Το άρθρο προσφέρει η ISOLINE Ξάνθης ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Μόνωση σπιτιού: Οι ιδιότητες της και γιατί είναι σημαντική!

Τι είναι η μόνωση;

Η μόνωση δρα σαν ένα φράγμα στη ροή θερμότητας και είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Ένα καλά μονωμένο σπίτι σε συνδυασμό με μια καλή σχεδίαση προσφέρει άνεση όλο το χρόνο με μειωμένα έξοδα έως και 50% σε πετρέλαιο και ρεύμα.

Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν το κατάλληλο επίπεδο και τύπο μόνωσης. Θα πρέπει να καθορίσετε αν η μόνωση κυρίως θα κρατάει την ζέστη έξω ή μέσα ( ή και τα δύο). Η καλύτερη επιλογή θα είναι να ικανοποιεί τόσο εποχικές όσο και καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.

Από που χάνω θερμότητα στο σπίτι μου;

Σε ένα τυπικό σπίτι χωρίς μόνωση η απώλεια θερμότητας ή δροσιάς έχει ως εξής:

⦁ 25% – 35% από το ταβάνι

⦁ 10% – 30% από τα παράθυρα

⦁ 15% – 25% από τους τοίχους

⦁ 10% – 20% από το πάτωμα

⦁ 10% – 20% από την διαρροή / εισροή αέρα

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο μέρος του οικήματος. Αν το σπίτι σας δεν είναι κατάλληλα σκιασμένο, η λάθος μόνωση μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενο θερμοκηπίου. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να κάνει ένα σπίτι να μοιάζει πάντα παγωμένο.

Τριπλό κέρδος

Εκτός της μόνωσης από θερμοκρασία, έχουμε ακόμα δύο προτερήματα όταν επιλέξουμε να μονώσουμε το σπίτι μας. Πρώτον, εξολοθρεύουμε την υγρασία που μπορεί να φθείρει τα μπετά και να δημιουργήσει μούχλα. Δεύτερον, διασφαλίζουμε μεγαλύτερη ποιότητα όσον αφορά την μείωση εξωτερικού θορύβου.

Πότε πρέπει να γίνεται η μόνωση;

Η πιο οικονομική στιγμή μόνωσης είναι κατά τη διάρκεια κατασκευής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια ανακαίνιση σε τοίχους και οροφές είναι απαγορευτική σε παλιά σπίτια. Υπάρχουν άφθονα υλικά στην αγορά να επιλέξουμε για να απαλλαγούμε από υγρασια και ζέστη.

Υλικά

Τα περισσότερα κατασκευαστικά υλικά έχουν χαμηλή μονωτική αξία. Ωστόσο μερικά απαιτούν λίγη ή καθόλου περαιτέρω μόνωση. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται τα μπλοκ τσιμέντου και τα φύλλα και μπλοκ πολυστυρένιου.

Αν το σπίτι σας είναι παραδοσιακού τύπου, μια εξαιρετική λύση είναι τα κεραμίδια για την οροφή σας. Ενώ για τους πετρόχτιστους τοίχους υπάρχει η επιλογή της λάσπης με άχυρα. Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά και οι παραδοσιακές τέχνες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Στα περισσότερα υλικά μονώσεως υπάρχει δείκτης που αντιστοιχεί στην επίπεδο μόνωσης ανάλογα με το κλίμα της κάθε χώρας. Συμβουλευτείτε την κατασκευαστική εταιρία σας και φροντίστε να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές ή ελλείψεις.

Ποιό σημείο του σπιτιού χρειάζεται μόνωση;

Όπως είδαμε προηγουμένως, η απώλεια θερμότητας γίνεται ποσοστιαία από όλο το σπίτι. Αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Είναι ασφαλές να πούμε λοιπόν πως μόνωση πρέπει να υπάρχει παντού. Σε όλους τοίχους, στην οροφή, το δάπεδο, σε παράθυρα και πόρτες.

 

Μία πλήρης ανακαίνιση μπορεί να είναι οικονομικά όχι και τόσο προσιτή σαν ιδέα. Ωστόσο μπορούμε να μονώσουμε μέρος του σπιτιού κάθε φορά, ξεκινώντας από εκεί που κρίνουμε ότι υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μία γνώμη ειδικού θα βοηθήσει να βάλουμε τις προτεραιότητες σε μία σειρά.