επιτρέποντας στο παραδοσιακό μέλι να δημιουργήσει μια μαστιχωτή υφή.

 

Η ποιότητα και η γεύση του μελιού επηρεάζουν το τελικό προϊόν. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με το βιολογικό μέλι της προτίμησής σας (θυμάρι, αγριολούλουδο, έλατο, πεύκο, κάστανο κ.λπ.). Μπορεί επίσης να θελήσετε να αναζητήσετε σουσάμι χύμα, καθώς μπορεί να είναι αρκετά ακριβό, ειδικά όταν αγοράζεται σε μικρές ποσότητες. Αυτή η συνταγή απαιτεί προαιρετικά μια φλούδα λεμονιού για να δώσει στο παστέλι μια ελαφριά νότα εσπεριδοειδών. Μπορείτε να την παραλείψετε, αλλά το άρωμα λεμονιού προσθέτει λίγη πικάντικη γεύση σε αυτή την πολύτιμη λιχουδιά.

 

Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως καραμέλα ή ως ενισχυτικό ενέργειας ανά πάσα στιγμή, ενώ είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για τσάι. Επειδή είναι πολύ γλυκό, κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Όσοι έχουν όρεξη για γλυκό μπορούν πάντα να φάνε περισσότερο!

 

Συστατικά

 

  • 1 1/3 φλιτζάνια μέλι
  • 3 φλιτζάνια λευκό σουσάμι (αποφλοιωμένο)
  • Προαιρετικά: 1 λωρίδα φλούδας λεμονιού

 

Βήματα για να το φτιάξετε

 

  1. Συγκεντρώστε τα υλικά.

 

  1. Σε μια κατσαρόλα, αφήστε το μέλι και τη φλούδα λεμονιού (αν χρησιμοποιείτε) να πάρουν μια βράση. Προσθέστε το σουσάμι, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε να βράζετε ανακατεύοντας για να αναμειχθεί πλήρως και καλά. Όταν οι σπόροι αναμειχθούν πλήρως και το μείγμα έχει βράσει ξανά, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρέστε τη φλούδα του λεμονιού και πετάξτε την.

 

  1. Τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια δροσερή επιφάνεια εργασίας και απλώστε το καυτό μείγμα λεπτά και ομοιόμορφα.

 

  1. Όταν το παστέλι κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζετε στο ψυγείο πάνω στη λαδόκολλα (δεν χρειάζεται να το σκεπάσετε). Παγώστε το για τουλάχιστον 2 έως 3 ώρες.

 

  1. Με ένα ψαλίδι κουζίνας, κόψτε το παστέλι μαζί με τη λαδόκολλα σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε.

 

  1. Για να το φάτε, αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Φυλάξτε το στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.

 

Είναι από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα γλυκά, αλλά μπορείτε να απολαύσετε το παστέλι και ως φυσική μπάρα ενέργειας. Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν επίσης υγιεινά έλαια και αντιοξειδωτικά. Αν έχετε αρχίσει να εξαρτάστε από τις ενεργειακές μπάρες του εμπορίου, αυτές δεν θα έχουν πρόσθετα και μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς γλουτένη, αν αυτό σας απασχολεί.

 

Μια παραλλαγή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να προσθέσετε στο μείγμα μερικούς θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια. Ή καβουρδίστε ελαφρά μερικούς από τους σπόρους σουσαμιού για να δώσετε πιο πλούσια γεύση.