Όπως γνωρίζουμε ήδη οι περισσότεροι, οι εξετάσεις αίματος, κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιούνται μια φορά τον χρόνο, κάθε χρόνο, για να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μας και να είμαστε σε θέση να «προλάβουμε» οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

 

Ας δούμε όμως κάποιες βοηθητικές και γενικές πληροφορίες για τις εξετάσεις αίματος, που θα σε βοηθήσουν να αντιληφθείς περισσότερο την σημασία που έχουν στη διάγνωση της κατάστασης της υγείας μας.

 

Πως πραγματοποιούνται οι γενικές εξετάσεις αίματος;

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι εξετάσεις αίματος γίνονται, προκειμένου να αξιολογηθεί η γενική και συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Εκτός από αυτό όμως, οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται και για να μπορέσει να διαγνωσθεί έγκαιρα ή να βρίσκεται υπό τακτική παρακολούθηση, μια μεγάλη γκάμα παθήσεων και ασθενειών, που ενδέχεται να επηρεάζουν παθολογικά τα κύτταρα του αίματος, όπως:

  • Αναιμία
  • Λοιμώξεις
  • Φλεγμονές
  • Αιμορραγικές διαταραχές
  • Καρκίνος

 

Πότε πρέπει να γίνονται;

 

Οι εξετάσεις αίματος, καλό είναι να πραγματοποιούνται ως μέρος της τακτικής εξέτασης της υγείας (ετήσιο checkup), αλλά και σε περιπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί σημεία και συμπτώματα, που ενδέχεται να συσχετίζονται με παθήσεις που επηρεάζουν τα κύτταρα του αίματος ή όταν πρόκειται για έναν ασθενή, ο οποίος λαμβάνει θεραπεία, που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα κύτταρα του αίματος.

 

Τι είδους δείγμα χρειάζεται να ληφθεί;

 

Το δείγμα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των γενικών εξετάσεων, είναι δείγμα αίματος. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνεται από κάποια φλέβα που βρίσκεται στον βραχίονα για τους ενήλικες, ενώ στην περίπτωση των νεογνών, γίνεται με το τρύπημα σε ένα από τα δάχτυλα του χεριού ή στην περιοχή της φτέρνας.

 

Μπορεί η αιμοληψία να πραγματοποιηθεί στο σπίτι;

 

Ναι, υπάρχουν κάποια διαγνωστικά κέντρα τα οποία πραγματοποιούν εξετάσεις αίματος  κατ’ οικον.

 

Απαιτείται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία;

 

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Δεν απαιτείται καμία συγκεκριμένη προπαρασκευαστική ενέργεια, πριν από τις εξετάσεις αίματος. Αυτό βέβαια ποικίλλει γενικά, ανάλογα και με το είδος των εξετάσεων, στις οποίες θα υποβληθεί το άτομο.

Όσον αφορά στις γενικές εξετάσεις αίματος, το μόνο που προτείνεται, είναι ένα ελαφρύ, αλλά κανονικό γεύμα το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, η πλειοψηφία των διαγνωστικών κέντρων έχουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία που απαιτείται. Σε αυτό το ερώτημα, μπορεί φυσικά να απαντήσει και ο ιατρός σας.