ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Φτάνει;

Θα εκτοξευθεί η ανεργία μόλις τελειώσει η συμβατική υποχρέωση των 6 μηνών από τις επιχειρήσεις;

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ; Μαρία Τσιακίρογλου πρόεδρος ΟΕΒΕ και εστιατόρων – καφέ Ξάνθης

Με το βλέμμα όλων στα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση και την ελπίδα να φύγει η πανδημία γρήγορα, το ερώτημα είναι αν και πόσο βοηθάει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα της εστίασης η επιστρεπτέα προκαταβολή και ο φόβος για έκρηξη της ανεργίας είναι μεγάλος όταν τελειώσει η συμβατική υποχρέωσης των επιχειρήσεων να κρατήσουν τους εργαζομένους για 6 ακόμη μήνες.

Ρωτήσαμε την πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης και πρόεδρο εστιατόρων – καφέ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνεται ως βοήθεια από το κράτος.

Η κυρία Τσιακίρογλου κάνοντας αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή είπε ότι αυτή η κίνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις να πάρουν μία ανάσα όμως οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές και δεν είναι βέβαιο πλέον ποιοι και πόσοι από τις 700.000 αιτήσεις θα χρηματοδοτηθούν.

Η κυρία Τσιακίρογλου καταθέτοντας την δική της θέση ανέφερε ότι πολλά από το χρήματα που πρόκειται να επιστραφούν θα χαριστούν και εξέφρασε την βεβαιότητά της ότι θα ακολουθήσει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο. Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ υψηλές ανελαστικές δαπάνες της εστίασης σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις,

Ακολούθως κάνοντας αναφορά στις συνομιλίες της ΠΟΕΣΕ με την κυβέρνηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα υπουργία γνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου της εστίασης καθώς και τον ξενοδοχειακό, σημειώνοντας ότι πρέπει αυτοί οι δύο κλάδοι που βλήθηκαν πάρα πολύ από την πανδημία, με κάποιον τρόπο πρέπει να στηριχθούν.

Η δε μείωση των ενοικίων προς τους επαγγελματίες, είναι μία έμμεση χρηματοδότηση και είναι κάτι θετικό.

Χαρακτήρισε τις επιστρεπτέες σαν ένα καλό εργαλείο όμως, θα πρέπει τα συνδικαλιστικά τους όργανα σε συνεργασία με τα υπουργεία, να εντείνουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη στήριξη.

Οι Ξανθιώτες θα στηρίξουν το άνοιγμα τις εστίασης; Αν ναι με πια κριτήρια;

“Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας, εκτιμώ ότι ο κόσμος, όταν τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση, ναι, θα βγει, θα έχει την ψυχολογία και να καταναλώσει, να διασκεδάσει. Στην Ξάνθη που εκπροσωπώ τους επαγγελματίες, διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι συμπεριφέρονται επαγγελματικά , έχουν υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και θεωρώ ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλή παροχή υπηρεσιών, περιβάλλον και φιλικότητα και πιστεύω ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την μετά κορονοιού εποχή. Σαφώς και το ισοζύγιο δεν είναι εύκολο και οι εξωγενής παράγοντες όπως τα απόνερα αυτής της κρίσης και εκεί πρέπει να βοηθηθούμε από την πολιτεία. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση