Θύμα του κορωναϊού οι σχολές οδηγών της Ξάνθης – Δ. Γαλανόπουλος: «Σε δέκα ημέρες η αίθουσα θεωρητικής διδασκαλίας θα είναι έτοιμη».

Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ευφραιμίδης: Ήταν καιρός να μεταφερθεί σε έναν πιο αξιοπρεπή χώρο

 

Θύμα του κορωναιού και οι σχολές οδηγών της Ξάνθης αφού στο παρά πέντε το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε την Π.Ε. Ξάνθης ότι η υπόγεια αίθουσα θεωρητικών μαθημάτων οδήγησης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις λόγω πανδημίας

Ο λόγος της αναστάτωσης που επήλθε στις σχολές οδηγών της Ξάνθης είναι η υπόγεια αίθουσα θεωρητικών μαθημάτων για την απόκτηση αδείας οδηγήσεως οχημάτων στην ΠΕ Ξάνθης, η οποία πριν από μία εβδομάδα, κρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, λόγω κορωναϊού, ακατάλληλη επειδή δεν αεριζόταν καλά και δεν εξασφάλιζε τους όρους υγιεινής που απαιτούνται.

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών Δ. Γαλανόπουλο, έγινε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος δημιουργίας νέας αίθουσας και αποφασίστηκε να μετατραπεί σε αίθουσα θεωρητικής διδασκαλίας τα γραφεία της πρώην πρόνοιας.

Το παράπονο των επαγγελματιών των σχολών οδηγών που η επιβίωσή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν την αίθουσα όπου μέσω των υποψηφίων οδηγών μπορούν να επιβιώνουν οικονομικά ήταν γιατι να μην ετοιμαστεί η αίθουσα νωρίτερα και στις 11 του Μαΐου που ξεκινούσε η εργασία να “κόβει” το μεροκάματο ή εν λόγω αίθουσα. Δεν μπορούσε να ετοιμαστεί νωρίτερα; αναρωτιούνται..

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι σχολές οδηγών, το τμήμα μεταφορών, γνωρίζει εδώ και καιρό ότι στις 11 Μαΐου θα ξεκινούσε η λειτουργία τους με τους κανόνες ασφάλειας στην υγεία έτσι όπως ορίζει το υπουργείο υγείας. Γιατί λοιπόν αφού γνώριζαν, αναφέρουν οι σχολές οδηγών της Ξάνθης,  ότι στις 11 Μάιου θα λειτουργούσαν, η Π.Ε. Ξάνθης δεν μερίμνησε να ετοιμάσει νωρίτερα την αίθουσα θεωρητικής διδασκαλίας του τμήματος μεταφορών;

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχεις Δ. Γαλανόπουλος και ερωτηθείς σχετικά από την XanthiTimes.gr, απάντησε λέγοντας ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα, ήρθε στα χέρια της διεύθυνσης μεταφορών το σχετικό νομοσχέδιο. «Μετά από αναζήτηση χώρου και ενώ γνωρίζαμε ότι οι επαγγελματίες της Ξάνθης πρέπει να εργαστούν, καταλήξαμε στην αίθουσα της πρώην πρόνοιας στην αριστερή πλευρά της εισόδου της Π.Ε. όπου πληροί μεν τις προδιαγραφές από άποψη υγείας, όμως, για την λειτουργία απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις που θέλουν τον χρόνο τους».

Ποιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Γαλανόπουλος που από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, υπάρχει ένας τοίχος που πρέπει να γκρεμιστεί για να γίνει μεγαλύτερος ο χώρος και πρέπει όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της αίθουσας  να μεταφερθεί από το υπόγειο στην νέα αίθουσα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα ήταν ότι ουσιαστικά μέχρι και χθες η Π.Ε. ενότητα λειτουργούσε σχεδόν με το 1/3 της δύναμης της λόγω των εντολών των συναρμόδιων υπουργείων για θέματα υγείας εξ αιτίας του κορωναϊού, σημειώνοντας ότι όλες οι εργασίες έχουν δρομολογηθεί και είναι θέμα ημερών να λειτουργήσει η αίθουσα για να μπορέσουν και οι επαγγελματίες του νομού να ξεκινήσουν την εργασία τους με κανονικές συνθήκες.

Ο κ. Γαλανόπουλος αναγνώρισε την ανάγκη να εργασθούν οι επαγγελματίες των σχολών οδηγών στην Ξάνθη, αλλά όπως ενημέρωσε το συνδικαλιστικό τους όργανο, η απόφαση των εξ Αθηνών αρμοδίων, ήρθε πριν από λίγο καιρό.

Ένα άλλο αρνητικό θέμα ήταν η ξαφνική ασθένεια του Διευθυντού της Διεύθυνσης μεταφορών κυρίου Πολυμένη όπου ο φόρτος εργασίας και με την έλλειψη του προσωπικού αναγκαστικά έπεσε στις πλάτες της κυρίας Κοντογιανίδου.

Η XanthiTimes.gr συνομίλησε με την κ. Κοντογιαννίδου για το θέμα των επιτροπών εξετάσεων, άλλο ένα θέμα που τέθηκε από τους ιδιοκτήτες των σχολών οδηγών και δεσμεύθηκε ότι με την επαναφορά στην εργασία όλων των εξεταστών, ο χαμένος χρόνος λόγω της δέσμευσης από την νομοθεσία για τρεις εξεταζόμενους αντί για πέντε που είναι αρνητικό για τις σχολές, δεσμεύθηκε ότι θα λειτουργήσουν αν απαιτηθεί και απογευματινά τμήματα προκειμένου να αποσυμφορηθεί το όλο σύστημα και οι σχολές να ξαναβρούν τον ρυθμό τους πολύ σύντομα.

 

Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης: Πολύ σύντομα η αίθουσα θα είναι έτοιμη. Ήταν μία καλή ευκαιρία να φύγουν οι πολίτες και οι υπάλληλοι από το υπόγειο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ευφραιμίδης, ανέφερε ότι σε πολύ λίγες μέρες οι αίθουσα θα είναι έτοιμη και θα είναι μια αξιοπρεπέστατη αίθουσα. Ήταν καιρός, όπως σημείωσε, να φύγει η αίθουσα από το υπόγειο και δίπλα από τον καυστήρα. Το θέμα, όπως επεσήμανε,  αύριο θα περάσει από την οικονομική επιτροπή οπότε θα είναι και νόμιμη η μεταφορά της αίθουσας από το υπόγειο.

Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Ευφραιμίδης, ήταν πολιτική βούληση να μετακινηθεί η αίθουσα και αυτό πράξαμε.