Ανοίγει η συζήτηση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας – Πόσο τελικά κόστιζαν οι δημοτικοί αστυνομικοί της Ξάνθης; Περισσότερο από τα καρναβάλια;

Τελικά ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί  επί ημερών Στυλιανίδη, ξεκίνησε η κατάργηση βάση νόμου και πολλαπλών υποχρεώσεων  που επιβλήθηκαν στην Δημοτική Αστυνομία με την δικαιολογία ότι δεν αρκούσαν τα χρήματα του προϋπολογισμού για να συντηρήσει την Δημοτική Αστυνομία και τα επιπλέον πρόσωπα που απαιτούνταν για την ενίσχυσή τους, και ακούστηκαν πολλές άλλες δικαιολογίες οι οποίες αναλύθηκαν στην τότε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και που παρ΄όλη την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η δημοτική αστυνομία της Ξάνθης καταργήθηκε.

Ποιο συγκεκριμένα στην περίπτωση του Δήμου Ξάνθης, όπως έγινε γνωστό, με την αριθμ. 54952/24-9-2013 διαπιστωτική πράξη καταργήθηκαν οι δέκα θέσεις δημοτικών αστυνομικών, ενώ με αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις 9 από τους 10 υπαλλήλους στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Η δημοτική Αστυνομία ένα όργανο που έλυνε πολλά προβλήματα στην πόλη και κυρίως έφερνε ζεστό χρήμα από τα παρκόμετρα που έλεγχε, όπου με μία σωστή διαχείριση, ίσως το κόστος των δημοτικών αστυνομικών να καλύπτονταν από εκεί. 

Η σειρά πλέον του δημάρχου Μ. Τσέπελη να χειριστεί το θέμα της σύστασης της δημοτικής αστυνομίας μιας και η συζήτηση πλέον άνοιξε.

Ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, μέλος της ΚΕΔΕ, όπου στην τελευταία συνεδρίαση συζητήθηκε διεξοδικά το όλο θέμα,  δήλωσε ότι αν εγκριθούν προσλήψεις είναι θετικός στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας με σωστούς όρους σε όλους τους δήμους, επαναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου με συζητήσεις που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Με αφορμή όπως είπε τόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δήμοι λόγω κορονοϊού, αλλά και την επιστολή που έστειλε ο Δήμος Καλαβρύτων κ. Αθ Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε κάποιες πρώτες συζητήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαστεργίου είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάποιες αναγκαίες ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας σε πλήρη στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία.
Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι έκανε και συζήτηση με τον Σύλλογο της Αθήνας που είναι ο πιο άρτιος και οργανωμένος σύλλογος και ως εκ τούτου κατά κάποιον τρόπο έχει και μια πανελλαδική εκπροσώπηση.
Η συζήτηση αφορά είτε τους δήμους που δεν κατάφεραν να επανασυστήσουν την δημοτική αστυνομία μετά την κατάργησή της διότι όπως ειπώθηκε επέστρεψε το 1/3, είτε τους δήμους που έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Το πρόβλημα όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται κυρίως στο θέμα της εκπαίδευσης και της εξεύρεσης χώρων γι αυτήν. Δεν υπάρχουν σχολές εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Σύλλογος των Δημοτικών Αστυνόμων της Αθήνας προτείνει να χρησιμοποιηθούν ακόμη και χώροι κατασκηνώσεων όπως αυτή του Αγίου Ανδρέα.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων με παρέμβασή του ενημέρωσε ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στον Δήμο του.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου πρότεινε να υπάρξει αποκέντρωση με διαπεριφερειακά κέντρα αν και τόνισε ότι δεν χρειάζεται και καμία πολύπλοκη και χρονοβόρα εκπαίδευση αλλά πολιτική βούληση θυμίζοντας ότι ο νυν πρωθυπουργός ως υπουργός κατάργησε την Δημοτική Αστυνομία.
Ο κ. Παπαστεργίου συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσης της τηλεαικπαίδευσης χωρίς ιδιαίτερο κόστος όπως μας δίδαξε ο κορονοϊός.

Το δεύτερο σημείο της συζήτησης αφορά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες. Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να επεκταθούν τα καθήκοντα καθώς όπως είπε είναι αστείο να ζητάει ένας πολίτης από έναν δημοτικό αστυνόμο να διευθετήσει θέματα ΚΟΚ κι εκείνος να του απαντάει ότι δεν μπορεί. Αρα αυτό συνοδεύεται με την αναγκαιότητα εκπαίδευσης.

Με παρέμβασή της η Δήμαρχος Κερκύρας κα Υδραίου αφού τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα επανασύστασης σε πλήρη μορφή της δημοτικής αστυνομίας ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν πολλές απαιτήσεις ενημέρωσε ότι έχει κάνει και η ίδια συζητήσεις με τέως δημοτικούς αστυνόμους που έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι επιθυμούν να επανέλθουν αλλά σημειώνουν ότι δεν υπάρχει γρήγορο και κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Σε μια συζήτηση λοιπόν με το Υπ. Εσωτερικών θα πρέπει να μπει αυτό το θέμα καθώς όπως είπε είναι πολύ σημαντικό ότι αυτοί οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι.

Μια άλλη άποψη στην συζήτηση εξέφρασε ο τ. Δήμαρχος Ορχομενού κ. Τσιάμης ο οποίος θύμισε τι έλεγε η ΚΕΔΕ και ποια ζητήματα έβαζε και πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό μοντέλο. Ο κ. Τσιάμης εξέφρασε την άποψη ότι η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να περάσεις στην ΕΛΑΣ. Με εξέλιξη και βαθμούς, με πλήρη εκπαίδευση “και με χειροπέδες” όπως είπε χαρακτηριστικά εννοώντας μια πλήρως οργανωμένη και ικανή επιχειρησιακά Δημοτική Αστυνομία με δικό της Αρχηγείο που να συνδράμει και την ΕΛΑΣ. Η Δημοτική Αστυνομία είπε θα πρέπει να συστεγάζεται στα αστυνομικά τμήματα αλλά επιχειρησιακά να παρεμβαίνει ο Δήμος για την επιβολή της τάξης σε όλους τους χώρους όπως πάρκινγκ, περιαστικά δάση κλπ και να εκπαιδεύεται από την αστυνομία χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο και να οπλοφορεί.
Είναι όπως ανέφερε το ευρωπαϊκό μοντέλο για την δημοτική αστυνομία.

Ο κ. Μπίρμπας διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Τσιάμη στο να οπλοφορεί η Δημοτική Αστυνομία χωρίς να διαφωνεί με την αναγκαιότητα να έχει μεγαλύτερη γκάμα καθηκόντων. Εθεσε όμως την προτεραιότητα του να στελεχωθεί πρώτα και μετά να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες.

Τελικά η απόφαση που πάρθηκε είναι η ΚΕΔΕ να θέσει άμεσα το θέμα στο Υπ. Εσωτερικών, να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για την στελέχωση, την εκπαίδευση και την επέκταση των αμέσου προτεραιότητας αρμοδιοτήτων και στην συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για την βελτίωση της αποστολής της Δημοτικής αστυνομίας.