Α. Κοντός και η μάχη που πρέπει να δοθεί για το νερό του … κάμπου

Σαφέστατα και η ομιλία του πρώην Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού  στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2021, με θέμα: «Γεωργία στην Ελλάδα: 200 Χρόνια Ιστορίας – Μελλοντικές Προκλήσεις και Ευκαιρίες» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει οι τοπικοί πολιτικοί «παρατηρητές» και διάττοντες αστέρες, ιδιαίτερα η Περιφέρεια, να τις λάβουν σοβαρά υπόψη και να τις αξιολογήσουν.

Είναι προτάσεις που αν θέλουν το καλό της αγροτιάς στην Περιφέρεια, θα πρέπει να κινηθούν ανάλογα.

Θα μείνουμε σε μία φράση του πρώην υπουργού που τα λέει όλα «Θράκη: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ  ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΙΚΑ».

Άρα τι πρέπει να γίνει για να πάψουν τα χωράφια να είναι ξερικά και να αποδώσουν τα μέγιστα;

Απλούστατα, η Αγροτική Πολιτική της Περιφέρειας θα πρέπει άμεσα να στραφεί στην εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Νέστου για να μειώσει άμεσα το κόστος παραγωγής των αγροτών και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

Άμεσα και με έναν καλό σχεδιασμό και χωρίς ιδιαίτερα κόστη, μπορούν τα χωράφια να μετατραπούν σε γόνιμα.

Και φυσικά θα πρέπει να σταθούμε σε αυτό που είπε.

Πρέπει η πολιτεία, η περιφέρεια και οι δήμοι, ο καθένας στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσει και να στηρίξει την προσπάθεια νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία για να ενισχυθεί η ύπαιθρος.

Αυτό το κομμάτι της χώρας, που λόγω των κακών πολιτικών επιλογών της κεντρικής και των τοπικών διοικήσεων, έχει ερημώσει και παραμένει έρμαιο του κάθε επιτήδειου και των λαθρομεταναστών οι οποίοι βρίσκοντας ένα ξέφραγο αμπέλι που είναι η ύπαιθρος, κάνουν τα αίσχη τους.

Οι νέοι που ασχολούνται με την γεωργία πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο.

Ακόμη και με μείωση των δαπανών στο ρεύμα, στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα.

Πεδίων δόξης λαμπρό για κάποιον πολιτικό που θέλει να βοηθήσει.