Πόσο ασφαλές είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο τις ημέρες της πανδημίας;

 
Είναι ασφαλές να τρέχω και να περπατάω σε εξωτερικό περιβάλλον; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά όσο είμαστε μόνοι μας και τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας. 
Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να είμαστε υγιείς (να νιώθουμε δυνατοί). Να έχουμε καλυμμένα τα περισσότερα μέρη του σώματός μας. Αν είναι εφικτό να φοράμε μάσκα και γάντια μίας χρήσης όταν βρίσκονται κοντά μας κι άλλα άτομα. Να τηρούμε μία απόσταση δύο μέτρων τουλάχιστον ο ένας από τον άλλο.
Να έχουμε υπόψη μας ότι όταν οι άνθρωποι συναθροίζονται και κάποιος φτερνιστεί ή βήξει τα σταγονίδια που διασκορπίζονται στον αέρα εναποτίθενται σε αντικείμενα  και στο έδαφος. Αντικείμενα που κάποιος μπορεί να τα αγγίξει ή να τα μεταφέρει με τα παπούτσια του σε υποτιθέμενους χώρους ασφαλείας (πχ στο σπίτι, σε ένα δωμάτιο κλπ).
Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος ασφαλούς άσκησης είναι η απομονωμένη άσκηση.
Αν όχι, τότε μία πράξη που κατά γενική ομολογία των επιστημών άθλησης προάγει την υγεία μπορεί να μεταβληθεί σε αιτία μετάδοσης επικίνδυνων για την υγεία των συνανθρώπων μας ιών.
Μη ξεχνάτε ότι το μόνο μέσο προστασίας που έχουμε για την ώρα είναι το ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΠΙΤΙ.
Ας σεβαστούμε τους ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονται παλεύοντας με μία νόσο που μπορεί να τους βλάψει άμεσα για να είμαστε ασφαλείς και να επανέλθουμε υγιείς στην πρότερη καθημερινότητά μας.
Ας συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη των μέτρων προστασίας και ας τα τηρήσουμε ευλαβικά.
Με αγωνία για τη συνέχεια και με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη
                    Αθανάσιος Π. Πασβάντης
                  Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
                  με εξειδίκευση στην Αθλητική Ιατρική και Μασάζ