Ραμαζάνι στην εποχή του κορωνοϊού: Προσευχηθείτε στο σπίτι – Αποφύγετε τις συναθροίσεις

Παρά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων κάποιοι ιερωμένοι και δήμαρχοι σε Ξάνθη και Κομοτηνή προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα περί ισονομίας.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι παρ΄όλη την ανακοίνωση του μουφτή Ξάνθης ο οποίος ζήτησε από τους ιερωμένους να κρατήσουν χαμηλά την ένταση των ηχείων, μερικοί όμως ιμάμηδες και χοτζάδες δεν ακούνε προσπαθώντας να προκαλέσουν την διχόνοια μεταξύ των πιστών.
Όσο δε για τον δήμαρχο των Αυριανών το “τερμάτισε” αφού έδωσε και οδηγίες σε ορισμένους πώς να προκαλέσουν.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Απαγόρευσαν τον Επιτάφιο, αλλά επιτρέπουν ισλαμικά έθιμα – Ο ρόλος του βουλευτή Ιλχάν


Ενώ οι ημέρες του Πάσχα πέρασαν με τις Εκκλησίες κλειστές, με τις καμπάνες σιωπηλές και βεβαίως χωρίς μεγάφωνα να μεταδίδουν το Θείο Δράμα, ούτε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, προνομιακή μεταχείριση επιφυλάσσεται για τους μουσουλμάνους της Θράκης που εορτάζουν το Ραμαζάνι τους. Με νταούλια και ζουρνάδες θα βγαίνουν στους δρόμους οι «τελάληδες» του Ισλάμ για το «ιφτάρ» και το «σαχούρ». Για τις ώρες δηλαδή της προσευχής και για τη λήξη της καθημερινής νηστείας.

Έξι φορές την ημέρα οι Χριστιανοί της Θράκης, οι οποίοι όπως όλοι μας στερήθηκαν την κατάνυξη των Αγίων Ημερών, θα είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται την ηχορύπανση από τα νταούλια των μουσουλμάνων. Και όμως υποτίθεται ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως όσον αφορά την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση για το τι θα ισχύσει την περίοδο του Ραμαζανίου για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με την οποία εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων. Επίσης, τους ευχαριστεί για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Ο νόμος (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των τεμενών.

Συνεπώς οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασής της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι, προκαθορισμένες ώρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για την μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού.

Τα μέτρα θα προσαρμόζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού και τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις), ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται.