Ανακοίνωση για τα Δημοτικά τέλη του Δήμου Ξάνθης

 

Το αίτημα της μείωσης των δημοτικών τελών για τη λαϊκή κατοικία και τους μικρούς επαγγελματίες, το θέτουμε σταθερά όλα τα χρόνια, ως ένα μέτρο ανακούφισης από τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών, της υπερφορολόγησης και της αναδουλειάς των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών. Η τοπική φορολογία άλλωστε, έρχεται συμπληρωματικά στην κρατική, να παίξει ρόλο ταξικής αναδιανομής υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και αποτελεί γενικευμένο παράδειγμα ανταποδοτικής λειτουργίας για την παροχή υπηρεσιών προς τα λαϊκά στρώματα από τους δήμους.

Η λογική της ανταποδοτικότητας, η αύξηση των ιδίων πόρων των δήμων, μέσω τελών, φόρων, προστίμων (που φτάνει σε ποσοστά 65-70% των συνολικών προϋπολογισμών, ενώ οι κρατικοί πόροι με το ζόρι φτάνουν πλέουν το 25-30%) είναι απόδειξη της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκούν οι διοικήσεις του Δήμου, διαχρονικά ενώ οι κυβερνήσεις φορτώνουν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τους απαιτούμενους πόρους, για τις οποίες διαρκώς επιβαρύνονται περαιτέρω οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Μπαίνουν στην ίδια κατηγορία οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τα μικρά καταστήματα. Αναδεικνύεται ότι η ανταποδοτικότητα σαν κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνησή, αγκαλιάζει όλο και περισσότερους τομείς των υπηρεσιών του δήμου, με στόχο το σύνολο των λειτουργικών δαπανών να καλύπτονται από ίδιους πόρους στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Είναι κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τοπική Διοίκηση και υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό;

Βάλτε φορολογία για να βρείτε τα έσοδά σας. Αυτό μας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση. Κοινώς, χαρατσώστε το λαό. Έναν λαό που πληρώνει και ξαναπληρώνει με ληστρικούς νόμους, άμεση και έμμεση φορολογία, που του βγάζουν και την πρώτη κατοικία στο σφυρί και ξανακαλείται να πληρώνει για την Τοπική Διοίκηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι, παρά την έξοδο που λένε και την επιστροφή στην κανονικότητα, το κουστούμι είναι ραμμένο και για τους δήμους μέχρι και το 2023.

Αδιάψευστο στοιχείο το μεσοπρόθεσμο 2020-2023 από το Φεβρουάριο του 2019, όπου εκεί υποτάσσονται όλα με αντανάκλαση στον κρατικό προϋπολογισμό. Παγωμένες οι πιστώσεις των ΟΤΑ μέχρι και το 2023.

Θέση μας είναι ότι πρέπει να αυξηθεί ο επαγγελματικός συντελεστής στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε τράπεζες, πολυεθνικές, βιομηχανίες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες logistics, SUPER MARKETS, η μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να πληρώνει τον ίδιο συντελεστή ή και χαμηλότερο από έναν μικρομεσαίο επαγγελματία.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και στην κατεύθυνση αυτή και να μην υπάρχουν τέλη ανταποδοτικότητας, αλλά να καλύπτονται οι δαπάνες των Υπηρεσιών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τα ποσά αυτά που συσσωρεύονται πρέπει να επανέρχονται στο λαό με Υπηρεσίες και όχι να καταλήγουν στις τσέπες μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών κι εργολάβων.

Σαν ανέκδοτο με την καλύβα του Χότζα θυμίζει για άλλη μια φορά η πρόταση της δημοτικής αρχής για την «διακοσμητική» μείωση των δημοτικών τελών της τάξης του 5% – 10%.

Αυτή η μείωση σε μια χρονιά όπου χιλιάδες εργαζόμενοι τη βγάζουν δεν την βγάζουν με τα ψίχουλα της “αναστολής”, όπου η, αγαπημένη της δημοτικής αρχής, κυβέρνηση θεσμοθετεί μισθό των 200 ευρώ, όπου οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν βογκήξει.

Και αυτά όταν η δημοτική αρχή η σημερινή και οι προηγούμενες είναι συνυπεύθυνες για την εκτόξευση του κόστους των απορριμμάτων που χρεώνει ο Δήμος για την ΔΙΑΑΜΑΘ τα καλά του αντιλαϊκού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που υπερασπίζονται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε υπέρ στην εισήγηση για μείωση των δημοτικών τελών αλλά απαίτησε να υπάρξουν τώρα ουσιαστικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Πλήρης απαλλαγή για ανέργους, εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και αυτοαπασχολούμενους, για όλο το διάστημα που ισχύουν περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων. Παραγραφή δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέος προς το δήμο μικρομεσαίων και μισθωτών.

Για τον Προϋπολογισμό του 2021 στον Δήμο Ξάνθης

Αν κάποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων διοικήσεων και αυτούς της σημερινής διοίκησης, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από πού εισπράττονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι παίρνουν όλο και λιγότερα. Επίσης ακόμη και τώρα με το πρόβλημα της πανδημίας και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των δήμων, που τα βιώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, καμία αναφορά δε γίνεται για ουσιαστική αύξηση της επιχορήγησης από το Κράτος, αλλά ούτε για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων των προηγουμένων ετών.

Σε ότι αφορά τα τακτικά έσοδα του Δήμου, τα οποία είναι τα σίγουρα έσοδα του δήμου, το 56% περίπου είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 44% προέρχεται από τους δημότες και από τους διάφορους φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ. Την ίδια ώρα τα έσοδα από μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τράπεζες, super market, ξενοδοχεία, κτλ) εξακολουθούν να είναι μηδαμινά.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, για ακόμα μια χρονιά ο Δήμος σχεδιάζει να δαπανήσει ελάχιστα για τις λαϊκές ανάγκες ενώ δίνονται μεγάλα ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες (εργολαβίες) για να καλυφθούν ανάγκες του δήμου που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τέλος, πιστεύουμε πως θα έπρεπε να προβλεφτούν περισσότερα χρήματα για συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όπως αποδεικνύεται από τις κατά καιρούς εισηγήσεις που έρχονται για την οικονομική τους ενίσχυση η οποία πρέπει να καλύπτεται από την ΓΓ Αθλητισμού.

Θεωρούμε ότι μια δημοτική αρχή, που θα ήθελε να ακολουθήσει μια φιλολαϊκή πολιτική και να συγκρουστεί με την κυρίαρχη αντιλαϊκή της κυβέρνησης, θα μπορούσε μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, να ψάξει και να βρει χαραμάδες και να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, να ανοίξει δρόμους διεκδίκησης και να προσφέρει στον Ξανθιώτικο λαό ελαφρύνσεις και απαλλαγές μέσω της πολιτικής της για τα δημοτικά τέλη με γενική μείωση μεγαλύτερη από αυτήν που ψηφίστηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της τάξης του 30%.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους αποτελούν προτεραιότητα. Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που επιτελεί.

Γι αυτό και διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.
  • Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων των πολιτών προς τους δήμους.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (“Καλλικράτης”, “Κλεισθένης”, μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχουμε επιτυχία στις διεκδικήσεις μας, να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να αποδίδουν στους δήμους όσα δικαιούνται, γι’ αυτό καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ