Αγιασμός χωρίς εντάσεις, αλλά με φόβο και σκεπτικισμό – Ώρες ευθύνης για γονείς και εκπαιδευτικούς

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία.

Η XanthiTimes.gr παραβρέθηκε στον αγιασμό του 13ου Δημοτικού Σχολείου όπου και χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων συνοδευόμενος από το Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Στον αγιασμό παρέστησαν ο  εκπρόσωπος του Στρατηγού, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Π. Γιώρης, Ο δήμαρχος, ο αντι αυτού αντιδήμαρχος Μ. Φανουράκης, ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ζερενίδης Γιάννης και φυσικά η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ξάνθης κ. Εύη Στυλιανίδου.

Η προσέλευση των μαθητών και των γονιών έγινε μέσα σε ένα κλίμα που θύμιζε τους «σκοτεινούς» καιρούς που έζησε η χώρα μας.

Ο σκεπτικισμός από τους γονείς και η αγωνία καταγεγραμμένη στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι σαν πρώτη μέρα κατάφεραν να δώσουν μία ικανοποιητική εικόνα των μαθητών που ήταν σε μία γενικά αποδεκτή απόσταση το ένα από το άλλο όπως και τα τμήματα μεταξύ τους.

Με το βλέμμα όλων στα νήπια της υποχρεωτικής 2ετούς εκπαίδευσης που φέτος θα «παστωθούν» ανά 27 παιδιά στα τμήματα του 18ου Νηπιαγωγείου της Ξάνθης,  μεγαλώνοντας τον κίνδυνο να ασθενήσουν λόγω ολιγωρίας του Δήμου Ξάνθης.

Με αυτά τα συναισθήματα καταγεγραμμένα στα πρόσωπα των γονιών,   κύλισε ο αγιασμός.

Ο δήμος Ξάνθης φέρει ακραία την ευθύνη γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα να δημιουργήσει εκείνες τις υποδομές όπου νήπια και μαθητές μέσα στις αίθουσες, θα έχουν την απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.

Σαφώς και οι γονείς, αυτό, όταν αργότερα και αν, μη γένοιτο, συμβεί το κακό, θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη, πρωτίστως κατά του δήμου και φυσικά της κυβέρνησης η οποία, σύμφωνα με τους γονείς, ενώ δεν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει η σχολική χρονιά κάτω από αυτές τις συνθήκες ανοργανωσιάς και αδιαφορίας για την υγεία των παιδιών, έδωσε το «πράσινο» φως να ξεκινήσουν τα σχολεία.

Η αυριανή ημέρα κανένας δεν γνωρίζει πώς θα βρει την ψυχολογία των μικρών μαθητών αφού σήμερα τα περισσότερα μικρά παιδιά, συνοδεύονταν από τους γονείς και τους κηδεμόνες.

Είναι λυπηρό μία ημέρα χαράς για τα περισσότερα παιδιά, όπως είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση με την προχειρότητα των αποφάσεων της και την ακατανόητη λογική  της και ίσως τις πολιτικές της επιδιώξεις, να την μετατρέπει σε ημέρα θλίψεις και χαλιναγώγησης των μικρών πολιτών αυτής της χώρας.

Οι Ξανθιώτες σεβόμενοι την δύσκολη θέση των εκπαιδευτικών, συμμορφώθηκαν στις επιταγές της πολιτείας και υπάκουσαν στις εντολές της, φιμώνοντας οι ίδιοι τα παιδιά τους, φορώντας τους την μάσκα.

Ακολούθως, μετά το πέρας του αγιασμού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου στο καθιερωμένο του μήνυμα αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που τα παιδιά κάνουν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

 

Ακολούθως η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στυλιανίδου αφού έκανε αναφορά στις πρωτόγνωρες συνθήκες έναρξης των μαθημάτων, ανέφερε ότι και από αυτήν την θέση, θα είναι κοντά στα σχολεία του νομού. Εξήρε την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων από τον κ. Ισκελή στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει όλα τα σχολεία της Ξάνθης και τους εκπαιδευτικούς. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο και τον δήμο Ξάνθης. Ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.

Ο δήμαρχος ευχήθηκε υγεία και δεσμεύθηκε ότι θα είναι αρωγός σε ότι χρειαστούν τα σχολεία.

Τέλος, αφού ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον Π. Λύρατζη, μετέτρεψε τους δασκάλους σε χαμάληδες, τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειες  τους σε μία ολοφάνερη προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι.