Επιτυχημένες οι δοκιμές

Ετοιμάσαμε το πρώτο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, λέει η Ρωσία

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κοροναϊού, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι, είναι έτοιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού, Ρουσλάν Τσάλικοφ

ο πρώτο ρωσικό εμβόλιο κοροναϊού, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι, είναι έτοιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού, Ρουσλάν Τσάλικοφ.

«Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κοροναϊό, ένοιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κοροναϊού είναι έτοιμο» δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κοροναϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για την κυκλοφορία του εμβολίου της Οξφόρδης

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες μετά τις άκρως ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο επικεφαλής των ερευνών για την ανάπτυξή του ήρθε να «ψαλιδίσει» τις προσδοκίες αναφορικά με τον χρόνο κυκλοφορίας του.

Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές που έγιναν, γεννώντας ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Γώγος: Το εμβόλιο για τον κοροναϊό ίσως κυκλοφορήσει αρχές του 2021

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό, ίσως κυκλοφορήσει αρχές του 2021, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών για την ανάπτυξή του, είναι πολύ θετικά.

 Μιλώντας για τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Κίνας, αλλά όχι για αυτό της Ρωσίας, ο καθηγητής εξήγησε πως και τα δύο έδειξαν πολύ καλά ανοσολογικά αποτελέσματα στη χορήγηση μέσω της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που δημιουργεί αντισώματα, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό.

«Τα εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή στη φάση 2. Τώρα μένει τα αποτελέσματα να εκτιμηθούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, περίπου 30.000.», προσέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως εκτίμησε σε 3 μήνες το πολύ θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα από το εμβόλιο. «Αν πάνε όλα καλά το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021» υπογράμμισε

Το μικρό εύρημα από την 2η φάση των δοκιμών του εμβολίου είχε να κάνει με τους άνω των 55. Τώρα θα δοθεί σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος, επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ακόμη μία έρευνα για εμβόλιο, που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και η οποία έχει, επίσης, καλά πρώτα αποτελέσματα