ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

 

Εξερχόμενοι, ευελπιστώ οριστικά, από μια υγειονομική κρίση, οφείλουμε να ατενίζουμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία και σύνεση. Οι πληγές που άφησε πίσω της η αδράνεια του προηγούμενου διαστήματος, πρέπει τάχιστα να μετατραπούν σε πολυεπίπεδη δράση, με αναπτυξιακή προσέγγιση, ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και το σημαντικότερο, σαφή σχεδιασμό.

Καταλύτης σε όλη αυτή την προσπάθεια, αναμένεται να είναι η βοήθεια που θα παρέχει η Ευρώπη στα κράτη – μέλη της, η οικονομική δυνατότητα των οποίων δοκιμάζεται όσο ποτέ. Με προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, άρα και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, είναι μία τεράστια ευκαιρία να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας αλλά και όλες τις δομές υγείας της χώρας. Βεβαίως και την αμυντική μας ικανότητα σε χερσαία και υδάτινα σύνορα.

Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ενίσχυση του επιχειρείν και των εργαζομένων. Τα έως τώρα δείγματα από πλευράς προθέσεων της Ε.Ε. είναι ενθαρρυντικά. Τα κεφάλαια που αναμένεται να διατεθούν είναι σημαντικά και η χώρα μας θα είναι στις προνομιούχες θέσεις της λίστας.

Η διαχείριση των κονδυλίων είναι η ουσία του εγχειρήματος αυτού. Η κυβέρνηση δείχνει σοβαρότητα, αλλά επιβάλλεται να βρει συμπαραστάτες, που δεν είναι άλλοι από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Οι ΟΤΑ οφείλουν να είναι αποτελεσματικοί, ευέλικτοι, προγραμματίζοντας τις επόμενες αποφάσεις και ενέργειες τους. Να εκμεταλλευτούν κάθε βοήθεια που θα τους διατεθεί, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ με πρόβλεψη για δημιουργία αρκετών χιλιάδων θέσεων εργασίας αποτελεί έναν από τους πυλώνες της επερχόμενης προσπάθειας για κοινωνική ανασυγκρότηση. Έργα σε υποδομές, ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, ψηφιακή σύγκλιση, βιώσιμη ανάπτυξη, έμφαση στη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, έργα πολιτικής προστασίας, διαχείριση αποβλήτων. Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ένα πανίσχυρο εργαλείο για δράσεις Δήμων και Περιφερειών με στόχευση και σχέδιο.

Διασφαλισμένοι πόροι, που εφόσον επιτευχθεί η μέγιστη απορροφητικότητα αναμένεται να προσδώσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, εκσυγχρονισμό της παιδείας και των υποδομών αλλά και παρεμβάσεις σε σημαντικούς τομείς όπως ο τουρισμός ο αθλητισμός, ο πολιτισμός κ.α..

Μία κρίση οποιασδήποτε μορφής, δημιουργεί ευκαιρίες. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να παρθούν σημαντικές πρωτοβουλίες με απτά και γρήγορα αποτελέσματα.

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ  –  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
MSc ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ