Η «τραγωδία» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη

Οι επίμονες ερωτήσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη τους οδήγησαν στο να δηλώσουν ότι η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η… τουρκική!

Σε πανωλεθρία εξελίχθηκε για τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας η συνεδρίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, όπως μεταφέρει η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου επιχείρησαν να αναδείξουν την «κακή ποιότητα εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων» όμως ύστερα από τις επίμονες ερωτήσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη παραδέχθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η… τουρκική!

Δείτε το δημοσίευμα:

«Από ότι πληροφορηθήκαμε το Δ.Σ. είχε έτοιμη ατζέντα θεμάτων ενώπιον της Διακομματικής, η οποία όμως μάλλον κατέληξε σε πανωλεθρία. Ειδικότερα, όταν άρχισαν να διεκτραγωδούν ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής την κακή ποιότητα εκπαίδευσης των μουσουλμάνων εκπαιδευτικών στα μειονοτικά σχολεία, διατύπωσαν την άποψη ότι αυτοί δεν γνωρίζουν ικανοποιητικά, ούτε τα …τουρκικά ούτε και τα ελληνικά!

Στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδη, για ποιο λόγο δεν γνωρίζουν τουρκικά, μήπως επειδή οι ίδιοι έχουν άλλες μητρικές γλώσσες, μήπως δηλαδή μιλούν πομακικά ή ρωμανί;

Μετά την επιμονή και αφού επανέλαβε τρεις φορές ο βουλευτής Ροδόπης την ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι: «Ναι, αυτή είναι η αιτία…». Μετά από αυτή την αποκαρδιωτική γι’ αυτούς παραδοχή της αλήθειας, προσπάθησαν να επανέλθουν στον άξονα της ατζέντας τους και έθεσαν την ιδέα να σταλούν (προφανώς με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) οι… ανεπαρκείς ‘’πομακόφωνοι’’ εκπαιδευτικοί στην …Τουρκία για εκπαίδευση σε τουρκικά πανεπιστήμια από… Τούρκους καθηγητές πανεπιστημίων!

Φυσικά η ιδέα αυτή προκάλεσε τα γέλια (φανερά ή μη) των παρευρισκομένων. Ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι εάν χρειάζονται επιβοηθητική εκπαίδευση, αυτό είναι αρμοδιότητα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διαθέτει τους κατάλληλους επιστήμονες. Η κυρία, Μπακογιάννη, επηρεασμένη θετικά από τα όσα διημείφθησαν στη Διακομματική Επιτροπή, σε συζητήσεις που ακολούθησαν διατύπωσε την άποψη ότι, όλες οι μητρικές γλώσσες των μαθητών πρέπει να γίνονται σεβαστές τουλάχιστον στις πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Εμείς, ως Ζαγάλισα, σημειώνουμε ότι ακόμα και αν η Διακομματική Επιτροπή Θράκης, μας έκανε τη μεγάλη τιμή να μας ΑΓΝΟΗΣΕΙ προκλητικά, δηλαδή ένα πληθυσμό 45.000 ατόμων, εν τούτοις η βαρύτητα της παρουσίας μας (έστω δια της φυσικής μας …απουσίας) γίνεται αισθητή σε όλους! Σε μια σοβαρή δημοκρατία, η ίδια η πολιτεία θα έπρεπε να ζητάει την επαφή της με εμάς ώστε να ακούσει και τις δικές μας απόψεις και προτάσεις. Εδώ, δυστυχώς όχι μόνο δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία, αλλά αγνοεί τις εκκλήσεις μας».

ΠΗΓΗ: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ