Οπως είναι γνωστό πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει μία μεγάλη τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και τη συμμετοχή περίπου 30 θεσμικών εκπροσώπων του Έβρου, φυσικά για το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου.

Φειδωλός δεσμεύσεων ο υπουργός στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, ενώ οι συμμετέχοντες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά το ΚΥΤ και ειδικά το σημείο εκείνο που προβλέπει αύξηση της δυναμικότητάς του.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης δίνει στη δημοσιότητα την τοποθέτηση του στη συγκεκριμένη διάσκεψη, η οποία είχε διαρκέσει τέσσερις ολόκληρες ώρες:

 

Δεν θα σχολιάσουμε αυτά που ειπώθηκαν στην περιβόητη σύσκεψη για να καταγραφούν οι απόψεις και οι θέσεις των θεσμικών φορέων για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και την τοποθέτηση με πρωτοβουλία Μυταράκη και την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη όπως δείχνουν τα πράγματα 1500 επιπλέον λαθρομεταναστών στον Έβρο και κάτω από το υπογάστριο των δυνάμεων προστασίας της Χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΚΤΙΚΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΙΟΥ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σας ευχαριστώ και για την πρόσκληση που στέλνετε κάθε φορά και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφραστώ, αφού είναι στη διακριτική ευχέρεια, όταν ένα συγκεκριμένο θέμα αφορά μία συγκεκριμένη περιοχή, εξαρτάται από τον Πρόεδρο και τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος αν θα δώσει το λόγο για μία τοποθέτηση σε κάποιον που μπορεί πιθανόν να προσφέρει να συνεισφέρει στην κουβέντα έτσι ώστε να προσθέσει αν χρειαστεί κάποια στοιχεία για να διαμορφώσετε καλύτερη άποψη και για να πάρετε ορθότερη απόφαση {…} Ακούστηκαν όμως και κάποια πράγματα τα οποία μπορώ να συνεισφέρω. Για το θέμα όσον αφορά στη δυναμικότητα όσον αφορά στο ότι είναι δύο δομές δύο διαφορετικών υπουργείων, ένα είναι το ΠΡΟΚΕΚΑ με χωρητικότητα 370, το άλλο είναι 250 και είναι το ΚΥΤ, το οποίο μετά από την περίοδο αυτής της πανδημίας και με την προσφορά της Ύπατης Αρμοστείας έχει βάλει άλλα έξι κοντέινερ για λόγους κοβιντ στα οποία και δεν αντέδρασε η τοπική κοινωνία γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία τόσο αυτών που φιλοξενούνται, όσο και των εργαζομένων. Επομένως, η δυναμικότητα είναι λάθος τα 620 άτομα – η πραγματική της συγκεκριμένης δομής και σύμφωνα και με την πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου είναι 250.

Δεν θα έμπαινα σε τεχνικές λεπτομέρειες – εκείνο που είναι πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τώρα λειτουργούσε με το όνομα ΚΥΤ, αλλά ήταν κλειστή δομή, δεν έβγαινε κανένας – τώρα μετατρέπεται σε ΚΥΤ που είναι δομή κλειστή κάθετος ελεγχόμενη. Το οποίο σημαίνει ότι την 25η ημέρα όποιος δεν έχει διαπεραιωθεί το αίτημα του, θα μπορεί να μπαινοβγαίνει. Επομένως μετατρέπεται σε κάτι άλλο και αυτό είναι μία από τις παγίδες. Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν πάντοτε η βελτίωση των δομών και των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής. Σ’ αυτό επιμένουμε και όλα τα ψηφίσματά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα μπω καθόλου γιατί μέσα από το δημόσιο διάλογο κατατέθηκε και το γνωρίζετε όλοι τα στοιχεία ακόμα και τα ίδια της κυβέρνησης που καταδεικνύουν μη αναγκαιότητα του να δημιουργηθεί οποιαδήποτε επέκταση ή νέα δομή. Αυτά είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το συμβάν που επικαλείται ο κος Μηταράκης ως το μοναδικό επιχείρημα του έκτακτου συμβάντος πάλι μέσα από το δημόσιο διάλογο το καταρρίψαμε πάλι μέσα από προτάσεις που κάναμε.

Δεν θα σας κουράσω άλλο, απλώς θλίβομαι -επιτρέψτε μου να το πω, δεν ήταν καθόλου σκοπός μου αλλά στην αρχική του τοποθέτηση ο κος περιφερειάρχης, πρώτα αφού επιβεβαιώσω την ψήφο του στο ομόφωνο ψήφισμα που βγάλαμε οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, ο κος Περιφερειάρχης, οι πέντε δήμαρχοι και οι δύο Σεβασμιώτατοι, ομόφωνα είπαμε όλοι μαζί όχι. Η ψήφος του κου Περιφερειάρχη ήταν θετική. Όπως και η τοποθέτησεις των δύο αντιπεριφερειαρχών του κου Βενετίδη και του κου Πέτροβιτς μέσα στη σύσκεψη, την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον κο Μηταράκη ήταν κάθετοι και είχαμε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά αυτά που δεν θέλουμε να γίνουν και αυτά που επιθυμούμε απλά να γίνουν.

Επιτρέψτε μου όμως πέρα από την προσωπική μου κατασσυκοφάντηση την εσκεμμένη που έγινε και θλίβομαι που το λέω μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί δυστυχώς κύριε περιφερειάρχα χρησιμοποιήσατε ψευδώς, ψευδώς, λόγια που δεν έχω πει εγώ μέσα την περιβόητη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου, ποτέ δεν είπα ότι από αρχές Σεπτεμβρίου συνομιλώ με τον κο Μηταράκη και πέρα από αυτό το ψέμα σας το διαψεύδει και ο κος Μηταράκης που είπε ότι η μοναδική επαφή με τον δήμαρχο Ορεστιάδας ήταν σε μία τηλεδιάσκεψη στις 20 Νοεμβρίου διάρκειας 42 λεπτών για την οποία βγήκε και δελτίο τύπου που χαρακτηριστικά αναφέρει και τελειώνω κύριε Πρόεδρε σε 30 δεύτερα ότι «συζητήσαμε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, την πολιτική περιορισμού του μεταναστευτικών ροών και τα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Καμία αναφορά για τις επεκτάσεις που πρόκειται να γίνουν, που σκόπευαν να κάνουν και θα το καταθέσω για να μοιραστεί και στους περιφερειακούς συμβούλους τους περιφερειακούς κύριε πρόεδρε με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, όπως και θα κλείσω με αυτό γιατί λέω ότι είναι ψεμματα και θα σας παρακαλέσω θερμά, γιατί για μένα είναι κυρίως θεσμικό ατόπημα. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει αν συμπαθείτε ή δεν συμπαθείτε τον δήμαρχο Ορεστιάδας , αυτό είναι δικό σας δικαίωμα. Θεσμικά όμως πρέπει να λειτουργούμε χωρίς να λέμε ψέματα που δεν έχουν καμία υπόσταση. Και κλείνω κύριε πρόεδρε με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σας και ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διαθέσατε.

Επειδή,  το πρώτο θέμα γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία της περιφέρειας μας μετά από μία δήλωση του κου Μηταράκη στις 3 Σεπτεμβρίου στη Χίο, η οποία δημοσιεύτηκε σε σάιτ πολύ γνωστό της περιοχής μας το οποίο συμπτωματικά και νόμιμα πάροχος υπηρεσιών στο […] αλλά όπως πολύ σωστά είπε ο κος Μέτιος στη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου πολύ σωστά δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάζει τα δημοσιεύματα. Είναι όμως υποχρεωμένος και το ‘χει κάνει να διαβάζει την επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Ορεστιάδας στις 8/9 τέσσερις μετά τη δημοσίευση του βίντεο που έλεγε ο κύριος Μηταράκης για την επέκταση την οποία εστειλα στον υπουργό και αναφέρω ενδεικτικά -και αυτό θα το καταθέσω με την παράκληση  να μοιραστεί σε όλους (είναι πρώτη φορά γιατί θεωρούσα ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με θετικό πρόσημο και να μη φάμε τις σάρκες μας μεταξύ μας προσπαθώντας να στοχοποιήσουμε ενώ είμαστε από την ίδια πλευρά.

Σ αυτό το έγγραφο προς τον κύριο Μηταράκη αναφέρω χαρακτηριστικά: (αφού γράφω τρεις σειρές, θα το πάρετε όλοι να μη σας κουράσω) «με έκπληξη άκουσα τις απαντήσεις σας σε ερώτηση συμμετέχοντα σε σύσκεψη στη Χίο για το αν προτίθεστε να δημιουργήσετε δομή στον Έβρο. Οι απαντήσεις σας ‘κάνουμε επέκταση στο Φυλάκιο Έβρου σε δυναμικότητα ταυτόσημη με αυτής της Σάμου’ αποτελούν το λόγο της επιστολής αυτής. Σας αναφέρω την πάγια θέση μας επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω στο Δήμο Ορεστιάδος ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία αλλά κυρίως να γνωρίσετε από κοντα τους συνδημότες μου για τους οποίους ως δήμαρχος, αλλά και ως μέλος της τοπικής κοινωνίας είμαι περήφανος’.

Αυτή η επιστολή στάθηκε στον κύριο Υπουργό. Γιατί την επαναφέρω σήμερα; Γιατί κοινοποιήθηκε στον κύριο Περιφερειάρχη και στους βουλευτές Έβρου 8/9. Επομένως, όποιος επικαλείται από τη μία ότι δεν γνωρίζει από τη μία τι είχε πει ο Μηταράκης και από την άλλη ψευδώς αναφέρει για πολλές συζητήσεις του Δημάρχου ενώ υπάρχει η επίσημη διάψευση του υπουργού τόσο για τη μία διαδικτυακή συνάντηση μας μέσα στο 2020 όσο και για το περιεχόμενο αυτής   δυστυχώς θα το πω γιατί αυτό είναι θεσμικό ατόπημα σας είναι ψέμα. Και παρακαλώ, γιατί σε όλο αυτό τον αγώνα πιστεύω ότι είμαστε από την ίδια πλευρά να ανακαλέσετε αυτό το ψέμα σας και να με συγχωρήσετε για την ένταση. Δεν είχα καθόλου σκοπό να αναφερθώ σε αυτά, ήθελα η παρουσία μου να είναι προσθετική έτσι ώστε να βγάλετε καλύτερο και πιο δυνατό ψήφισμα, σας ευχαριστώ όμως που ακούσατε όλες οι παρατάξεις και βλέπω ότι πέρα από κάποιες λεπτομέρειες και κάποιες διαφοροποιήσεις μεμονωμένες υπάρχει μία ταύτιση απόψεων για μη δημιουργία και μη επέκταση και όπως αλλιώς το βαφτίσουν όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία.

Θα μπορούσαμε σε μία άλλη συζήτηση να μιλάμε για ώρες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην περιφέρεια μας, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Πρόεδρε και ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου.

 

 

Μέτιος: θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια ώστε να προκύψει ένα ψήφισμα με όσο το δυνατόν αυξημένη πλειοψηφία. Γιατί αυτό θα είναι το όπλο μας και όχι αν υπάρχει μια λέξη έτσι ή αλλιώς. Συνεπώς είμαι της άποψης ότι πρέπει να είναι ολιγόλογο να συμπεριλαμβάνει τα τρία σημεία που είναι και στην δική σας εισήγηση κε πρόεδρε όπως το είχαμε συζητήσει και κατά την εισήγηση σας και να δώσουμε αυτή τη μάχη για να πετύχουμε τον τελικό στόχο.

Αν όμως δεν τα καταφέρουμε, υπεύθυνος θα είναι ο κύριος Μαυρίδης γι’ αυτά που είπε.

 

Μαυρίδης: Ευχαριστώ κε πρόεδρε για τον σεβασμό. Ευχαριστώ κε πρόεδρε για τον σεβασμό στην αυτοδιοίκηση.

 

(φασαρία)

 

Μέτιος: Και τώρα εγώ είμαι ψεύτης;

Μαυρίδης: Ψέμματα λέτε. Ψέμματα λέτε.

Μέτιος: Επαναλαμβάνω: Θα κάνουμε μία προσπάθεια για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο. Αν όμως δεν τα καταφέρουμε, λόγω της αργοπορημένης αντίδρασης μας, την ευθύνη θα την έχει ο δήμαρχος Ορεστιάδας που καθυστέρησε να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Γιατί συνομιλούσε τέσσερις μήνες νωρίτερα με τον υπουργό.

Μαυρίδης: Ψεύτης είσαι.