Χειρουργείο Κήλης: Πότε είναι απαραίτητο;

 

Το χειρουργείο κήλης είναι κάτι που τρομάζει αρκετούς, όμως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Μάθε τώρα, για τις κήλες και την ορθή αντιμετώπιση τους.

 

Η κήλη αποτελεί μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένα όργανο ή μέρος αυτού, από την κοιλιακή ή την βουβωνική χώρα, προβάλει σταδιακά προς τα έξω.

Το χειρουργείο κήλης είναι η συνιστώμενη ιατρική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ώστε ο ασθενής μελλοντικά να μην έχει επιπλοκές ή να λύσει άμεσα κήλες οι οποίες έχουν γίνει επώδυνες.

 

Ποιος εμφανίζει κήλη;

 

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, εκτιμάται πως το 25%, δηλαδή 1 στους 4 άνδρες, θα εμφανίσει κάποια στιγμή κήλη στη ζωή του, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ανέρχεται σε 1 στις 50. Αν και τα ποσοστά δείχνουν πως πρόκειται για μία «ανδρική» υπόθεση, η κήλη δεν παύει να αποτελεί μία αρκετά κοινή πάθηση για τον γενικό πληθυσμό.

 

Είδη κήλης

 

Το χειρουργείο κήλης είναι μία ριζική λύση για να λύσει τα διάφορα είδη κήλης. Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από αυτά.

Βουβωνοκήλη: Η πιο συχνή κήλη. Εμφανίζεται στους βουβώνες, το σημείο ανάμεσα στην ένωση της κοιλίας με τα πόδια.

Μηροκήλη: Είναι η πιο συχνή κήλη στις γυναίκες. Πρόκειται για μία κήλη ψηλά στους μηρούς με σιωπηλά συμπτώματα.

Ομφαλοκήλη: Εμφανίζονται ως παρομφαλικές στην περιοχή του ομφαλού ή ως υπερομφαλικές, πάνω στον ομφαλό.

Επιγαστρική κήλη: Η επιγαστρική κήλη εμφανίζεται πιο πάνω από την ομφαλοκήλη και είναι από αυτές που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο κήλης, λόγω κινδύνου στραγγαλισμού.

Κιρσοκήλη: Απασχολεί τους άντρες και αποτελεί μορφή φλεβικής ανεπάρκειας στους όρχεις. Είναι μία πολύ συχνή εγχείρηση.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

 

Το χειρουργείο κήλης είναι ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη πάθηση.

Στόχος της επέμβασης είναι η αποκατάσταση που προκάλεσε την προβολή της κήλης και η επανατοποθέτηση του οργάνου στην ορθή του θέση.

Η αντιμετώπιση της κήλης γίνεται με 3 μεθόδους, την κλασσική χειρουργική, τη χειρουργική με πλέγμα και τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η πιο σύγχρονη από αυτές είναι η λαπαροσκοπική όπου ο γιατρός μέσω ενός οπτικού συστήματος και μόλις δύο μικρών τομών στο σώμα κάνει την αποκατάσταση. Έτσι ο ασθενής έχει άμεση αντιμετώπιση και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την επόμενη ακριβώς μέρα.

 

Για να μάθεις περισσότερα για το χειρουργείο κήλης και την λαπαροσκοπική, επισκέψου την ιστοσελίδα του ιατρού. Ο Θεόδωρος Μηλιωρίδης είναι γενικός  χειρουργός με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος και μπορεί να σε κατευθύνει, ώστε να βρεις την κατάλληλη λύση. Επικοινώνησε μαζί του για το ζήτημα σου.