ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ ‘ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ 14-6-2021’

 

                                          Προς

  1. Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη
  2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μπούτου Ιωάννη

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Δήμαρχε,

Σας καταθέτω  ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ – ΖΩΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΞΑΝΘΗΣ, με έδρα την Ξάνθη, την οποία συνυπέγραψαν  211 πολίτες της πόλης μας και ζητώ να διαβαστεί στο Δημοτικό συμβούλιο. .

 

Κομμάτι της καταγγελίας αναφέρει τα εξής : είναι αναιτιολόγητη και παρεκκλίνει εκ του νόμου, κάθε περισυλλογή αδέσποτων ζώων και ο συνακόλουθος εγκλεισμός τους επ’ αόριστον στο κυνοκομείο του Δήμου, η οποία γίνεται συλλήβδην, χωρίς επαρκή στοιχεία και ενδείξεις σχετικά με την εκδήλωση επιθετικής, επικίνδυνης ή προβληματικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ζώου και ιδίως:

  1. Χωρίς να συντρέχουν λόγοι ένταξης των ζώων στο πρόγραμμα διαχείρισης με σκοπό τη θεραπεία, στείρωση καταγραφή και εντεύθεν την επανένταξη στο σημείο από το οποίο περισυλλέγησαν και
  2. Χωρίς να έχει προηγηθεί έγγραφη και επώνυμη καταγγελία στα αρμόδια όργανα σχετικά με το είδος και τον τρόπο εκδήλωσης επικίνδυνης ή επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους του αδέσποτου ζώου. Σημειωτέον ότι η παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του ζώου πρέπει να είναι σύμφωνα με το νόμο απρόκλητη και αναιτιολόγητη και να εκδηλώνεται χωρίς το ζώο να έχει απειληθεί, γεγονός το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται ώστε να νομιμοποιείται τέτοιου είδους περισυλλογή!

Περαιτέρω, μετά την περισυλλογή του ζώου, αυστηρά σύμφωνα με τα ως άνω κριτήρια και προϋποθέσεις, αρμόδια να αποφασίσει για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου που έχει ήδη περισυλλεχθεί και εξεταστεί από τον αρμόδιο κτηνίατρο του Δήμου είναι η πενταμελής επιτροπή που ορίζεται στο άρθρο 9 παρ. 12 του Ν. 4039/2012. Το αναφερόμενο περιστατικό δεν είναι το πρώτο, καθώς η αναιτιολόγητη περισυλλογή και εξαφάνιση πολλών ήσυχων και αγαπητών αδέσποτων ζώων από σημεία της πόλης, αποτελεί δυστυχώς μία πάγια τακτική της υπηρεσίας σας εδώ και καιρό.

 

Μάλιστα ο σύλλογος καταγγέλλει ότι τα ζώα εξαφανίζονται, ζητώντας να ενημερωθεί για το  που βρίσκονται τα αδέσποτα ζώα που εξαφανίζονται κατά καιρούς από την πόλη, τα οποία ο κόσμος φρόντιζε με δικές του δαπάνες και δεν έχουν επιστρέψει ποτέ. 

 

Ερωτάστε λοιπόν,

 

  1. Να μας απαντήσετε εγγράφως από που προήλθε η καταγγελία που αναφέρει ο σύλλογος, σε τι συνίσταται η επιθετική, επικίνδυνη ή προβληματική συμπεριφορά που επέδειξαν τα ως άνω ζώα, ώστε κρίθηκε από την υπηρεσία σας ότι έπρεπε να περισυλλεχθούν και με ποια κριτήρια, στοιχεία και ενδείξεις προβήκατε στην περισυλλογή των ζώων;
  2. Εάν τα ζώα που περισυλλέξατε έχουν επανενταχθεί;
  3. Πότε συνεδρίασε η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Ξάνθης για τελευταία φορά;
  4. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με αυτά που καταγγέλλει ο εν λόγο σύλλογος;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ  «ΝΕΑ  ΞΑΝΘΗ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΛΥΡΑΤΖΗΣ  ΠΑΣΧΑΛΗΣ