Έλλειψη ενημέρωσης για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας – ούτε μέλη του δημοτικού συμβουλίου είχαν ενημερωθεί εγκαίρως – καθησυχαστικός ο περιφερειάρχης – Τι λέει η ΟΕΒΕ Κομοτηνής

Μπάχαλο επικρατεί σε Μαρώνεια, Ίμερο και Πλατανίτη αναφορικά με την κατάσταση του ύδατος που ρέει στα δίκτυα της περιοχής. Οι τεχνηέντως μυστικοπαθείς ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν στο site του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και στη «Διαύγεια» της Περιφέρειας ΑΜΘ φέρουν ημερομηνία 20/07, ωστόσο με τρεις ημέρες να έχουν περάσει, πολλά είναι τα ερωτηματικά κατοίκων, επαγγελματιών και παραθεριστών για τη σοβαρότητα της κατάστασης, το τι ακριβώς οδήγησε σε αυτή την απόφαση, γιατί δεν έχει δοθεί από τους αρμοδίους (Δήμος και Περιφέρεια) η κατάλληλη δημοσιότητα της απόφασης -που αναπληρώθηκε μέσω των ΜΜΕ, πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη, γιατί δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες τροφοδοσίας δημοτών, παραθεριστών κι επαγγελματιών με νερό γενικής χρήσης και κατανάλωσης.

Ούτως ή άλλως, με απόφασή της η ΠΑΜΘ έχει υποχρεώσει τη δημοτική αρχή Μαρωνείας-Σαπών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιορισμού της υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών, μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο (π.χ. εμφιαλωμένο νερό ή μεταφορά με βυτίο) σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του υδρευόμενου πληθυσμού. Όμως, υπάρχουν δεκάδες παράπονα, πως η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε όλες τις άνω ενέργειες.

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επαγγελματίες Μαρώνειας, Ιμέρου, Πλατανίτη κι όλου του παραλιακού μετώπου. «Δεν γνωρίζει κανένας τη σοβαρότητα της κατάστασης, όπως και τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης του παραπάνω προβλήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, εξηγώντας πως «στην περιοχή αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, ειδικά τώρα τη θερινή περίοδο επιχειρούν πολλά καταστήματα κυρίως εστίασης και τουρισμού, όπου το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη «υπάρχουν ακυρώσεις κυρίως στο χώρο της εστίασης. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα στην οικονομική ζώνη του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, επιπλέον των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία». Η ΟΕΒΕΣ καλεί «κάθε υπεύθυνο φορέα να ενημερώσει αναλυτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει, για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το χρονοδιάγραμμα μέχρι να λάβει τέλος η περιπέτεια» κι επίσης ζητάει «άμεσα μέτρα στήριξης των οικείων επιχειρήσεων από τον Δήμο και την Περιφέρεια».

Γ. Πεταλωτής: «Παίζουμε με την υγεία του κόσμου»
Έκκληση για ύπαρξη «μίας πιο σοβαρής ενημέρωσης» εκ μέρους της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, έκανε μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής.

«Αυτοί που έκαναν αναλύσεις βρήκαν κάτι πολύ σοβαρό κι απαγορεύεται ακόμη και τα χέρια μας να πλένουμε», είπε και τόνισε: «δεν μπορούμε να αφήνουμε έτσι τον κόσμο την καλοκαιρινή περίοδο – υπάρχουν κάτοικοι και παραθεριστές που χρησιμοποιούν το νερό και είναι ανενημέρωτοι». Σύμφωνα με τον πολιτικό «παίζουμε με την υγεία του κόσμου κι αυτό είναι επικίνδυνο».

Μ. Βασιλειάδης: «Παρακαλώ τους κατοίκους…»
Χαρακτηριστικό του ελλείμματος ενημέρωσης, είναι πως ο Μιχάλης Βασιλειάδης, επικεφαλής της τέταρτης παράταξης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ενημερώθηκε για την ακαταλληλότητα των υδάτων στα τρία χωριά την Πέμπτη 22/07, δηλαδή δύο ημέρες μετά την απόφαση.

Εύλογα διαπιστώνει κανείς, πως εάν δεν έχουν ενημερωθεί ούτε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από την πρώτη μέρα, πως η πληροφορία δεν διαχύθηκε εγκαίρως σε κατοίκους, παραθεριστές, επαγγελματίες. «Παρακαλώ τους κατοίκους των οικισμών Ιμέρου και Μαρώνειας-Πλατανίτη να μην χρησιμοποιούν το νερό λόγω ακαταλληλότητας του για τις ως άνω χρήσεις μέχρι νεωτέρας. Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την γενική ενημέρωση κατοίκων, τοπικών και δημοτικών συμβούλων για αυτή την εξέλιξη. Οι δειγματοληψίες έγιναν 28/06, 05/07 και 13/07», δήλωσε ο κος Βασιλειάδης.

Αγανακτισμένοι οι πολίτες
Η ανάρτηση του κου Βασιλειάδη δέχθηκε αρκετά σχόλια δημοτών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. «Οι μετρήσεις έγιναν 28/06, 05/07 και 13/07. Και σήμερα έχουμε 22/07. Δηλαδή τόσο καιρό όλοι κατανάλωσαν το νερό κανονικά. Και τώρα μας λένε είναι ακατάλληλο… τραγικό», σχολίασε μεταξύ πολλών η Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Δεκάδες επιστολές και σχόλια επί του θέματος έχει λάβει κι ο «Χ». Κοινή συνισταμένη όλων είναι η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης ενός ζητήματος υγείας, το εύλογο αίτημα για σωστότερη ενημέρωση και για τις κατάλληλες ενέργειες από Περιφέρεια και Δήμο, όπως και για την άμεση γνωστοποίηση των αναλυτικών αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών.

«Από το πρωί ασχολούμαι και αναζητώ απαντήσεις στο ζήτημα ακαταλληλότητας του νερού σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη. Έχω μιλήσει με ένα σωρό υπεύθυνους – ανεύθυνους σε Περιφέρεια και Δήμο και ο ένας παραπέμπει στον άλλον, το γνωστό μπαλάκι… Θεωρώ ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό δεδομένης και της ανακοίνωσης για γενική απαγόρευση χρήσης του νερού δικτύου (για πόση, μπάνιο, μαγείρεμα, καθαριότητα) που εξέδωσε ο περιφερειάρχης.

Έχω μιλήσει με τεχνικούς υπεύθυνους, υπαλλήλους και δήμαρχο αλλά κανείς δεν μου έδωσε σαφείς απαντήσεις για τα ευρήματα. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που αξίζει και χρήζει και δημοσιογραφικής έρευνας και κάλυψης για άσκηση πίεσης στους ανευθυνο-υπεύθυνους και προστασία της δημόσιας υγείας […]. Αυτό που τους ζήτησα εγώ είναι να πραγματοποιήσουν την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Οι αναλύσεις μάλιστα απαριθμούνται με κωδικούς αριθμούς στην ανακοίνωση του περιφερειάρχη. Έχουν βγάλει ξεκάρφωτη σοβαρή ανακοίνωση χωρίς να μας εξηγούν το γιατί», ανέφερε σε επιστολή της αναγνώστρια του «Χ» κι αυτό αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά, ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εύλογων παραπόνων.

Καθησυχαστικός ο περιφερειάρχης
Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος για το θέμα που προέκυψε, ύστερα από τρεις δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης», ο περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι αρμόδιοι για την ύδρευση είναι οι Δήμοι, ενώ η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας διενεργεί απλά τακτικούς ελέγχους για την καταλληλότητα του νερού.

«Εντοπίστηκαν κάποια μικρόβια στο νερό και γι’ αυτό πάρθηκε αυτή η απόφαση. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά καιρούς. Πριν λίγες μέρες άλλωστε το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στον οικισμό του Δοκού όπου έγινε σύσταση για μη χρήση νερού. Το πρόβλημα εκεί λύθηκε άμεσα ύστερα από τον καθαρισμό της δεξαμενής», δήλωσε σχετικά. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι και σε αυτή τη περίπτωση όπως την αντίστοιχη του Δοκού το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. «Πραγματοποιήθηκαν νέες δειγματοληψίες και σήμερα ή αύριο περιμένουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Απορίας άξιο όμως είναι το γιατί, εφόσον το ζήτημα δεν χρήζει «συναγερμού», δεν βγήκε μία επίσημη ενημέρωση που να γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και την έκκληση του περιφερειάρχη για να μην υπάρχει ανησυχία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΒΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πληροφορηθήκαμε, ότι στις περιοχές Μαρωνείας, Πλατανίτη και Ιμέρου, το νερό του δικτύου είναι ακατάλληλο προς πόση, αλλά και για γενική χρήση. Πέραν αυτής της ενημέρωσης, δεν γνωρίζει κανένας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως και τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης του παραπάνω προβλήματος.

Στην περιοχή αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, ειδικά τώρα τη θερινή περίοδο επιχειρούν πολλά καταστήματα κυρίως εστίασης και τουρισμού, όπου το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Ήδη μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση, υπάρχουν ακυρώσεις κυρίως στο χώρο της εστίασης. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα στην οικονομική ζωή του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών  επιπλέον των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία.

Ως εκ τούτου καλούμε κάθε υπεύθυνο φορέα να ενημερώσει αναλυτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει, για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το χρονοδιάγραμμα μέχρι να λάβει τέλος η περιπέτεια. Επίσης ζητούμε άμεσα μέτρα στήριξης των οικείων επιχειρήσεων από το Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να μη διασαλευθεί η συνέχειά τους.

Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τον επαγγελματικό κόσμο της πληγείσης περιοχής.