Βολεύει τον δήμαρχο Ιάσμου και τον Περιφερειάρχη η εγκατάλειψη της Αναστιούπολης;

 

Είχα την τύχη ή την ατυχία, να βρεθώ στα ερείπια της  αρχαίας Αναστασιούπολης που  βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Αμαξάδες στο Νομό Ροδόπης στη Θράκη.

Σήμερα εκεί σώζονται ερείπια οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Αναστασιούπολης (5ο – 9ο αιώνα) και του Περιθεωρίου (9ο αιώνα και μετά) τα οποία χρονολογούνται από τα παλαιοχριστιανικά και μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οχύρωση ήταν γνωστή ως Μπουρού Καλέ (Τουρκικά: Το κάστρο της Μπουρού – δηλαδή το κάστρο της Βιστωνίδας λίμνης).

Η αρχαία πόλη αποτελούσε σημαντικό λιμάνι του Αιγαίου (μέσω της λίμνης Βιστωνίδας). Αρχικά η πόλη ονομαζόταν Αναστασιούπολις και στη συνέχεια πήρε το όνομα Περιθεώριον, ενώ υπάρχει και η θεωρία ότι είναι δύο πόλεις ξεχωριστές .

Σήμερα σώζονται ερείπια των τειχών τα οποία έχουν κάτοψη ακανόνιστου τραπεζίου με την μεγαλύτερη πλευρά νοτίως. Σώζονται επίσης πύργοι κυκλικοί και τετράγωνοι (τέσσερις στην βόρεια και νότια πλευρά και δύο στην δυτική και ένα στην ανατολική πλευρά). Στην νότια πλευρά, στην κύρια τοξωτή πύλη που οδηγεί στο λιμάνι, σώζονται μονογράμματα των Παλαιολόγων (περιόδου 1341).

Δεν θα δώσουμε άλλα στοιχεία άλλωστε μία ματιά να ρίξει κάποιος στο διαδίκτυο μπορεί να βρει λεπτομέρειες της σπουδαιότητας του αρχαιολογικού χώρου.

Ανέφερα στην αρχή του άρθρου ότι βρέθηκα στον χώρο και με η ψυχή μου δέθηκε κόμπος από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των τοπικών ταγών για την πολιτιστική κληρομιά της Θράκης.

Δυστυχώς για τους Θρακιώτες, οι τοπικοί άρχοντες που θυμούνται τα χωριά της Ροδόπης κάθε 4 χρόνια, την Αναστισιούπολη την έχουν εδώ και δεκάδες χρόνια ξεχασμένη, ερειπωμένη και ωσονούπω εξαφανισμένη από την περιοχή αφού τα στοιχειά της φύσης, έχουν αναλάβει το έργο τους.

Ερωτάται λοιπόν ο δήμαρχος Ιάσμου και ο Περιφερειάρχης που σκορπά αλόγιστα τα χρήματα του ΕΣΠΑ σε φιλικά του μέσα ενημέρωσης προτίθενται οι συγκεκριμένοι πολιτικοί ταγοί του τόπου να αναδείξουν το ιστορικότερο σημείο της Θράκης μετά τα Άβδηρα;

Ας μη κρύβονται πίσω από την φράση «είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού» και πίσω από αυτό κρύβουν την αδιαφορία τους και την ανικανότητα τους να αναδείξουν ιστορικούς τόπους όπου μπορούν να γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος επισκεπτών.

Βέβαια τι να πει κανένας για την περιφέρεια που έτοιμα λεφτά από τους Βούλγαρους και Ρουμάνους επισκέπτες τα πετάει στα σκουπίδια με το κλείσιμο της Νυμφαίας, την Αναστασιούπολη θα κοίταζε;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ