Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε σε ποιον κόσμο ζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Γκαρά όμως στην τοποθέτηση της για τον πτωχευτικό κώδικα που συζητείται στην Βουλή από τους εκπροσώπους των κομμάτων μάλλον μας μπέρδεψε.

Για να δούμε τι λέει η κ. Γκαρά.

Στο σημείο που κάνει αναφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρουσιάζουν μία εικόνα που όλοι τρώνε με τα «χρυσά κουτάλια» έχει δίκιο. Το κόστος ζωής έφτασε στα ύψη και κανένας πλέον δεν μιλά για ποιότητα ζωής αφού κανένας δεν γνωρίζει αν αύριο θα έχει δουλειά ή αν οι επαγγελματίες θα ανοίξουν το μαγαζί τους.

Βέβαια η κα Γκαρά ξέχασε να πει ότι τα ίδια γινόταν και επί δικής τους κυβέρνηση αφού και τότε περνούσαν καλά μόνο οι «κολλητοί» του κόμματος και οι βολευτές.

Επίσης κατηγορεί την ΝΔ ότι την ΕΡΤ την έκανε δικό της μαγαζί. Προφανώς ξεχνάει ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ δεν ήταν μόνο μαγαζί τους αλλά η προπαγάνδα που ασκούσε υπέρ της κυβέρνησης θύμιζε ολίγον τι την παντοδυναμία του Σοβιέτ. Μέχρι και παραγωγές από την Σοβιετική Ρωσία και την Κούβα προέβαλαν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Εδώ μάλλον την πάτησε η κυρία Γκαρά όχι γιατί έχει άδικο, αλλά μην προσπαθεί να μας πει πόσο αμερόληπτη ήταν η ΕΡΤ επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μέγα σφάλμα που δεν το πιστεύουν ούτε και τα νήπια που έτυχε κατά λάθος να δούνε επί των ημερών τους, την δημόσια τηλεόραση. Δεν άλλαξαν πολλά αλλά τουλάχιστον γλύτωσαν οι πολίτες από τις τηλεοπτικές παραγωγές της Κούβας την δεκαετίες 30 – 50.

Στο μόνο σημείο που έχει δίκιο η κ. Γκαρά και αφορά το ΕΣΡ.

Δεν άλλαξε τίποτε απολύτως. Και τότε δεν δούλευε το ίδιο και τώρα. Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά λόγω αναδουλειάς, είναι να ρίχνει εξοντωτικά πρόστιμα στα μέσα ενημέρωσης στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες οικογένειες ξεκινώντας από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ έως και τους εργαζόμενους.

Μάλλον είναι καιρός να βρούνε αντικείμενο γιατί αν λάβουμε για παράδειγμα ιδιοκτήτη ραδιοφώνων στην Ξάνθη που του φορτώθηκε ένα πρόστιμο περίπου 500.000 ευρώ γιατί λέει τον «συνέλαβαν» να έχει κλειστά τα ραδιόφωνα ενώ βρισκόταν στην διαδικασία αγοράς, καταλαβαίνει κανείς πόση «δουλειά» έχουν.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία της.

Βλέπετε, κυρίες και κύριοι, για τις λίστες Πέτσα, για απευθείας αναθέσεις, υπάρχουν λεφτά, για τραπεζίτες μεγάλους ομίλους, χιλιάδες μετακλητούς, υπάρχουν λεφτά, αλλά για το λαό υπάρχουν περιορισμοί, λιτότητα, φτώχεια και πλέον άμεσες κατασχέσεις. Είναι τυχαίο όμως, το ακριβό αυτό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα μέσα ενημέρωσης; Όχι βέβαια, μέσα από τεχνάσματα όπως οι λίστες Πέτσα, οι φοροαπαλλαγές, οι διευκολύνσεις, αλλά και η απαξίωση της ΕΡΤ και ο έλεγχος της, καταφέρνετε να εξαγοράζετε τη σιωπή, αλλά και να απομειώνετε τον έλεγχο εξουσίας και αυτό είναι το επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας.

Αφού έχετε φιμώσει ή ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, αφού δεν σας ελέγχουν, δεν σας ασκούν δημόσια κριτική, δεν δημοσιεύουν σκάνδαλα, εγκληματικές σας πολιτικές, δεν τα συζητάνε καν, δεν δημοσιοποιούν το φαγοπότι που έχετε στήσει, έχετε ένα ελεύθερο πεδίο να δράσετε. Έχετε την ελευθερία, χωρίς δημόσια κριτική, να υλοποιήσετε το ακραία αντιλαϊκό σας πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα αποδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των μικρών, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών της μεσαίας τάξης, που ήδη έχετε εξαπατήσει και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης είναι ένα κομβικό, είναι ένα καίριο ζήτημα δημοκρατίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Ο πτωχευτικός κώδικας της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας πτωχευτικός οδοστρωτήρας για την κοινωνία, το οποίο εσείς κυνικά ονομάζετε «παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Για ποιον άραγε; Μήπως μόνο για τις τράπεζες; Το πιο κυνικό όμως, είναι ότι εσείς, οι μεγαλύτεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές της χώρας, φέρνετε ένα νόμο φτωχοποίησης του λαού, εν μέσω πανδημίας, με την αγορά και τους μισθούς να έχουν καταρρεύσει, την υγειονομική κρίση να καλπάζει, με χιλιάδες εργασίες να έχουν χαθεί, με τον τζίρο των επιχειρήσεων να έχει πέσει κάτω από το μισό, με την εστίαση και τον τουρισμό να έχουν διαλυθεί και όλοι αυτοί να συσσωρεύουν χρέη.

Το 81% των επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων, που θα στηρίζατε κινδυνεύουν με πτώχευση, με τις επιλογές σας όμως φέρνετε το τέλος των μικρομεσαίων. Σε αυτό, λοιπόν, το δυσμενές τοπίο, αντί να στηρίξετε τους πολίτες, αντί να απλώσετε ένα δίχτυ ασφαλείας, αντί να πάρετε μέτρα συγκράτησης της κρίσης, νομοθετείτε τη χρεοκοπία και την αρπαγή της περιουσίας των πολιτών. Οι αναστολές πληρωμών για ένα εξάμηνο δεν είναι λύση, απλά μετακυλίεται στον χρόνο το κόστος. Η μεσαία τάξη που πίστεψε τα προεκλογικά σας ψέματα, θα βρεθεί μπροστά σε άμεσες κατασχέσεις, ενώ επαναφέρετε και την ποινικοποίηση της καθυστέρησης πληρωμών, άλλη μία πολιτική εξαπάτηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθιερώνεται η πτώχευση ιδιωτών, η πτώχευση των φυσικών προσώπων. Ένας αγρότης, ένας μισθωτός, οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, θα πτωχεύει θα οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο, όπως μια επιχείρηση, χωρίς καμία δεύτερη ευκαιρία. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν παρέχει καμία προστασία, ούτε της κύριας κατοικίας.

Έχει αναλυθεί νομίζω το νομοσχέδιο και δεν θα επεκταθώ. Ωστόσο, εδώ σήμερα δεν μιλάμε για την πρόνοια ή την προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών, αλλά για έναν ασφαλή οδηγό για να χάσει κανείς το σπίτι του. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα και στις ακριτικές περιοχές και εκεί θα χρειαζόταν ειδική πρόνοια, διότι πάρα πολλοί αγρότες, πάρα πολύ μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, κινδυνεύουν με άμεση πτώχευση, θα χάσουν τη γη τους, θα χάσουν τα σπίτια τους και θα απομακρυνθούν από τις ακριτικές περιοχές. Θα αποψιλώσετε την περιφέρειά μας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Ο πτωχευτικός κώδικας είναι ένας πτωχευτικός οδοστρωτήρας για την κοινωνία. Είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου καταστροφικής πολιτικής, που επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές λιτότητας με δική σας και μόνο επιλογή. Κλείνω με μία πρόταση, από τη στιγμή που πιστεύετε ότι αυτός ο νόμος είναι σωτήριος, προτείνω να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το σπίτι της Νέας Δημοκρατίας, να γίνει εφαρμογή και άμεσες κατασχέσεις στον κύριο Μητσοτάκη για τα απλήρωτα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, αλλά και για τα απλήρωτα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, που υπερβαίνουν πλέον τα 300 εκατομμύρια. Εκεί θα δούμε