Περιαστικό άλσος της Ξάνθης και ο Θεός να βάλει το χέρι του

ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Αν θεός φυλάξει γίνει κάτι και πέσει καμιά σπίθα, θα μείνουν οι συσκέψεις της πολιτικής προστασίας Ξάνθης και Αντιπεριφέρειας στον αέρα.

Άκουσα με μεγάλη προσοχή την συνέντευξη του αντιδημάρχου Μ. Φανουράκη στο δημοτικό ραδιόφωνο και με έλουσε κρύος ιδρώτας.

Όχι γιατί ο αντιδήμαρχος μετέδωσε την αγωνία του για το κακό που μπορεί να ακολουθήσει μία πυρκαγιά στο περιαστικό άλσος, αλλά η σιγουριά του ότι όλα βαίνουν καλώς ήταν εκείνη που με γέμισε με ανησυχία.

Ο Μ. Φανουράκης ψύχραιμα και ήρεμα, ανέπτυξε αυτά που ειπώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην σύσκεψη της πολιτικής προστασίας του δήμου καθώς και ο σχεδιασμός «αν ου μη γένοιτο» παρουσιαστεί ανάγκη παρέμβασης και αυτό ήταν που με γέμισε με αγωνία.

Από χθες η χώρα ζει σε έναν πύρινο κλοιό που μέχρι στιγμής στοίχισε δάση, εγκαταστάσεις, περιουσίες ανυπολόγιστης αξίας και το ερώτημα είναι απλό.

Αν η φωτιά περάσει στην παλιά πόλη τι θα γίνει;

Ποιος θα την ελέγξει;

Τι ακριβώς έκαναν οι συναρμόδιοι φορείς με προεξάρχοντα τον δήμο Ξάνθης και την πολιτική του προστασία για να προστατευθεί η ίδια η Ξάνθη;

Είναι καθαρό το περιαστικό άλσος;

Κλαδεύτηκαν τα επικίνδυνα κλαδιά;

Υπάρχει αντιπυρική ζώνη μεταξύ του άλσους και του οικισμού της Ξάνθης;

Υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί έτοιμοι για χρήση;

Υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό (δεν αναφέρομαι στην Π.Υ) που θα χειριστεί τα μηχανήματα; ή στην προσπάθεια να σβήσουν την φωτιά θα καούν άνθρωποι και μηχανήματα;

Υπήρξε η σχετική εκπαίδευση;

Τέλος ο δήμος Ξάνθης πίεσε σε αυτήν την κατεύθυνση;

Ο Π. Ταρενίδης πρώην υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας είχε ξεκινήσει την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στην παλιά πόλη. Αυτό το πρόγραμμα συνεχίστηκε από την νέα δημοτική αρχή;

Πιέστηκε η Π.Υ να συντηρήσει τους κρουνούς;

Και πάμε στο λεπτό σημείο της όλης προσπάθειας της πυροπροστασίας.

Θα πρέπει να θυμίσουμε στην δημοτική αρχή ότι οι εποχικοί εργάτες που προσλαμβάνονται για δίμηνο επιφορτισμένοι να καθαρίσουν το περιαστικό άλσος προσλαμβάνονται όχι για να κάνει ρουσφέτια η δημοτική αρχή, αλλά για να καθαριστεί το περιαστικό άλσος.

Προσελήφθηκε αυτό το προσωπικό ή θα προσληφθεί στα χαρτιά τον Οκτώβριο;

Τέλος, πόσο αγαστή είναι η συνεργασία του δήμου Ξάνθης, της Αντιπεριφέρειας, της Π.Υ. με το δασαρχείο;

Υπάρχει συντονισμός, συνεργασία ή την τελευταία στιγμή το δασαρχείο θα ψάχνει τρόπο να σβήσει το περιαστικό άλσος και απλά θα σηκώνει τους ώμους ανήμπορα λέγοντας ότι δεν έχει πόρους από την κεντρική διοίκηση;

ΤΕΛΟΣ πόσο βοηθούν οι συσκέψεις και οι ΚΥΑ στο έργο της πραγματικής πρόληψης;

Απ’ όσο είδαμε από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών οι συσκέψεις και οι ασκήσεις μένουν επί χάρτου εκ του αποτελέσματος.

Για αυτό το καλοκαίρι, ελπίζουμε ο Θεός να βάλλει το χέρι του και να μην δούμε το κακό που θα ξεκινήσει από το περιαστικό άλσος  μέσα στην πόλη. Όμως για του χρόνου θα είναι καλό, από τον Φλεβάρη, ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια το δασαρχείο και την Π.Υ να αναζητήσει πόρους για να καθαριστεί, κλαδευτεί το περιαστικό άλσος και φυσικά να γίνει μία αντιπυρική ζώνη στα όρια του αστικού οικισμού.

Γιατί αν «σπάσει» ο διάβολος το ποδάρι, για πότε η φωτιά θα φτάνει στην κεντρική πλατεία, χαμπάρι δεν θα το πάρουμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ