Με ερώτηση του προς την δημοτική ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος επανέρχεται στο ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου “Π” από το ΔΠΘ προκειμένου να στεγαστούν τα νέα τμήματα του καθώς επίσης ανοίγει εκ νέου το ζήτημα της αγοράς του έτοιμου παιδικού σταθμού επί της Σάρδεων προκειμένου να στεγασθούν τα νήπια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

ΘΕΜΑ: «14ο ερώτημα, προς τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης»

Κύριε Δήμαρχε,

Η Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ στην Ξάνθη, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού για την περιοχή μας, με μεγάλες επιτυχίες στον ακαδημαϊκό τομέα, δικαιώνοντας τους στόχους και τη σκοπιμότητα της ίδρυσής της.

Το 2018 με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου Ξάνθης, σε μία δύσκολη συγκυρία για το Πανεπιστήμιο, στάλθηκε επιστολή – παρέμβαση στον τότε Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την οποία ζητούνταν η περαιτέρω αναβάθμιση του ΔΠΘ με τη δημιουργία νέων Τμημάτων (Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μουσικών Σπουδών) στην πόλη της Ξάνθης, σε συνέχεια αντίστοιχης τότε απόφασης που είχε λάβει η Σύγκλητος ΔΠΘ.

Είναι άξιο αναφοράς ότι πρόσφατα το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την από 01-10-20 νέα ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου, ανακοίνωσε πως από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 στην πόλη μας ιδρύεται Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής!

Επίσης, όπως είναι γνωστό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αιτήθηκε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο την παραχώρηση της Καπναποθήκης Π με σκοπό την αποκατάστασή της και την εγκατάσταση σε αυτή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Στόχος η ολική αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου με χρηματοδότηση του ΔΠΘ, η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των καπναποθηκών με την εγκατάσταση χρήσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, από κοινού με τις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες των δύο φορέων. Παρόλα αυτά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, μετά από τις τότε αντιδράσεις μερίδας δημοτικών συμβούλων.

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, καθώς μερικούς μήνες αργότερα τμήμα της στέγης του κτιρίου κατέρρευσε λόγω παλαιότητας, ενώ ήδη ήταν σε εξέλιξη έργο για την επισκευή του νότιου τμήματος του κτίσματος που στεγάζει τμήμα της Υπηρεσία Δόμησης.

Ερωτάστε :

  • Προτίθεστε να επανεξετάσετε το αίτημα του ΔΠΘ για την παραχώρηση της Καπναποθήκης Π, μετά και την εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργείου για την ίδρυση Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών;
  •       Σε τί φάση βρίσκεται το έργο που είχε από τότε ανάδοχο, για την επισκευή του νότιου τμήματος του κτίσματος, αν έχει ολοκληρωθεί, αν έχει παραληφθεί κι αν έχει αποπληρωθεί ο ανάδοχος.
  • ΘΕΜΑ: «15ο ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης»

     

    Κύριε Δήμαρχε,

    Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει και εφαρμόζει από φέτος το πρόγραμμα για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, παρόλο που αρκετοί Δήμοι στη χώρας μας αιτήθηκαν και έλαβαν παράταση για ένα ακόμα χρόνο για την εξασφάλιση βέλτιστων και ασφαλέστερων συνθηκών της φιλοξενίας των νηπίων.

    Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης, καθώς ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις υποσχέσεις σας, ο Δήμος μας δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Υπάρχουν φαινόμενα όπου νήπια στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους ή ακόμη φιλοξενούνται σε προαύλια σχολείων χωρίς να υπάρχει καν αίθουσα διδασκαλίας! Οι δε χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν είναι ακατάλληλες για την εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων.

    Έπειτα από την τοποθέτηση μέρους των «πάνελ αιθουσών» την προηγούμενη εβδομάδα (σχεδόν ένα μήνα μετά από την έναρξη του σχολικού έτους) το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

    Είναι δυνατόν τα παιδιά μας και ειδικά νήπια και προνήπια, να κάνουν μάθημα σε κατασκευές από πάνελ;

    Είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται, με χημικές τουαλέτες;

    Τί θα γίνει κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το κρύο θα διαπερνά τα πάνελ της αίθουσας;

    Πώς θα εξασφαλίζεται σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης COVID-19, η ομαλή θέρμανση των συγκεκριμένων χώρων …με κλιματιστικά;;;

    Ερωτάστε :

    • Προτίθεστε να επανεξετάσετε την περίπτωση της «απευθείας αγοράς του ακινήτου του Παιδικού Σταθμού επί της Σάρδεων», για την δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας νηπίων με σκοπό την αποσυμφόρηση υφιστάμενων προκατασκευασμένων δομών «τύπου πάνελ» και την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας αυτών;
    • Προτίθεστε να προχωρήσετε οποιαδήποτε άλλη δική σας πρόταση για την δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας νηπίων, δεδομένου ότι η τότε πρόταση της αντιπολίτευσης την προηγούμενη δημοτική περίοδο για ανέγερση επί της Λευκού Πύργου στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου, πάσχει για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους ενδεχομένως και γνωρίζετε;
     

    Για την Δημοτική Παράταξη

    «ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»

    Ο Επικεφαλής

    Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

    π. Δήμαρχος Ξάνθης

    Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

    Ελισάβετ Παυλίδου

    Στέφανος Ιγιαννίδης

    Θωμάς Ηλιάδης

    Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Παναγιώτης Ταρενίδης

    Στυλιανός Γουναρίδης

    Αναστάσιος Θεοδωρίδης

    Ματθαίος Σαββίδης