Τηλεδιάσκεψη όπως… Δημοκρατία

 

 

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

 

Εδώ και δυόμισι περίπου μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο, το κυρίαρχο όργανο του Δήμου, το οποίο από 31-9-2019 έως και την επιβολή των μέτρων συνεδρίασε περί τις δεκαπέντε φορές, έχει σιγήσει.

Την θέση τής φωνής έχουν λάβει τα ψυχρά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για προτάσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων ούτε λόγος.

Η αιτία ήταν από την αρχή ο κορωνοϊός. Δεκτή και σεβαστή από όλους, ιδιαίτερα όσο διήρκησε η αυστηρή καραντίνα. Από ένα σημείο όμως και μετά, και ενώ η ζωή επέστρεψε στην πόλη και ετοιμάζονται να ανοίξουν σε λίγες ημέρες και οι εναπομείναντες ελεύθεροι επαγγελματίες, με τα προβλήματα της επανεκκίνησης να δηλώνουν αδήριτα παρόντα, η αιτία μετετράπη σε αδυναμία, αν όχι σε πρόφαση.

Μέχρι τώρα η “Αγάπη για την Ξάνθη μας” σεβάστηκε και κατανόησε κάθε δυσκολία, μολονότι ήταν από την αρχή αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής των συνεδριάσεων των οργάνων με τηλεδιάσκεψη. Υπήρξε πολύς χρόνος να δημιουργηθεί και η υποδομή – ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του εξέφρασε το όραμά του για ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό παρόν, σε ανύποπτο χρόνο, δηλώνοντας δημοσίως μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την χορήγηση σε όλους τους εκλεγμένους φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (τάμπλετ).

Επειδή με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει μέχρι στιγμής συντελεστεί προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης έστω και μιας προσομοίωσης δημοκρατικής διαδικασίας, όπως αυτήν της διεξαγωγής συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, δηλώνουμε ότι, για όσο ισχύει το καθεστώς της αδυναμίας εκφοράς προτάσεων και λόγου, αδυνατούμε να υπερψηφίσουμε μονοσήμαντες πρωτοβουλίες, από όπου και αν προέρχονται.

Ἐνα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε μία σύγχρονη κοινωνία είναι η ελευθερία του λόγου.

Τι να το κάνουμε αν έχουμε Δημοτικά Ιατρεία, ποδηλατοδρόμους,

κάδους ή τραπεζοκαθίσματα, αλλά τα στόματά μας είναι και παραμένουν ερμητικά κλειστά “για το καλό μας”;

Φυσικά υπάρχουν και άλλες προτάσεις που ευνοούν την Δημοκρατία, όρεξη και θέληση να υπάρχει, όπως αυτή της χρήσης πολύ μεγαλύτερου χώρου για εξασφάλιση του ορίου των 10 τ.μ. ανά άτομο και συγκεκριμένα του δημοτικού αμφιθεάτρου.

Ευχόμαστε το γρηγορότερο δυνατόν να μπορέσουμε και πάλι να μεταφέρουμε στις συνεδριάσεις των οργάνων ό,τι αφουγκραζόμαστε από όλους σας, έστω και από τις οθόνες ή με όποιο άλλο τρόπο εξυπηρετεί την ουσία του θεσμού και δεν ταμπουρώνεται πίσω από “διευκολύνσεις” του νόμου, ακολουθώντας γκρίζες διαδρομές. Το νόμιμο της διά περιφοράς συνεδρίασης δεν είναι απαραίτητα και ηθικό, ιδίως όταν πολύ εύκολα μπορεί να υπηρετηθεί η δημοκρατικότερη διαδικασία.

Έχουμε καταλάβει αρκετά καλά…

 

Για την Δημοτική παράταξη

“ΑΓΑΠΗ για την Ξάνθη μας”