“Δάκτυλος” της Ρωσίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; – Το πατριαρχείο πληρώνει την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας 

 

Η “ηχηρή” σιωπή της Ορθόδοξης Ρωσίας στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σίγουρα δεν είναι τόσο αθώα αφού η Κωνσταντινούπολη αναγνώρισε ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας που όπως όλοι θυμόμαστε προκάλεσε την οργή του Πούτην. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προήλθε από την ένωση τριών εκκλησιών που ποίμαιναν ορθοδόξους χριστιανούς της Ουκρανίας μετά από μία ενωτική κληρικολαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Η ίδια συνέλευση εξέλεξε ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Το διάταγμα για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου 2019. 

Άρα γιατί ο Πούτην να τραβήξει το αυτί του Ερντογάν αφού όλοι θυμόμαστε την έκρηξη του όταν το Πατριαρχείο αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας; 

Είναι βέβαιο ότι αν δεν έδωσε το “οκ” στον δικτάτορα Ερντογάν, αυτή η σιωπή της είναι ένα έμμεσο ναι και παράλληλα η Ρωσία εκδικείται το Πατριαρχείο και φυσικά τους Έλληνες που παραμένουν (πισθάγγονα θα έλεγα) στο άρμα της Αμερικής. 

Αν έτσι έχουν τα πράγματα η Ελληνική Ορθοδοξία για μία ακόμη φορά δυστυχώς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο γιατί αφελώς η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα έχει συνδυάσει την πολιτική με την εκκλησία μόνον όταν γίνονται εκλογές. 

Μετά τις εκλογές ο πολιτικός ρόλος της εκκλησίας υπό τον φόβο κατακραυγής της “προοδευτικής” λογικής που τρέμουν τα αστικά κόμματα εξουσίας, ξεχνιέται και μένει στο παρασκήνιο. 

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, επειδή χρησιμοποιεί την πολιτική και την διπλωματία για την “πάρτη” της, τα έκανε θάλασσα.