Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την Μπενφίκα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι είναι μονό, θα γίνει στην Τούμπα στις 15 ή στις 16 Σεπτεμβρίου και ο νικητής θα προκριθεί στα play-off για την είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης.

Αν ο ΠΑΟΚ ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα , τότε θα βρει στα play-off τη ρωσική Κράσνονταρ.

Όποια ομάδα αποκλειστεί θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League.

Στο γκρουπ των μη πρωταθλητών κληρώθηκαν οι:

ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας

Γάνδη – Ραπίντ Βιέννης

Ντινάμο Κιέβου – Αλκμαάρ

Στο γκρουπ των πρωταθλητών η κλήρωση έβγαλε τα εξής ζευγάρια:

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ντιναμό Μπρεστ

Μίντιλαντ – Γιούνγκ Μπόις

Ομόνοια – Ερυθρός Αστέρας

Καραμπάγκ – Μόλντε

Φερεντσβάρος – Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η Μπενφίκα

Η Μπενφίκα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους της Πορτογαλίας. Ιδρύθηκε το 1904 και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Πορτογαλικής Ένωσης (LPFP), το 1933 μαζί με την Πόρτο και την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την ανώτερη κατηγορία (Primeira Divisão) και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας με ένα σύνολο 36 πρωταθλημάτων Λίγκας, 26 κυπέλλων, 2 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και άλλων τίτλων.

Η… αυτοκτονία της περσινής σεζόν

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Μπενφίκα ουσιαστικά… δώρισε το πρωτάθλημα στο αντίπαλο δέος, την Πόρτο, αφού, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, οι «αετοί» της Λισαβόνας έπαθαν… καθίζηση και έχασαν ένα σχεδόν σίγουρο πρωτάθλημα, κάτι που οδήγησε τους ανθρώπους του συλλόγου σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ και στον πάγκο.

Το πάρε-δώσε

H Μπενφίκα έχει κινηθεί εντυπωσιακά στο μεταγραφικό παζάρι, αφού δαπάνησε το ποσό των 20 εκατομμυρίων για να αποκτήσει τον 24χρονο Έβερτον από την Γκρέμιο, ξόδεψε ακόμη 18 εκατομμύρια για τον 22χρονο Πεντρίνιο της Κορίνθιανς, ενώ δαπάνησε και 15 εκατομμύρια για την απόκτηση του 24χρονου Λούκας Βάλντσμιντ από τη Φράιμπουργκμ, αποκτώντας παράλληλα και τον πολύπειρο Γιαν Φερτόγκεν ως ελεύθερο από την Τότεναμ.

Στον αντίποδα παρελθόν αποτέλεσε ο 24χρονος Σέρβος μεσοεπιθετικός Άντριγια Ζίβκοβιτς, αλλά και οι τερματοφύλακες, Μπρούνο Βαρέλα και Ιβάν Ζλόμπιν, με την Μπενφίκα να παραχωρεί ως δανεικό στην LA Galaxy τον 26χρονο Γιόνι Γκονζάλες.

Το αστέρι

Ο ηγέτης της Μπενφίκα μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι ο 30χρονος Πίζι, από τα πόδια του οποίου ξεκινούν όλες οι επιθετικές ενέργειες των «αετών» της Λισαβόνας, με τον Πορτογάλο διεθνή να αποτελεί πιστό στρατιώτη της Μπενφίκα εδώ και έξι χρόνια.

Ο προπονητής

Μετά την αποτυχημένη περσινή σεζόν η αλλαγή στον πάγκο ήταν επιβεβλημένη με τον Μπρούνο Λάζε να αποτελεί παρελθόν και στη θέση του να επιστρέφει ο θρυλικός προπονητής των «αετών» της Λισαβόνα, Ζόρζε Ζέσους, που άφησε τη Φλαμένγκο μετά την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες για να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του.

Οι συναντήσεις κόντρα στον ΠΑΟΚ

Μέχρι σήμερα, ΠΑΟΚ και Μπενφίκα έχουν κοντραριστεί τρεις φορές. Η πρώτη ήταν το μακρινό 1999, για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην Τούμπα και οι Πορτογάλοι με γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης πήραν τη νίκη με 1-2. Στον επαναληπτικό αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει ο ΠΑΟΚ. Οι Πορτογάλοι πήραν το προβάδισμα με γκολ του Κανταούροφ στο 25′, αλλά οι Μαραγκός και Σάμπρι με δύο απίθανες εκτελέσεις φάουλ ανέτρεψαν το σκορ και ισοφάρισαν τη σειρά. Το σκορ δεν άλλαξε ούτε στην παράταση και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τον αείμνηστο Γερμανό τερματοφύλακα Ρόμπερτ Ένκε να αναδεικνύεται ήρωας της βραδιάς, αφού απέκρουσε τα πέναλτι των Φρούσου και Μαχαιρίδη. Μετά από 14 χρόνια, οι δυο ομάδες συναντήθηκαν τη σεζόν 2013-14, με την Μπενφίκα να φεύγει με νίκη από την Τούμπα (1-2), όπου το δεύτερο τέρμα πέτυχε ο Λίμα από θέση οφσάιντ, ενώ στον επαναληπτικό είχε επικρατήσει με 3-0. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή το 2018, όπου στη Λισαβόνα οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες (1-1), ενώ στη ρεβάνς της Τούμπας η Μπενφίκα είχε επικρατήσει με 4-1.

Το τελευταίο επίσημο ματς και το πρόσφατο φιλικό

Τελευταία επίσημη αναμέτρηση για την Μπενφίκα ήταν αυτό κόντρα στην Πόρτο (1-2) το οποίο διεξήχθη την 1η Αυγούστου. Όσον αφορά το τελευταίο φιλικό που έδωσε η πορτογαλική ομάδα, ήταν χθες κόντρα στην Μπόρνμουθ, την οποία κέρδισε με 2-1.

Πηγή: sdna.gr