Για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων ποδοσφαίρου, οι τίτλοι του Champions League και του Europa League θα κριθούν σε τελικό τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί σε μορφή final-8, στη Λισαβόνα και σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας, αντίστοιχα. Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA έλαβε σήμερα τις αποφάσεις που αναμένονταν, αναφορικά με την ολοκλήρωση των φετινών διοργανώσεων, ορίζοντας τους τελικούς, για το μεν Champions League στις 23/8 στο «Ντα Λουζ», για το δε Europa League στις 21/8 στην Κολωνία. Το Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη, στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ το γυναικείο Champions League θα ολοκληρωθεί επίσης με final-8, στο Μπιλμπάο και στο Σαν Σεμπαστιάν.

Σε ό,τι αφορά τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Γουλβς για τη φάση των «16» του Europa League, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διεξαχθεί στις 5 ή στις 6 Αυγούστου. Το αν θα γίνει στην έδρα της αγγλικής ομάδας ή επί γερμανικού εδάφους, θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA επιβεβαίωσε επίσης ότι και οι δώδεκα πόλεις που είχαν αναλάβει τη διοργάνωση του EURO 2020 (Ρώμη, Μπακού, Αγία Πετρούπολη, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Βουκουρέστι, Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπιλμπάο, Δουβλίνο, Μόναχο, Βουδαπέστη) θα φιλοξενήσουν κανονικά τους αγώνες, οι οποίοι μετατέθηκαν για το 2021. Το εναρκτήριο ματς, μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου 2021 στη Ρώμη και ο τελικός στις 11/7/2021 στο Λονδίνο.

Σημαντικές τροποποιήσεις προβλέπονται και για την επόμενη χρονιά, με τους προκριματικούς να διεξάγονται σε μορφή νοκ-άουτ αγώνων (η έδρα θα προκύπτει κατόπιν κλήρωσης), εκτός των πλέι-οφ του Champions League που θα γίνουν με την παραδοσιακή μορφή διπλών αγώνων. Η κλήρωση για τη φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την 1η Οκτωβρίου για το Champions League και στις 2/10 για το Europa League. Οι αγώνες των ομίλων του Champions League θα αρχίσουν στις 20-21 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8-9 Δεκεμβρίου, ενώ αντίστοιχα για το Europa League η έναρξη προγραμματίζεται για τις 22/10 και η λήξη για τις 10/12. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα επανέλθει στο φυσιολογικό ρυθμό, με τις νοκ-άουτ φάσεις να αρχίζουν τον Φεβρουάριο του 2021.

Όλες οι επερχόμενες αναμετρήσεις θα γίνουν με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εγκρίθηκαν καταρχήν σήμερα και θα εξειδικευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες, η UEFA ανακοίνωσε ότι «… θα αξιολογεί τακτικά την κατάσταση σε όλη την ήπειρο και θα έρχεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές, για να δει πότε θα μπορούσαν οι θεατές σταδιακά να επιστρέψουν». Η σχετική απόφαση για το αν τα final-8 σε Champions League και Europa League θα μπορούσαν να διεξαχθούν με κόσμο αναμένεται να ληφθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Αναλυτικά οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για κάθε διοργάνωση:

CHAMPIONS LEAGUE 2019-20

– Οι τέσσερις εκκρεμείς ρεβάνς για τη φάση των «16» (Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ, Μπαρτσελόνα-Νάπολι, Μπάγερν-Τσέλσι και Γιουβέντους-Λιόν) θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Αυγούστου. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα γίνουν στις έδρες των ομάδων ή σε ουδέτερο έδαφος. Στη δεύτερη περίπτωση, θα «επιστρατευθούν», εκτός από τα γήπεδα «Ντα Λουζ» και «Ζοζέ Αλβαλάδε» της Λισαβόνας, το «Ντραγκάο» του Πόρτο και το «Ντομ Αφόνσο Ενρίκες» του Γκιμαράες.

– Από τα προημιτελικά κι έπειτα, όλοι οι αγώνες θα είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθούν στα δύο γήπεδα της Λισαβόνας. Οι προημιτελικοί θα γίνουν από 12 έως 15 Αυγούστου (ένας κάθε ημέρα) και οι ημιτελικοί στις 18 και 19/8. Ο τελικός θα φιλοξενηθεί στο «Ντα Λουζ», στις 23 Αυγούστου.

– Η κλήρωση για τα προημιτελικά και τα ημιτελικά θα γίνει στις 10/7 στη Νιόν.

– Η Κωνσταντινούπολη, που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον φετινό τελικό, θα διοργανώσει εκείνον του 2021. Αντίστοιχα, μετατίθενται οι τελικοί της Αγίας Πετρούπολης για το 2022, του Μονάχου για το 2023 και του Λονδίνου (Γουέμπλεϊ) για το 2024.

EUROPA LEAGUE 2019-20

– Οι ρεβάνς στα έξι ζευγάρια της φάσης των «16», μεταξύ αυτών και το Γουλβς-Ολυμπιακός, θα γίνουν το διήμερο 5-6 Αυγούστου. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα γίνουν στις έδρες των ομάδων ή επί γερμανικού εδάφους. Στα ζευγάρια όπου είχε αναβληθεί ο πρώτος αγώνας (Ίντερ-Χετάφε και Σεβίλη-Ρόμα), θα γίνει μόνο ένα ματς, σε τόπο που θα καθοριστεί προσεχώς.

– Από τα προημιτελικά κι έπειτα, όλοι οι αγώνες θα είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθούν σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας: Κολωνία, Ντούισμπουργκ, Ντίσελντορφ και Γκελζενκίρχεν. Οι προημιτελικοί θα γίνουν στις 10 και 11 Αυγούστου, οι ημιτελικοί στις 16 και 17/8 και ο τελικός θα φιλοξενηθεί στην Κολωνία, στις 21 Αυγούστου.

– Η κλήρωση για τα προημιτελικά και τα ημιτελικά θα γίνει στις 10/7 στη Νιόν.

– Το Γκντανσκ, που επρόκειτο να φιλοξενήσει τον φετινό τελικό, θα διοργανώσει εκείνον του 2021. Αντίστοιχα, μετατίθενται οι τελικοί της Σεβίλλης για το 2022 και της Βουδαπέστης για το 2023.

CHAMPIONS LEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2019-20

Όλη η υπόλοιπη διοργάνωση (προημιτελικοί στις 21-22/8, ημιτελικοί στις 25-26/8, τελικός στις 30/8) θα γίνει σε μορφή final-8, στο Μπιλμπάο και στο Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό. Η κλήρωση θα γίνει στις 26/6 στη Νιόν, ενώ οι τελικοί των επόμενων χρόνων ορίστηκαν στο Γκέτεμποργκ (2021), στο Τορίνο (2022) και στο Αϊντχόφεν (2023).

** Για το υπόλοιπο των φετινών διοργανώσεων, κάθε ομάδα που συνεχίζει έχει δικαίωμα να κάνει έως τρεις αλλαγές στη λίστα των παικτών που είχαν δηλωθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Παραμένει ο μέγιστος αριθμός των 25 ποδοσφαιριστών στην λίστα Α, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής παίκτες που τυχόν θα αποκτηθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, μόνο για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς, θα επιτρέπονται μέχρι πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της IFAB.

YOUTH LEAGUE 2019-20

Οι εναπομείναντες αγώνες για τη φάση των «16» θα διεξαχθούν στις 16/8 στη Νιόν και θα ακολουθήσει στην ίδια πόλη το final-8, από 18 έως 25 Αυγούστου.

ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ 2020

Ο αγώνας μεταξύ των νικητών του Champions League και του Europa League, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Πόρτο, θα φιλοξενηθεί στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες διοργανώσεις παραμένουν ως είχαν προγραμματιστεί, δηλαδή το 2021 στο Μπέλφαστ, το 2022 στο Ελσίνκι και το 2023 στο Καζάν.

CHAMPIONS LEAGUE 2020-21

– Τα προκριματικά της νέας σεζόν θα αρχίσουν με τον προ-προκριματικό γύρο, που θα γίνει στις 8 και 11 Αυγούστου. Οι επόμενες προκριματικές φάσεις θα γίνουν σε μονούς αγώνες, με την έδρα να καθορίζεται κατόπιν κλήρωσης, με εξαίρεση τα πλέι-οφ, που θα είναι διπλά (εντός-εκτός).

– Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

– Οι ημερομηνίες της διοργάνωσης προγραμματίζονται ως εξής:

* Προ-προκριματικός γύρος: 8 και 11 Αυγούστου

* Α΄ Προκριματικός γύρος: 18-19 Αυγούστου

* Β΄ Προκριματικός γύρος: 25-26 Αυγούστου

* Γ΄ Προκριματικός γύρος: 15-16 Σεπτεμβρίου

* Πλέι οφ: 22-23 και 29-30 Σεπτεμβρίου

* Φάση ομίλων: 20-21 Οκτωβρίου, 27-28 Οκτωβρίου, 3-4 Νοεμβρίου, 24-25 Νοεμβρίου, 1-2 Δεκεμβρίου, 8-9 Δεκεμβρίου

EUROPA LEAGUE 2020-21

– Τα προκριματικά της νέας σεζόν θα αρχίσουν στις 20 Αυγούστου. Όλες οι προκριματικές φάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλέι-οφ, θα γίνουν σε μονούς αγώνες, με την έδρα να καθορίζεται κατόπιν κλήρωσης.

– Η κλήρωση των ομίλων θα γίνει στις 2/10, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

– Οι ημερομηνίες της διοργάνωσης προγραμματίζονται ως εξής:

* Προ-προκριματικός γύρος: 20 Αυγούστου

* Α΄ Προκριματικός γύρος: 27 Αυγούστου

* Β΄ Προκριματικός γύρος: 17 Σεπτεμβρίου

* Γ΄ Προκριματικός γύρος: 24 Σεπτεμβρίου

* Πλέι οφ: 1η Οκτωβρίου

* Φάση ομίλων: 22 Οκτωβρίου, 29 Οκτωβρίου, 5 Νοεμβρίου, 26 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου, 10 Δεκεμβρίου

EURO 2020

– Και οι δώδεκα πόλεις επιβεβαιώθηκαν ως οικοδέσποινες της διοργάνωσης, το καλοκαίρι του 2021, ενώ εγκρίθηκε το ενημερωμένο πρόγραμμα αγώνων.

– Όλα τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί παραμένουν έγκυρα για τη διοργάνωση του 2021. Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν τα εισιτήρια που είχαν αγοράσει και να αποζημιωθούν, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα euro2020.com/tickets, από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου 2020. Η διάθεση των υπολοίπων εισιτηρίων θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

– Τα πλέι-οφ για τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου (α΄ αγώνες) και στις 12 Νοεμβρίου (β΄ αγώνες).

NATIONS LEAGUE 2020-21

– Οι αγώνες της φάσης των ομίλων θα γίνουν στις εξής ημερομηνίες: 3-5 Σεπτεμβρίου, 6-8 Σεπτεμβρίου, 10-11 Οκτωβρίου, 13-14 Οκτωβρίου, 14-15 Νοεμβρίου και 17-18 Νοεμβρίου.

– Ορίστηκαν επίσης ημερομηνίες φιλικών αγώνων, στις 7-8 Οκτωβρίου και στις 11-12 Νοεμβρίου (τις ημέρες διεξαγωγής των πλέι-οφ για το EURO). Κατόπιν αυτού, τα «παράθυρα» του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου περιλαμβάνουν τρεις διεθνείς αγώνες το καθένα, αντί για δύο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΠΙΔΩΝ

Η προκριματική φάση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με αγώνες τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020. Οι νικητές των εννέα ομίλων, οι πέντε καλύτεροι δεύτεροι και οι συνδιοργανώτριες της τελικής φάσης (Ουγγαρία και Σλοβενία) θα προκριθούν στη φάση των ομίλων, που θα διεξαχθεί από 24 έως 31 Μαρτίου 2021. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα πάρουν το εισιτήριο για το final-8, που θα διεξαχθεί με μορφή νοκ-άουτ αγώνων, από τις 31 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2021. Ο τελικός θα γίνει στη Λιουμπλιάνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ (Κ-19)

– Η elite round θα διεξαχθεί το διάστημα 31 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου. Η τελική φάση θα χωριστεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη θα γίνει σε ομίλους, από 8 έως 14 Οκτωβρίου 2020, στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στην τελική φάση, που θα γίνει ξανά στη Βόρεια Ιρλανδία (9-18/11), ενώ οι δύο τρίτοι θα παίξουν αγώνα μπαράζ, ο νικητής του οποίου θα εξασφαλίσει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20.

– Η μετάβαση στη νέα μορφή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (με κατηγορίες, προβιβασμούς-υποβιβασμούς και τελική φάση οκτώ ομάδων) αναβάλλεται κατά ένα χρόνο. Τουτέστιν, την περίοδο 2021-22 η διοργάνωση θα διεξαχθεί με το υπάρχον format.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ-17)

Η elite round θα διεξαχθεί το διάστημα 12-20 Σεπτεμβρίου και η τελική φάση θα γίνει με μορφή final-8, από 8 έως 14 Οκτωβρίου, στη Σουηδία.