ΞΑΝΘΗ: Φρένο στις επενδύσεις λόγω πανδημίας.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελά.

Δυστυχώς την θετική πορεία των νέων επενδύσεων στην Ξάνθη για το 2020 ανέκοψε η πανδημία.

Νέοι επενδυτές ξεκίνησαν τις δραστηριότητες τους αλλά δυστυχώς αυτές ανακόπηκαν από την έλευση της πανδημίας.

Περιγράφοντας την εικόνα μέσα από τα στοιχεία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, σύμφωνα με το ΕΜΠΡΟΣ,  ανέφερε πως στις αρχές του χρόνου υπήρχε ένα ιδιαίτερα θερμό επενδυτικό κλίμα που όμως ανακόπηκε βίαια λόγω της πανδημίας. Μάλιστα αποκάλυψε πως 3 τουλάχιστον μεγάλες επενδύσεις και αρκετές μικρότερες που είχαν ξεκινήσει φρέναραν: «Θα είχαμε μετά από χρόνια ένα πολύ καλό ρυθμό ανάπτυξης αν δεν ερχόταν η πανδημία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες. Έτσι ξεκίνησε μια αυξητική τάση επενδυτική με όσα κεφάλαια υπήρχαν ως αποθεματικά. Όμως ο κορωνοϊός τα φρέναρε όλα. Κι εμείς σαν περιοχή έχουμε πληγεί πιο πολύ. Μην ξεχνάμε ότι 1 χρόνο σχεδόν δεν είχαν τζίρους. Ιδιαίτερα κλάδοι όπως η εστίαση έχουν συνθλιβεί κυριολεκτικά. Οι άλλες επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια. Δημιούργησαν χρέη και προσπαθούν με τις επιστρεπτέες και με δάνεια από τους γονείς να κρατηθούν. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες. Η ανεργία στο νομό μας έχει ξεφύγει πάνω από 55%. Ευτυχώς όμως έχουμε την ελπίδα από το εμβόλιο και ευελπιστώ ότι μετά το Πάσχα και αν τηρηθούν τα μέτρα, από το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε. Μέχρι τότε προσοχή και δύναμη , κουράγιο και υπομονή!», συστήνει.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του επιμελητηρίου της Ξάνθης τα συγκεντρωτικά στοιχείο δείχνουν ότι το 2020 αν δεν ήταν η πανδημία, η Ξάνθη θα είχε θετικό πρόσημο στην οικονομική της δραστηριότητα.

Στο Εμπορικό Τμήμα οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων έφτασαν τις 73 και οι διαγραφές τις 32.

Στο μεταποιητικό τμήμα όλων των μορφών των επιχειρήσεων είχαμε 86 νέε εγγραφές ενώ οι διαγραφές1δέν ξεπέρασαν τις 6

Τέλος το τμήμα των υπηρεσιών είχε 131 νέες εγγραφές και 31 διαγραφές.

Η συνολική εικόνα που παρουσιάζεται είναι ξεκάθαρη 290 νέες εγγραφές και 79 διαγραφές

Ελπίδα όλων πλέον είναι η κυβέρνηση να διαχειριστεί σωστά το θέμα του εμβολιασμού, της στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και φυσικά με ορθολογισμό το άνοιγμα της αγοράς.