Γιατί οι δήμοι δεν οργανώνουν εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες;

 

ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΩΜΕΝΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

 

Με αφορμή την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου (;) κ. Ζειμπέκ, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορεί να ιδρύσει Πυροσβεστικό Σταθμό στον Δήμο Μύκης, είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας μίας ομάδος πρώτης γραμμής και επαφής με την πυρκαγιά μέχρις ότου αναλάβει η Π.Υ.

Να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ανάγκες για πυρόσβεση σε κάθε γωνιά της Ξάνθης είναι επιβαλλόμενες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ερώτημα έρχεται άμεσα.

Γιατί οι δήμοι δεν οργανώνουν Εθελοντικά Σώματα τοπικού χαρακτήρα με τον ανάλογο εξοπλισμό και οχήματα;

Όσο για την εκπαίδευση υπάρχουν οι καλλίτεροι επαγγελματίες του είδους όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης.

Με την λογική ότι από τους δήμους σπαταλιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για «χαρές, πανηγύρια και αυτοπροβολή», το οικονομικό σκέλος όλης της υπόθεσης εκτιμούμε ότι μπορεί να καλυφτεί άμεσα.

Αρκεί ένας δήμαρχος να θέλει να προστατεύσει τις περιουσίες και τις ζωές των συνδημοτών του.

Αν ο δήμαρχος θέλει,  θα ξεπεράσει όλες εκείνες τις αγκυλώσεις που στερούν την πυρασφάλεια από τους συνδημότες του.

Αγκυλώσεις που έχουν να κάνουν με το νομικό πλαίσιο, την γραφειοκρατία και όλα τα τερτίπια που προβάλλουν συνήθως αυτοδιοικτικοί για να μην κάνουν τίποτε, αν θέλει ο δήμαρχος, όσο καιρό και αν του πάρει, μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Άλλωστε όλοι οι δήμοι της Ξάνθης διαθέτουν νομικούς. Ας τους κάνουν την πρόταση, ας την φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο, και με πολιτική απόφαση ας ξεκινήσουν.

Ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο και πέντε ανθρώπους για πέντε μήνες, μπορεί ο δήμος να τους πληρώσει για να παρέμβουν από την πρώτη στιγμή όταν χρειαστεί στην λογική ότι την πυρκαγιά είναι καλό να την προλαμβάνεις, μέχρις ότου έρθουν οι επαγγελματίες της Πυροσβεστικής στο συμβάν και αναλαμβάνουν τα ηνία της κατάσβεσης.

Θα είναι και ένα καλό προεκλογικό “τερτίπι” για την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Στο κάτω της γραφής, οι δήμοι σπαταλούν μεγάλο κομμάτι της οικονομικής τους ικμάδας σε ανούσια πράγματα. Ας παλέψουν για μία φορά στην καριέρα τους για την ουσία που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια και προστασία των περιουσιών και της ζωής των συνδημοτών τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ