Κραυγή αγωνίας από την παράταξη Παπαχρόνη

Η παράταξη του Γιάννη Παπαχρόνη με αφορμή την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για την λειτουργία της λαϊκής του Σαββάτου προτείνει στην δημοτική αρχή η οποία κάτω από την πίεση της ανευθυνότητας σύρετε πίσω από τις αποφάσεις της Αθήνας.

 

Σχετικά με τη δια περιφοράς, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στις 26 Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα έναρξης 18:0019:00 ώρα λήξης, με μοναδικό θέμα «Λειτουργία παράλληλης υπαίθριας λαϊκής αγοράς στο Δήμο Ξάνθης σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 66640/26-06-2020 εισήγηση του Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή (εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννης Ζερενίδης)» σας γνωστοποιoύμε ότι απείχαμε από τη Συνεδρίαση βάσει της πάγιας και σταθερής θέσης της παράταξής μας περί των δια περιφοράς συνεδριάσεων.

Στο σημείο αυτό τονίζουμε, ότι το εν λόγω θέμα κατέστη επείγον στα πλαίσια εσπευσμένων παρεμβάσεων της Πολιτείας, που ήρθαν ως επιστέγασμα σωρείας ολιγωριών, αστοχιών και κυρίως έλλειψης συζήτησης μεταξύ του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Λαϊκή Αγορά (Φρουτεμπόρων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης, Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης, Μικροπωλητών Π.Ε. Ξάνθης και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Ξάνθης), όλα αυτά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που φυσικά είχε δυσμενές αποτέλεσμα τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για όλους τους Δημότες.

Με τη λογική αυτή, καλούμε σε ένα τέτοιο ειλικρινή και γόνιμο διάλογο όλων των αρμόδιων φορέων, των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων των επαγγελματιών, έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για την λειτουργία μιας Λαϊκής Υπαίθριας Αγοράς, η οποία θα σέβεται τους κανόνες της Πολιτείας, θα εναρμονίζεται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, θα διατηρεί τη ζωντάνια και την αμεσότητα της παραδοσιακής μας Λαϊκής Αγοράς και θα διασφαλίζει το οικονομικό εισόδημα των ανθρώπων εκείνων που μοχθούν, έτσι ώστε να έρθουν φθηνά αλλά και  υψηλής ποιότητας προϊόντα στα σπίτια μας.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε τη θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αυτή ξεκάθαρα διατυπώθηκε πολύ νωρίς (20 Μαρτίου 2020) και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας στο Facebook:

«ΑΝΑΚOΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ (ΠΑΖΑΡΙ): ΕΠΕΙΓΟΝ! Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η ατομική και συλλογική ευθύνη επιβεβλημένη. Σύμφωνα και με το χθεσινό (19/03/20) διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είμαστε ενώπιον ακόμη πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με γνώμονα τη συμπεριφορά όλων μας το Σαββατοκύριακο. Ο κορωνοϊός κυκλοφορεί παντού και δεν κάνει διακρίσεις. Κάποιοι από εμάς θα νοσήσουν σοβαρά. Στα πλαίσια αυτά πρέπει εμείς να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η τρέχουσα διευθέτηση και η ευρεία χρήση του Παζαριού διακυβεύουν την τήρηση των ελάχιστων κανόνων ασφάλειας από άποψη υγείας αυτή τη στιγμή. Είναι κρίμα από μία παρόρμηση, μία απερισκεψία και μία κακή οργάνωση να χάσουμε ότι κέρδισε μέχρι τώρα η πόλη μας και να ακυρώσουμε τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι Ιατροί μας, οι Νοσηλευτές μας και το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, που όλοι θα χρειαστούμε αν αρρωστήσουμε σοβαρά. Προτείνουμε να αναβληθεί η διεξαγωγή του Παζαριού μέχρι να σχεδιαστεί μία νέα λογική λειτουργίας του, που ενδεικτικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αξιοποίηση μεγάλων δρόμων της πόλης μας (Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Δ.Π.Θ. έως και την Ασπίδα, Λ. Στρατού, Γεωργίου Κονδύλη, Πατριάρχου Κυρίλλου κ.λ.π.) ώστε να αναπτυχθούν μεμονωμένα οι παραγωγοί για να αποφευχθεί συνωστισμός, να εξασφαλίσουν οι συμπολίτες μας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους και βέβαια να στηριχθούν οι άνθρωποι που μοχθούν για να έχουμε όλοι το καθημερινό μας φαγητό τη δύσκολη αυτή περίοδο. Περιμένουμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τους Παραγωγούς μας να κάνουν μία μικρή υπομονή για να εξασφαλιστεί ότι και το αύριο θα μας βρει όλους μαζί ΕΝΑ.»

 

Δημοτική Παράταξη «ΑΓΑΠΗ για την ΞΑΝΘΗ μας»

Παπαχρόνης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Βασίλειος

Γεωργιάδης Δημοσθένης

Σπανίδης Μιχαήλ

Διαφωνίδης Χαράλαμπος

Τσακιρίδης Αφεντούλης