Λευκορωσία: Τρεις σύζυγοι απειλούν να ανατρέψουν τον τελευταίο δικτάτορα

Λευκορωσία: Τρεις σύζυγοι απειλούν να ανατρέψουν τον τελευταίο δικτάτορα

Κάτι ξέφυγε του… πατερούλη

Λευκορωσία: Τρεις σύζυγοι απειλούν να ανατρέψουν τον τελευταίο δικτάτορα

Τρεις γυναίκες, οι οποίες συνδέονται με άλλους τόσους αντιπάλους του Λουκασένκο, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους

Σε μη εκλογικούς καιρούς, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο θα έκανε τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, για να προσεγγίσει τη Δύση – ακόμη και παραχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά οι καιροί στη Λευκορωσία, όπου ο ίδιος κυβερνά αδιαλείπτως τα τελευταία 26 χρόνια, είναι εκλογικοί.

Ενόψει λοιπόν των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, έκανε ό,τι ήταν συνηθισμένος να κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Η KGB, όπως λέγονται ακόμη στη Λευκορωσία οι μυστικές υπηρεσίες, φυλάκισε όλους τους βασικούς υποψήφιους προεδρικούς αντιπάλους του, άλλοι που τον αντιπολιτεύονται έπεσαν θύματα εκφοβισμού και όποιος κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει είδε τους προεδρικούς πράκτορες να του χτυπούν την πόρτα.

Μόνο που αυτή τη φορά κάτι φαίνεται να ξέφυγε στον «πατερούλη», όπως προτιμά ο ίδιος να τον αποκαλούν, ή «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», όπως είναι γνωστός στην αγαπημένη του Δύση. Τρεις γυναίκες, οι οποίες συνδέονται με άλλους τόσους αντιπάλους του Λουκασένκο, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να περιοδεύσουν από άκρο σε άκρο αυτής της χώρας των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων και των 207.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να παρουσιάσουν το νεότευκτο κίνημά τους που φέρει το όνομα Vmeste (Μαζί), συγκεντρώνοντας πλήθη που η Λευκορωσία είχε να δει εδώ και δεκαετίες.

Είναι μία από αυτές τις τρεις γυναίκες που έχει αναλάβει επισήμως να ανατρέψει τον Λουκασένκο από τον προεδρικό του θρόνο. Και όπως λέγεται, θα μπορούσε να αποσπάσει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό, ακόμη και αν η νίκη είναι απίθανη στις εκλογές που όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν για τους διεθνείς παρατηρητές ούτε έντιμες ούτε διαφανείς. Οι τρεις αυτές γυναίκες έχουν ωστόσο γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις σταματούν στον δρόμο για να τους ζητήσουν αυτόγραφο.

Η «προεδρίσιμη» λέγεται Σβετλάνα Τικανούσκαγια και είναι σύζυγος ενός πολύ δημοφιλούς μπλόγκερ που βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στη φυλακή. Η Σβετλάνα θεωρείται ηρωίδα από πολλούς στην πατρίδα της και όχι άδικα, αν λάβει υπόψη του κανείς πως δέχθηκε πολλές απειλές για τη ζωή της και για τα δυο της παιδιά, ηλικίας 4 και 10 ετών, αλλά εκείνη αντί να υποκύψει αποφάσισε να τα μεταφέρει σε ένα «ασφαλές μέρος» στη Δύση. Εχοντας πλέον εξασφαλίσει την ασφάλεια των παιδιών της, επιμένει τώρα να διεκδικήσει την προεδρία στη θέση του συζύγου της.

Τα παιδιά της στο εξωτερικό έστειλε και η δεύτερη της παρέας, η Βερόνικα Τσεπκάλο, αλλά μαζί με αυτά διέφυγε και ο σύζυγος Βάλερι, πρώην πρεσβευτής της Λευκορωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένας δεν ξέρει ασφαλώς πού βρίσκονται. Το βέβαιο όμως είναι πως στο σχολείο των παιδιών εμφανίστηκε η αστυνομία με σκοπό να συγκεντρώσει καταγγελίες για τους γονείς τους. Το ζεύγος είχε την υποψία πως οι Αρχές θα τους αφαιρούσαν την επιμέλεια των παιδιών, ενώ ο Βάλερι είχε την πληροφορία πως επέκειτο η σύλληψή του.

 

Η τρίτη αυτής της θαρραλέας παρέας είναι η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Βικτόρ Μπαμπαρίκο, πρώην τραπεζίτη, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή αμέσως μόλις δήλωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Η Μαρία Κολεσνίκοβα αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με την Τικανούσκαγια, η οποία συνεργάζεται με τη Βερόνικα Τσεπκάλο. Οι τρεις τους, γράφει η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», επέλεξαν τρία εύληπτα σύμβολα για την προεκλογική τους εκστρατεία. Το σήμα της νίκης που σχηματίζουν τα δάχτυλα, μια γροθιά και μια καρδιά. Και κερδίζουν όλο και περισσότερες συμπάθειες απέναντι σε έναν πρόεδρο που επιμένει να χαρακτηρίζει την πανδημία «ψύχωση» και δεν λέει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023

Αύγουστος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκευή ιστοσελίδων & eshop

Υπηρεσίες Κατασκευής & Φιλοξενίας Ιστοσελίδων