Ετοιμόρροπα κτίρια και αποκατάσταση. «Πιάσε το αυγό και κούρευτο»

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τον λόγο της επίσκεψης και της φωτογράφισης του δημάρχου και της νομενκλατούρας του με τον Γ.Γ. Χωροταξικού Σχεδιασμού Ευθύμιο Μπακογιάννη στην Ξάνθη αφού …

Με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια θα προβλέπεται η αποκατάστασή τους με κάλυψη από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Διατηρώ», βάσει του οποίου θα χορηγείται επιδότηση στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτιρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων…. Και αφού …

… θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης. Κι αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τίθεται ζήτημα αλλαγής κυριότητας του ακινήτου, το οποίο θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα βάσει της οποίας οι δήμοι ή άλλοι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επεμβαίνουν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα, χωρίς όμως στη διαδικασία να περιλαμβάνεται ιδιωτικός φορέας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτίρια η κατάσταση των οποίων απειλεί τη δημόσια ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς από μία ενδεχόμενη μερική ή ολική κατάρρευση.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το «πιάσε το αυγό και κούρευτο» δεν είναι ανέκδοτο αλλά πραγματικότητα.

Ένας σχεδιασμός ο οποίος θα … γίνει, οι πόροι θα …. βρεθούνε και οι ιδιοκτήτες δεν θα … χάσουν τα ακίνητά τους.

Τι θα έπρεπε να γίνει πριν ο κ. Μπακογιάννης έρθει στην Ξάνθη και κάνει λεζάντα μαζί με τον δήμαρχο;

Πρώτα έπρεπε να τελειώσει κεντρικά ο σχεδιασμός, να βρεθεί το προσωπικό που θα εργαστεί για αυτό, να είχαν βρεθεί οι πόροι και αφού βρεθούν οι πόροι τότε να τους έδιναν στους πολίτες για να αποκαταστήσουν τα παλιά κτίρια τους.

Τα μεταξωτά βρακιά κύριοι θέλουν και επιδέξιους … κ@λους.

Με φωτογραφίες δουλειά δεν γίνετε.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ