Γιατί ο Μ. Τσέπελης κρέμασε το πανό στο δημαρχείο;

 

Υπέγραψε την πολιτική του καταδίκη; Ή αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία της παράταξης του;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σίγουρα η κίνηση του Μ. Τσέπελη να κρεμάσει το πανό της γενοκτονίας στο δημαρχείο θα έχει και πολιτικές «παρενέργειες» σε ότι αφορά την πολιτική οντότητα του δημάρχου Ξάνθης.

Άλλωστε είναι γνωστοί οι δεσμοί του με μέλη του DEP που συμμετέχουν και ως αντιδήμαρχοι στην διοίκηση του δήμου.

Τουλάχιστον η κοινή γνώμη γνωρίζει ότι οι τρεις αντιδήμαρχοι της διοικούσας παράταξης είναι μέλη του DEP, αν αυτό δεν συμβαίνει και λάθος πληροφορούμε τον κόσμο της Ξάνθης, οι τρείς αντιδήμαρχοι δεν έχουν παρά να δηλώσουν ότι δεν υφίσταται η  συμμετοχή τους στο ΚΙΕΦ – DEP, οπότε εμείς θα φιλοξενήσουμε αυτές τις δηλώσεις.

Κατ αρχήν θα πρέπει να πούμε μπράβο στον δήμαρχο που ανάρτησε στο δημαρχείο το μεγάλο πανό που μας θυμίζει την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.

Βέβαια αυτό πιθανών να του κοστίσει γιατί ως γνωστόν στην παράταξή του υπάρχουν τρία στελέχη της μειονότητας τα οποία σαν μέλη του DEP έχουν τελείως διαφορετική άποψη για την γενοκτονία των Ποντίων.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι την νίκη του στις προηγούμενες εκλογές ο Μ. Τσέπελης την οφείλει στο DEP στο Δροσερό και σε μικρή μερίδα ψηφοφόρων του αστικού ιστού.

Όμως, γνωρίζοντας τις ακραίες θέσεις του DEP σε ότι αφορά την «ανεξαρτησία» της Δυτικής Θράκης, πιθανολογούμε ότι ο δήμαρχος δέχτηκε πιέσεις από τα στελέχη της παράταξης του και αξιωματούχους.

Αυτό, βέβαια, αν έγινε δεν διέρρευσε, άσχετα αν πληροφορίες θέλουν να έγινε «σκοτωμός» για το πανό που κρέμασε ο δήμαρχος στο δημαρχείο μεταξύ των τριών μειονοτικών μελών της παράταξης του, αξιωματούχος στην διοίκηση και μέλη του DEP, οι οποίοι όπως μας λένε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εξέφρασαν, την έντονη δυσαρέσκειά τους κατά του Μ. Τσέπελη και Μ. Φανουράκη.

Αν δεν συνέβη αυτό οι θέσεις των τριών αντιδημάρχων κοινοποιήθηκαν μέσα από τον πιο επίσημο τρόπο την εφημερίδα Birlik η οποία έγραψε ότι η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου είναι δήθεν γενοκτονία.

Να πάμε στο δια ταύτα.

Η κίνηση του Μανώλη Τσέπελη έχει διπλή ανάγνωση.

Η μία πλευρά του νομίσματος λέει ότι με αυτή την κίνηση του υπέγραψε την πολιτική του καταδίκη και να μου το θυμηθείτε.

Ο Μ. Τσέπελης θα «πέσει», όχι από τυχών οικονομικά λάθη, ατασθαλίες και κακές πολιτικές αποφάσεις, αλλά γιατί θα ξεμείνει από στελέχη.

Είναι βέβαιο ότι ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης το γνωρίζει.

Η ανάρτηση του πανό της γενοκτονίας ήταν το πρώτο βήμα.

Οι τρεις μειονοτικοί σύμβουλοί του μόλις πάρουν την «εντολή» και όταν κρίνουν ότι ήρθε η ώρα, θα ανεξαρτητοποιηθούν.

Άλλωστε είναι καλό να θυμόμαστε την ιστορία. Ο πατέρας Μπατάκ, όταν είδε ότι δεν μπορούσε να περάσει επί Στυλιανίδη τις θέσεις του Προξενείου στο δημοτικό συμβούλιο ανεξαρτητοποιήθηκε. Γιατί να μην το κάνει και ο γιος του;

Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι ο Μ. Τσέπελης θέλει επειγόντως τα ηνία της παράταξης η οποία αυτή τη στιγμή είναι σπασμένη σε τρία κομμάτια και το κάθε κομμάτι διοικεί τον δήμο όπως αυτό κρίνει.

Δεν μας λέει τίποτε που η πόλη έχει βρομίσει, κινδυνεύουν να την φάνε τα τρωκτικά και τα φίδια και ο κ. Μπαντάκ υπεύθυνος αντιδήμαρχος, κόντρα στην υποχρέωση του δεν κινείτε εκδικούμενος; Ίσως το αστικό ιστό ή καθοδηγούμενος από πολιτικές έξω από αυτήν του δημάρχου ο οποίος δήμαρχος, σημειωτέων είναι ένας αεικίνητος και εργατικός πολίτης;

Ή ότι ο Μ. Φανουράκης και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης έχουν απεριόριστη ελευθερία κινήσεων και απλά όπως μαθαίνουμε, ενημερώνουν τον δήμαρχο για τις πολιτικές τους αποφάσεις;

Προφανώς ο δήμαρχος με την αντίδραση αυτή, δηλαδή να κρεμάσει το πανό της γενοκτονίας των ποντίων στο δημαρχείο, θέλει να στείλει το μήνυμα στο μειονοτικό κομμάτι της παράταξης του, για το οποίο επικρίθηκε πολύ και από πολλούς και το πολιτικό φορτίο που πήρε στους ώμους του, ξέρει ότι είναι πολύ μεγάλο. Προφανώς ο δήμαρχος Μ. Τσέπελης, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι συνεργαζόμενος με εξωγενής παράγοντες θα φορτωνόταν τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος.

Με αυτο το σκεπτικό ο δήμαρχος στέλνει το δικό του μήνυμα  και  ότι αυτός είναι ο δήμαρχος και αυτός αποφασίζει.

Αυτό βέβαια, το γνωρίζει και ο ίδιος, θα έχει και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.