Ιός του Δυτικού Νείλου: Μπαλάκι η υγεία των πολιτών μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Αλαλούμ στα υπουργεία δεν ξέρουν τι τους γίνεται και η αδιαφορία για την δημόσια υγεία σε όλο της το μεγαλείο.

Μάθαμε ότι στις 18-5 -20 μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα που έκαναν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατ’ εξαίρεση άδεια WLV το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα το τμήμα Τροπικών Νοσημάτων, έδωσε άδεια μόνο στην από εδάφους χρήση του WLV ακμαιοκτονίας ζητώντας να προσκομισθούν έγγραφα και στατιστικά από τις χρονιές του 2018 και του 2019, ενώ επανειλημμένα και προφορικά σε επικοινωνίες η Κεντρική Μακεδονία και η ΑΜΘ ζητούσαν να δοθεί άδεια από αέρος ακμαιοκτονίας , η τελευταία επικοινωνία του κου Βενετίδη στην προηγούμενη συνέντευξη του στις 17/7/2020, που βγήκε και το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Ξάνθης, είπε ότι έλαβε διαβεβαίωση ότι θα δοθεί προφορικά η άδεια χρήσης ακμαιοκτονίας λόγω των πιέσεων που άσκησε.

Στην συνέχεια βγάζει μία απάντηση το Υπουργείο και δίνει άδεια για χρήση του WLV από εδάφους 18/5/  αλλά δεν δίνει την αντίστοιχη άδεια από αέρος που ζητάν όλες οι περιφέρειες ενώ, στην ίδια απόφαση εγκρίνει και τα σκευάσματα στις 6/7/20 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά τελικά δεν δίνει την άδεια για ψεκασμό από αέρος με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει αν τελικά δόθηκε η έγκριση από τα συναρμόδια υπουργία για από αέρος ψεκασμό με το συγκεκριμένο αποτελεσματικό σκεύασμα.

Τελικά τα ισχύει;

Τα έγγραφα του υπουργείου ή η δήλωση του κ. Βενετίδη που λέει ότι το υπουργείο δεσμεύθηκε για από αέρος ψεκασμό;

Έτσι όπως τρέχουν οι χρόνοι θα ψεκάσουν μετά από μία εβδομάδα μέχρι να βρεθεί το φάρμακο, διότι μπορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έδωσε το τελικό οκ για την χρήση του φαρμάκου αλλά αυτήν την περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί, πράμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδιαφέρθηκαν για την υγεία των πολιτών αφού εμφανίσθηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εδώ φαίνεται ότι κολλάει το «πριν πεινάσεις δεν μαγειρεύεις»

Σημασία έχει ότι βγαίνει απόφαση που λέει ότι εγκρίνεται η χρήση για ψεκασμό από εδάφους και αφού το επιτρέπεις γιατί δεν δίνεις και το σκεύασμα;

Τι νόημα έχει να σου δίνει την άδεια να ψεκάσεις και δεν δίνεις το ψέκασμα και το δίνεις ήδη όταν έχει πιάσει ο Αύγουστος;

Δηλαδή περίμεναν να βγει το κρούσμα και μετά να κινηθούν;

Βέβαια τελική άδεια όπως μας λένε οι πληροφορίες μας δεν υπάρχει. Αλήθεια κάποιος υπεύθυνος μπορεί να προσκομίσει την ημερομηνία που εκδόθηκε η άδεια για από αέρος ψεκασμό για τον υιό του Δυτικού Νείλου;

«Δεν μας φταίνε οι υπουργοί για τα κουνούπια …

Δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι …

φταίνε αυτοί που δεν έκαναν και πάλι τη δουλειά τους στην ΠΑΜΘ!»

Το πρόβλημα με τα κουνούπια, έπληξε έντονα όλη (σχεδόν) την Περιφέρειά μας. Εξ αρχής, μόλις διαπιστώσαμε την καθυστέρηση στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, την επισημάναμε δημοσίως προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά δεν εισακουστήκαμε από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Οι διοικούντες για άλλη μία φορά δεν κινητοποιήθηκαν !

Σήμερα ταλαιπωρείται ο πολίτης από την αδράνειά τους!

Δικαιολογίες πολλές και πάλι. Σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας περιλαμβάνονται  δηλώσεις Αντιπεριφερειαρχών, που σχεδόν πανηγυρικά ανακοίνωσαν ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έλαβε άδεια αεροψεκασμών ενώ με διακριτικό τρόπο προσπάθησαν να επιρρίψουν ευθύνες για την καθυστέρηση στο υπουργείο !

Αυτό που δε θέλουν να αντιληφθεί ο πολίτης είναι η δική τους αδράνεια !

Για άλλη μία φορά φταίνε … κάποιοι άλλοι !

Να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, τα φωτογραφικά στιγμιότυπα Αντιπεριφερειαρχών με ελικόπτερα και αεροψεκασμούς κατά το μήνα Μάιο αλλά και τις πρόσφατες ανόητες παρουσιάσεις ψεκαστικών μηχανημάτων.

Προδήλως, η καθυστέρηση του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών και της διοίκησης αλλά και η ολιγωρία τους στο να αντιληφθούν την πραγματικότητα και τις αναγκαιότητες συνεπάγονται επιπτώσεις τόσο σε ζητήματα υγείας (π.χ. ο Ιός του Δυτικού Νείλου) των πολιτών και των (περιορισμένων φέτος) επισκεπτών μας, όσο και σε ζητήματα ποιότητας ζωής, όπως και στην φήμη της περιοχή μας καθώς και στην οικονομική και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Παρεμπιπτόντως να αναφέρουμε ότι όσον αφορά την πανδημία και τις δράσεις που υποσχέθηκαν ότι θα αναλάμβαναν κι εκεί χάος, αναβολές και αναποτελεσματικότητα …. Στο μεταξύ π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου προβάλλει στα τηλεοπτικά μέσα την στοχευμένη διαφημιστική της προβολή για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας ενώ στην ΑΜΘ η διοίκηση ακόμη ομφαλοσκοπεί !

Τελικά δε φταίνε οι άλλοι, δε φταίνε ούτε τα υπουργεία, φταίνε αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες της περιφέρειας ! Οι οποίοι όχι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους αλλά νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν και την κοινωνία, η οποία βιώνει όλα αυτά τα προβλήματα.