Συνηθισμένα τα φαινόμενα βίας στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών – Αποδυναμωμένα τα περιφερειακά τμήματα λόγω μέτρων στην Ξάνθη

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή μας, φαινόμενα βίας μέσα στο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στην Ξάνθη, είναι σχεδόν καθημερινά και στην περίπτωση των φαινομένων βίας της Τετάρτης η πηγή μας επιβεβαιώνει το γεγονός σημειώνοντας ότι είναι σύνηθες.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε συμπλοκή μεταξύ Αλγερινών και Μπαγκλατεσιανών όπου οι Αλγερινοί έκλεψαν τα κινητά τηλέφωνα των μπαγκλατεσιανών, ακολούθησε η βίαιη συμπλοκή τους όπου υπήρξαν και 2 τραυματίες. Ο ένας από το Μπγκλαντες τραυματίσθηκε σοβαρότερα όπου και έμεινε στο νοσοκομείο και ο δεύτερος αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο κέντρο κράτησης, μάλιστα, όπως σημείωσε η αστυνομική πηγή μας και χθες το βράδυ υπήρξαν επεισόδια μεταξύ τους αλλά και στις δύο περιπτώσεις ή άμεση παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποσόβησε τα χειρότερα.

Αυτό βεβαια να σημειώσουμε ήταν εντονότερο το επεισόδιο γιατι υπήρξε και σοβαρά τραυματισμένος, αλλά όταν σε έναν χώρο μικρό όπως είναι η πρώην αστυνομική σχολή, δεν έχεις την δυνατότητα να βάλλεις ξεχωριστα την κάθε εθνικότητα, είναι λογικό να ξεσπάνε επεισόδια. Άλλη πηγή μας στην αστυνομία αναφέρει ότι λόγω των συνθηκών κράτησης ήταν αναμενόμενο το επεισόδιο.

Ρωτήσαμε την Αστυνομική πηγή μας τι συνέβη στο Εύλαλο καθώς το αστυνομικό τμήμα δέχθηκε επίθεση από μεθυσμένους πολίτες.

Η πηγή μας επιβεβαιώνει το γεγονός τονίζοντας ότι αυτή η επιθετική ενέργεια συνδέετε άμεσα με την έλλειψη προσωπικού και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η φυσική και πολιτική ηγεσία.

Ποιο συγκεκριμένα, αναφέρει η πηγή μας, ήταν 2 μεθυσμένοι άρα απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι. Τα δύο άτομα πήγαν στο τμήμα την πρώτη φορά, ήταν εριστικοί και οι αστυνομικοί τους έδιωξαν. Μετά από 20 λεπτά με μισή ώρα επέστρεψαν και ένας από τους δύο, ήταν πολύ εριστικός,  για να γίνει κατανοητό την δεύτερη φορά που ξαναπήγαν οι δύο και ήταν άκρως επιθετικοί, είχαν πίσω τους άλλοι 3-4 και ορθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στο συμβάν, προκειμένου να ενισχυθεί η  αστυνομική διεύθυνση η οποία έχει πάρα πολλά άτομα στον Έβρο και τα νησιά και αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οι εναπομείναντες αστυνομικοί δίνουν ακόμη και την ψυχή τους. Για παράδειγμα η Καβάλα δεν έχει έκτακτα μέτρα και άρα δεν χρειάζεται πολλαπλάσιο αριθμό αστυνομικών, ενώ η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης έχει τον αποκλεισμό του Εχίνου, τα περιοριστικά μέτρα του δήμου Μύκης, τα περιοριστικά μέτρα του δήμου Ξάνθης από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει η αστυνομική δύναμη η οποία θα ελέγξει την κίνηση και όταν η Αστυνομική Διεύθυνση έχει διώξει δυνάμεις της στον Έβρο και στα νησιά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχτεί η όλη κατάσταση και αυτό απαιτεί προσωπικό που υπολογίζεται σε  πάνω από 60 άτομα.

Όσο για την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση βοηθάει την όλη κατάσταση λόγω των αυξημένων αναγκών αλλά και οι δικές δυνατότητες είναι περιορισμένες, ήδη επέστρεψε την ΟΠΚΕ από τον Έβρο στην Ξάνθη, όπου σαφώς και απαιτείτε ιδιαίτερη προσοχή. Όσο για τον Έβρο, μπορεί να μάζεψε ο Ερντογάν τους μετανάστες, όμως, κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα τους ξαναστείλει.

Το θέμα της άμεσης αναπλήρωσης τω αστυνομικών στην Ξάνθη δεν τέθηκε, όπως μας λέει η πηγή μας στην αστυνομία,  στον κ. Χαρδαλιά, γιατί τα μέτρα έβγαιναν στην λογική ότι το προσωπικό των συνόρων στον Άγιο Κωνσταντίνο μετά και το κλείσιμό, χρησιμοποιήθηκε στην ασφάλεια του Εχίνου οπότε δεν απαιτήθηκε επιπλέον προσωπικό, εκείνη την στιγμή κάτι βέβαια   που σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει πρόσβαση από Βουλγαρία σε Ελλάδα ούτε από Ελλάδα στο Ζλάτογκραντ.

Το πρόβλημα του προσωπικού εντάθηκε όταν αποφασίσθηκαν τα επιπλέον μέτρα για τον δήμο της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν τα περιφερειακά τμήματα, όπως επισημαίνει η πηγή μας, είναι όντως μία πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία όμως σιγά σιγά ομαλοποιείται και σε όλη την Ελλάδα είναι δύσκολη. Σαφώς και υπερισχύει το φιλότιμο των αστυνομικών όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον Έβρο που αν δεν ήταν το φιλότιμο των αστυνομικών, του στρατού και των ντόπιων, κύριος είδε πόσα κρούσματα ανεξέλεγκτα θα μας έστελνε ο Ερντογάν, άρα, πολύ σωστά πράττει η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και κρατά τις δυνάμεις της στον Έβρο και ορθά έπραξε που αποδέσμευσε την ΟΠΚΕ της Ξάνθης ενισχύοντας την με ακόμη δύο άτομα γιατί στην Αστυνομική Διεύθυνση της Ξάνθης απαιτείται προσωπικό.