Ανατροπές φορτηγών στην Εγνατία. Ποιος φταίει;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Είδαμε και αυτή την φορά, τα καιρικά φαινόμενα να κάνουν, για άλλη μία φορά, το «θαύμα» τους και να παρασέρνουν τις νταλίκες σαν καρυδότσουφλα, να τις βγάζουν από τον δρόμο ή να ντεραπάρουν επάνω στον δρόμο με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια του ίδιου του οδηγού, αλλά και των ΙΧίδων που χρησιμοποιούν το οδόστρωμα της Εγνατίας.

Πολλές φορές βρέθηκα στην αντίστοιχη autostrata της Ιταλίας την δεκαετία του 90 και μου είχε κάνει εντύπωση πώς σε ορισμένα σημεία υπήρχαν δίπλα σε πόλεις που διέσχιζε ή περνούσε περιμετρικά η autostrata, υαλοφράχτες για να συγκρατούν τον θόρυβο και σε άλλα σημεία υαλοφράχτες για να συγκρατούν τους ανέμους.

Πάμε στο δια ταύτα.

Σε όλη την διαδρομή της Εγνατίας οδού, το κομμάτι, από το ύψος των Αμαξάδων μέχρι και του Σώστη, είναι το ποιο επικίνδυνο λόγω των σφοδρών ανέμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το κομμάτι της Εγνατίας Οδού που έχουν γίνει οι περισσότερες ανατροπές των φορτηγών και παρόλα αυτά, η πολιτεία και φυσικά η Εγνατία, αδρανούν και επιτρέπουν να γίνονται αυτά τα ατυχήματα, αποδεικνύοντας γα πολλοστή φορά ότι αδιαφορούν για τις ζωές των πολιτών που κάνουν χρήση της Εγνατίας την οποία χρυσοπληρώνουν.

Τελικά τι ή ποιος φταίει όταν η ακριβοπληρωμένη σαν κατασκευή και χρήση Εγνατία Οδός, επιτρέπει να κινδυνεύουν ζωές;

Γιατί όταν τα φυσικά φαινόμενα, δυνατοί αναμενόμενοι άνεμοι στην περιοχή, δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο, όταν στην συγκεκριμένη περιοχή φυσούν άνεμοι πολλές φορές το χρόνο πάνω από 8 Μποφώρ και άρα είναι γνωστό στους ειδήμονες της Εγνατίας ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα και η λύση του δεν είναι να μεταβιβάζεται η ευθύνη της στην Τροχαία, η οποία με απαγορεύσεις κίνησης των φορτηγών στην Εγνατία Οδό, προσπαθεί να ρίξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχουμε καμία παρέμβαση από τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι με την αδράνειά τους «επιτρέπουν» στα στελέχη της Εγνατίας Οδού να κινδυνεύουν κάθε φορά πού φυσάει, ανθρώπινες ζωές.

Τελικά υπάρχει κάποιος σε αυτό το ακριβοπληρωμένο κράτος, να ενδιαφερθεί για την ασφάλεια και πολλές φορές για την ζωή των πολιτών;

Και όσο για κάποιους που μέμφονται τους επιχειρηματίες που «στέλνουν» τους οδηγούς σε δύσκολα δρομολόγια και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει απλά να σκεφτούν πόσο κόστισε η Εγνατία οδός για να είναι μία ασφαλής οδός και πόσο κοστίζουν τα στελέχη της Εγνατίας που αδιαφορούν για τις ζωές των πολιτών.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ