Το άνοιγμα της αγοράς στην Ξάνθη ήρθε. Η ελπίδα;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Χ. Δαργανάκης: Πάνω απ’ όλα η υγεία. Όχι στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Μ. Τσιακίρογλου: Άμεση υλοποίηση των προτάσεων

Μ. Μίλκογλου: Αν δεν στηριχθεί η αγορά τότε θα δούμε την πόρτα της ανεργίας

 

Η αγορά της Ξάνθης ανοίγει δειλά, με αγωνία για το αύριο, άραγε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης;

Μετά από 2,5 μήνες περίπου λόγω πανδημίας κλειστή ευελπιστεί να ανταπεξέλθει και σε αυτήν την μάχη μετά και την δεκάχρονη οικονομική ύφεση.

Μιλούν στο αγορά … ζω Ξάνθη οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών  με την ελπίδα οι Ξανθιώτες να στηρίξουν την αγορά και φυσικά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των καφέ μπάρ Δαργανάκης Χαράλαμπος να παραμείνουν υγιείς όλοι.

Πολύς ο λόγος για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει τους δήμους για αυτό τον σκοπό, προκειμένου να στηριχθεί η εστίαση η οποία και δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κωρωναϊό

Χ. Δαργανάκης: Πάνω απ’ όλα η υγεία. Όχι στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Την κουβέντα άνοιξε ο πρόεδρος των καφέ μπαρ Δαγανάκης Χαράλαμπος ο οποίος αναφέρει ότι οι επαγγελματίες καφέ μπαρ είναι ικανοποιημένοι από την δημοτική αρχή για τον όλο χειρισμό του όλου θέματος αναφορικά με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους, η οποία δημοτική αρχή, όπως ανέφερε, στάθηκε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή.

Ο πρόεδρος των καταστημάτων  καφέ μπαρ Ξάνθης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα,  αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σαφώς και έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο. Μας κάλεσε πρώτα ο Δήμος και πριν ακόμη ξεκινήσει όλη αυτή η καταιγίδα, είχαμε κάνει κάποια πλάνα. Πριν ακόμη αποφασίσει η κυβέρνηση, ο δήμος είχε θέση κάποιες βάσεις. Πάνω σε αυτές πορευτήκαμε και συνεχίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι πριν η πολιτεία αποφασίσει να δώσει την δικαιοδοσία στους δημάρχους για να αποφασίσουν να δώσουν κοινόχρηστους χώρους, να πεζοδρομήσουν πλατείες και να διευκολύνουν περισσότερο την εστίαση σε κάθε πόλη σε κάθε νομό, ο δήμος είχε προνοήσει για αυτό. Και το είχαμε συζητήσει. Σίγουρα είναι στο πλευρό μας από την αρχή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Ζερενίδη που πραγματικά δίνουν σώμα και ψυχή μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι θα το κάνουν μέχρι το τέλος. Οι προτάσεις ήρθανε όχι μόνο από το δικό μου σωματείο, τυχαίνει να είμαι και στην Ομοσπονδία με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαίρη την Τσιακίρογλου. Έχουμε συντάξει κάποια πράγματα. Μέχρι τώρα, έχουμε κάνει δύο συναντήσεις. Αν χρειαστεί θα γίνει και τρίτη αλλά είπαμε ότι πάμε βήμα βήμα και αυτό γιατί δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει αυτός ο εντός εισαγωγικών πόλεμος. Κύριο μέλημά μας είναι να βγούμε όλοι υγιείς όχι να γεμίσουμε την πόλη τραπεζοκαθίσματα για να τα οικονομήσουμε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει έτσι και αλλιώς. Θέλουμε πάνω απ’ όλα να είμαστε υγιείς, οι πελάτες οι οικογένειες τους όλη η πόλη, όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος και αμέσως μετά, να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και εμείς αλλά και η οικονομία της Ελλάδας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος και έτσι βαδίζουμε.

 

Μ. Τσιακίρογλου: Η υλοποίηση των προτάσεων να υλοποιηθεί άμεσα

 

Παράλληλα με τον πρόεδρο των καφέ μπαρ η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαρία Τσιακίρογλου έκανε τις προτάσεις της και ευελπιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων, να ξεκινήσει γρήγορα γιατί οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αντέχουν άλλο. Αναφέρει σχετικά στην δήλωσή της. “Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η κοινωνία μας με στόχο την επίτευξη της προφύλαξης και της ομαλής αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον ιό SARS–CoV-2, καθώς και της σταδιακής επαναφοράς της ομαλότητας στην καθημερινότητα, διαφαίνεται ο σοβαρός αντίκτυπος στις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις, ειδικά αυτών που ανήκουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).

Οι προτάσεις της Ο.Ε.Β.Ε. διαμορφώθηκαν με γνώμονα την απρόσκοπτη, αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία των ΚΥΕ που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης και ευρύτερα. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Αναμένουμε της αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και προσβλέπουμε στην πλήρη στήριξη του κλάδου των ΚΥΕ.”

 

Μ. Μίλκογλου: Να στηριχτεί η τοπική αγορά. Διαφορετικά μας βλέπω άνεργους

 

Απαισιόδοξος δηλώνει ο Μ. Μίλκογλου πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αν δήμος και πολιτεία δεν ενσκήψουν πάνω στα προβλήματα της αγοράς.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μ. Μίλκογλου τα μαγαζιά άνοιξαν 11 Μαίου. Τις πρώτες ημέρες κουνήθηκε λίγο η αγορά και αυτό γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα, μετά όμως πήρε την κατιούσα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος να είναι αγχωμένος γιατί τα έξοδα τρέχουν. Με δεδομένο ότι εδώ και δύο μήνες οι εμπορικές επιχειρήσεις ήταν χωρίς έσοδα κάτι που δημιουργεί την ανασφάλεια.

Όσο για την δημοτική αρχή, σημειώνει «Μείναμε σε αυτά που ειπώθηκαν πριν από 2,5 μήνες και το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει κάποιες αποφάσεις ελάφρυνσης των επαγγελματιών όπως μειώσεις των δημοτικών τελών και στήριξη από την ΔΕΥΑΞ, όμως προς το παρών δεν έχουμε δει κάτι στους λογαριασμούς οι οποίοι έρχονται κανονικά και δεν έχουμε σχετική ενημέρωση. Το ίδιο ισχύει και με αυτά που ζητήσαμε από την κυβέρνηση για να υπάρξει μία διευκόλυνση μέχρι τέλους του χρόνου. Μέσα στην «χασούρα» θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι χάσαμε το μισό καλοκαίρι, το Πάσχα και οι συνάδελφοι της εστίασης έχασαν τα καρναβάλια. Όπως αντιλαμβάνεσθε μετά από όλα αυτά, δεν είναι εύκολο να ανασάνει ο επαγγελματίας, πράγμα που αν συνεχισθεί αυτή η ύφεση, θα υπάρξει μεγάλη ανεργία αν τα καταστήματα κλείσουν. Όσο για τα 800 ευρώ που πήραν κάποιοι, δεν λέει κάτι και υπόψη ότι  κάποιοι ακόμη δεν τα πήραν. Στην ουσία 800 ευρώ διαιρούμενο δια 2 βγαίνει 400 ευρώ. Με τα έξοδα να τρέχουν μάλλον το 400άρι φαντάζει κάπως… Από την κυβέρνηση περιμένουμε κάποια πράγματα για να γίνει αυτή η επανέναρξη της οικονομίας. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση, αυτοί οι νεκροί μήνες να μην υπολογισθούν καθόλου γιατί απλούστατα, ήταν τρείς νεκροί μήνες. Δεν γίνεται. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις του 3μήνου μεταφέρονται για Αύγουστο και πάνε διπλά και τριπλά αν δεν δουλέψουμε πώς θα βγουν αυτές οι υποχρεώσεις; Οπότε πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα. Όσο για τα δάνεια που λένε, σαφώς και είναι μία λύση όμως, θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι χρεωμένοι. Πώς θα δανειστούν;

Την συνέχει ο κ. Μίλκογλου μίλησε για τις απαιτούμενες φοροελαφρύσνεις και την επαναφορά των 120 δόσεων, πρέπει οι επαγγελματίες επίσης να δούνε τι θα γίνει με το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ πράγματα τα οποία τρέχουν. «Θα είναι ένα δύσκολο 4μηνο και θα είναι ντόμινο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει έσοδα το κράτος και πάμε στην χειρότερη περίπτωση που λένε ότι θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα εκτός από τον επιχειρηματία θα προστεθούν στην ανεργία και χιλιάδες εργαζόμενοι. Ανάπτυξη μηδέν, τα βαλκάνια με μειωμένο φόρο και καθόλου ΦΠΑ, σίγουρα δεν προσδίδουν θετικότητα στην ανάπτυξη».

Στην συνέχεια ο κ. Μίλκογλου αναφέρει ότι αν δεν μειωθεί η φορολογία, αν δεν επιστρέψουν οι υγιείς επιχειρήσεις από το εξωτερικό για να κάνει ένα ξεκίνημα το λιανικό εμπόριο, ο εμπορικός ιστός, η ανάπτυξη θα μείνει κενό γράμμα».

Σχολιάζοντας την αύξηση αγορών μέσω ίντερνετ από τους Ξανθιώτες και τα παράπονα που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας, ο κ. Μίλκογλου αναφέρει ότι καλώς έγινε εφ όσον η αγορά ήταν κλειστή, όμως αυτού το είδος του εμπορίου το απρόσωπο, δεν έχει καμιά σχέση με την αγορά της Ξάνθης. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν ένα ζευγάρι παπούτσι ή ένα φόρεμα δεν σου κάνει, λόγω των διαπροσωπικών σχέσεων, μπορείς να το επιστρέψεις και να πάρεις κάτι άλλο, ενώ στο διαδίκτυο, δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η αμεσότητα.

Τέλος, όπως ο ίδιος αναφέρει η ενίσχυση της τοπικής αγοράς είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης του προβλήματος. «Αν τα χρήματα της πόλης μείνουν στην πόλη, τότε ίσως κάτι θετικό μπορούμε να δούμε για το μέλλον».

Στην συνέχεια ο κ. Μίλκογλου ανέφερε ότι αν  κλείσει μεγάλη μερίδα των εμπορικών καταστημάτων της Ξάνθης οι νέοι μας που φυσιολογικά θα συνέχιζαν στα μαγαζιά των πατεράδων ή παππούδων τους και κλείσουν, τότε  που θα βρουν δουλειά;  Μοιραία θα εργασθούν σε αλυσίδες που θα αντικαταστήσουν τα καταστήματα της αγοράς ή στο ιντερνέτ. Με πόσα χρήματα και πόσοι θα εργασθούν»;

Ακολούθως ανέφερε ότι όλοι οι γονείς θα γκρινιάζουν γιατί η νεότερη γενιά δουλεύει για 400 ευρώ. «Αν συνεχίζουμε να μην στηρίζουμε την τοπική αγορά, θα έχουμε στρώσει το χαλί της εργασίας των 400 ευρώ εμείς οι ίδιοι. Άρα, στηρίζουμε την τοπική αγορά, στηρίζουμε τα Ξανθιώτικα μαγαζιά. Καλό είναι και το ιντερνέτ, η νεολαία το χρησιμοποιεί πολύ με τις παραγγελίες της, αλλά, ας έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι στο μέλλον θα χρειαστούν μία δουλειά. Το ιντερνέτ μπορεί να δώσει δουλειές αλλά πόσες; Ας το σκεφτούν και ας πράξουν ανάλογα.